Skip to content

Hoe de Photoshop Save for Web Tool te gebruiken

7 de augustus de 2021
001 use the photoshop marquee tool 1697604 d4155750bcac416e9345759e63933ea6

Grafisch ontwerpers, webontwerpers en anderen die inhoud voor het web maken, maken ook afbeeldingen die geschikt zijn voor het web, zoals foto’s voor websites en banneradvertenties. Voordat deze afbeeldingen worden geüpload, worden de afbeeldingen geoptimaliseerd om snel te downloaden en weer te geven in een webbrowser. De tool Opslaan voor web in Photoshop is een eenvoudige manier om JPEG-bestanden voor het web voor te bereiden. Deze tool slaat ook GIF-, PNG- en BMP-bestanden op. Hier leest u hoe u de tool Opslaan voor web gebruikt om de juiste balans tussen afbeeldingskwaliteit en bestandsgrootte voor uw afbeeldingen te krijgen. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Photoshop 5.5 en hoger. Commando’s en menu-opties kunnen per versie verschillen.

Wat maakt een grafische web-ready?

De meeste web-ready afbeeldingen hebben gemeenschappelijke kenmerken:

 • Resolutie is 72 dpi.
 • Kleurmodus is RGB.
 • Bestanden worden verkleind om webpagina’s sneller te laden.

Opslaan voor internet in Photoshop

Save for Web is geen tool, zoals de Marquee, Move of Magnetic Lasso. Het is een manier om een ​​onbewerkt bestand te exporteren naar een formaat dat andere mensen gemakkelijk kunnen gebruiken. Hier leest u hoe u het kunt gebruiken om afbeeldingen te optimaliseren.

 1. Open de afbeelding die u wilt opslaan in Photoshop.

 2. Selecteer Afbeelding > Afbeeldingsgrootte. Of druk op Alt/Option+Command+I op het toetsenbord.

 3. In de Breedte veld, voer een nieuwe breedte in, selecteer Pixelsen selecteer vervolgens OK. Verklein de foto naar een klein formaat dat op een website kan worden gebruikt.

  Het dialoogvenster Afbeeldingsgrootte in Photoshop met het breedtevenster en de OK-knop gemarkeerd

 4. Selecteer Bestand > Opslaan voor internet en apparaten. Of gebruik de sneltoets: Alt/Option+Command+Shift+S. In andere versies van Photoshop is het pad Bestand > Exporteren > Opslaan voor internet. Het item kan Save for Web of Save for Web and Devices heten.

  Een afbeelding geopend in Photoshop met het menu-item Opslaan voor web en apparaten gemarkeerd

 5. In de Opslaan voor internet venster, ga naar de Origineel, Geoptimaliseerd, 2-Up, en 4-Up tabbladen. Deze tabbladen schakelen tussen een weergave van de originele foto, de geoptimaliseerde foto waarop de instellingen voor Opslaan voor web zijn toegepast, of een vergelijking van twee of vier versies van de foto. Kiezen 2-Up om de originele foto te vergelijken met de geoptimaliseerde foto. Hiermee worden kopieën van de afbeelding naast elkaar weergegeven.

  Het venster Opslaan voor web en apparaten in Photoshop met de optie 2Up gemarkeerd

 6. Verander de Kwaliteit waarde. Naarmate u de kwaliteit verlaagt, ziet de afbeelding er modderiger uit en neemt de bestandsgrootte af. Kleinere bestanden betekenen sneller ladende webpagina’s. Zoek een gulden middenweg tussen bestandsgrootte en kwaliteit. Een kwaliteit tussen de 40 en 60 is een goed bereik. Gebruik de vooraf ingestelde kwaliteitsniveaus (bijvoorbeeld JPEG Medium) om tijd te besparen.

  Venster Opslaan voor web en apparaten in Photoshop met de kwaliteitsschuifregelaar en voorinstellingen gemarkeerd

 7. Wijzig indien nodig het bestandstype in JPEG, GIF, PNG-8, PNG-24 of WBMP.

  Menu Afbeeldingstype in het venster Opslaan voor web van Photoshop

 8. Wijzig indien nodig de grootte van de afbeelding. Voer een breedte of hoogte in of schaal deze met een percentage. Klik op de slot pictogram om het aandeel van de afbeelding te wijzigen. Voer anders een andere breedte of hoogte in om de andere waarde in verhouding te wijzigen.

  Venster Opslaan voor web en apparaten in Photoshop met de gebieden Afbeeldingsgrootte en Percentage gemarkeerd

 9. De waarden onder het afbeeldingsvoorbeeld geven het bestandstype, de grootte weer en hoe lang het duurt voordat de afbeelding op een website wordt geopend. Deze cijfers worden bijgewerkt terwijl u wijzigingen aanbrengt.

  Het venster Opslaan voor web en apparaten van Photoshop met de afbeeldingsgrootte en het type uitlezing gemarkeerd

 10. Als u tevreden bent met de foto, selecteert u Sparen.

  Venster Opslaan voor web en apparaten in Photoshop met de knop Opslaan gemarkeerd

 11. Typ een naam voor de foto en klik vervolgens op Sparen.

  Dialoogvenster Opslaan als in Photoshop met de knop Opslaan gemarkeerd