Skip to content

Hoe de Photoshop Marquee Tool te gebruiken

9 de augustus de 2021
001 use the photoshop marquee tool 1697604 d4155750bcac416e9345759e63933ea6

De Photoshop-selectiekadertool is essentieel voor verschillende taken. U gebruikt het om delen van een afbeelding te selecteren die u vervolgens kunt kopiëren, knippen of bijsnijden. Het kan ook delen van een afbeelding isoleren om een ​​filter of effect op een bepaald gebied toe te passen. Selectiekaders markeren ook grenzen voor lijn- en opvulopdrachten om vormen en lijnen te maken. Dit is wat u moet weten over deze handige tool. Deze instructies zijn van toepassing op Photoshop CS5 en hoger, hoewel sommige instellingen en opdrachten per versie kunnen verschillen.

Het selectiekader gebruiken in Photoshop

In de kern selecteert het selectiekader delen van een afbeelding zodat u ze kunt bewerken, zoals de drie items in het Lasso-menu. Maar het kan sommige dingen doen die deze functies niet kunnen. Hier leest u hoe u het kunt gebruiken.

 1. Open de afbeelding die u wilt bewerken in Photoshop.

 2. Selecteer het selectiekader in de Photoshop-werkbalk. Het is de tweede beneden, onder de Actie hulpmiddel. Houd de . ingedrukt om toegang te krijgen tot de vier opties van het selectiekader linkermuistoets omlaag op de tool en selecteer een van de extra opties in het pop-upmenu. U kunt ook de toetsenbordopdracht gebruiken m om over te schakelen naar het selectiekader. Gebruik maken van Shift-M om te wisselen tussen de rechthoekige en elliptische versies.

 3. Selecteer een gebied van de afbeelding om mee te werken. Plaats de muis op de plaats waar u de selectie wilt beginnen en klik op de linkermuisknop, terwijl u deze ingedrukt houdt terwijl u de selectie naar de gewenste grootte sleept. Voor de elliptisch en rechthoekig tenten, wacht Verschuiving om perfecte cirkels en vierkanten te maken. Voor de enkele rij en enkele kolom selectiekaders, klik en sleep het selectiekader om de lijn van één pixel naar keuze te selecteren.

  Een afbeelding in Photoshop met een ronde selectie er omheen

 4. Om de selectie te verplaatsen terwijl u deze nog aan het maken bent, houdt u de spatiebalk en sleep de muis; de selectie wordt verplaatst in plaats van het formaat te wijzigen. Om door te gaan met het wijzigen van het formaat, laat u de los spatiebalk.

 5. Als je alles hebt geselecteerd wat je wilt, Klik en sleep om het selectiegebied te verplaatsen. Je kunt het ook een duwtje geven met behulp van de pijltjestoetsen.

Extra opties voor het selectiekader

Optiemenu voor het selectiekader in Photoshop

Wanneer u het selectiekader selecteert, verschijnt er een nieuwe reeks opties in de werkbalk boven aan het scherm. De eerste groep bepaalt wat er gebeurt elke keer dat u klikt:

 • Nieuwe selectie: Je begint een geheel nieuwe vorm.
 • Toevoegen aan selectie: Als u één selectie maakt en nogmaals klikt, worden de twee gebieden samengevoegd als ze elkaar overlappen. U kunt deze optie ook gebruiken door . ingedrukt te houden Verschuiving voordat u de volgende selectie maakt.
 • Aftrekken van selectie: De tweede vorm die u maakt, verwijdert zichzelf van de eerste (dwz als u een cirkel in een andere cirkel plaatst, ontstaat er een selectie in de vorm van een donut). U kunt de ene selectie ook van de andere aftrekken door de ingedrukt te houden Alt of Keuze toets voordat u begint met het maken van de tweede vorm.
 • Snijden uit selectie: Als u meerdere vormen maakt, kunt u een selectie maken op basis van waar ze elkaar overlappen.

Veerkracht kunt u een zachtere rand maken voor uw selectiegebied. Voer een waarde tussen 0 en 250 in om in te stellen hoe ver u de selectie voorbij de geselecteerde lijn wilt vervagen. De Anti-alias box vertelt Photoshop of de randen van een selectie “vloeiend” moeten worden gemaakt. Deze instelling is handig wanneer u werkt met afbeeldingen met een lage resolutie. De Stijl vervolgkeuzemenu laat u beslissen hoe de vormen zich gedragen wanneer u de elliptische of rechthoekige gereedschappen gebruikt.

 • normaal betekent dat de ellips of rechthoek uw muisaanwijzer exact zal volgen.
 • Vaste ratio laat u de relatieve afmetingen van de breedte en hoogte van uw selectie bepalen. Voer bijvoorbeeld 2 en 1 in om ellipsen en rechthoeken altijd twee keer zo breed als hoog te maken.
 • vaste afmeting betekent dat elke keer dat u klikt, u een specifieke grootte van een vorm maakt. Voer de hoogte en breedte in pixels in om deze waarden in te stellen.

De selecties in gebruik nemen

Nadat u een gebied hebt geselecteerd, kunt u het op verschillende manieren gebruiken. Gebruik een Photoshop-filter en het is alleen van toepassing op de selectie. Knip, kopieer en plak om het ergens anders te gebruiken of om je afbeelding te wijzigen. U kunt ook veel van de functies binnen de Bewerking menu, zoals vullen, hartinfarct, of transformeren, om de plek die je hebt geselecteerd te wijzigen. Maak een nieuwe laag en vul vervolgens een selectie om vormen te bouwen. Als je eenmaal de selectiekadergereedschappen hebt geleerd, kun je niet alleen het geheel, maar ook delen van je afbeeldingen manipuleren.