Skip to content

Hoe de Podcast War van Apple en Spotify u ten goede komt

2 de juli de 2021
juja han uT55XxQLQGU unsplash 3d11ca2015fc43fb91bfd290a3b0a92d

Belangrijkste leerpunten

  • Spotify lanceert zijn podcast-abonnementsservice een week na Apple.
  • Podcasting is een enorme onaangeboorde markt voor grote bedrijven.
  • Makers zijn slimmer en beter in het krijgen van betaald.
Spotify liet makers gewoon betaalde podcast-abonnementen rechtstreeks aan hun luisteraars aanbieden, net zoals Apple vorige week deed. Tot voor kort was podcasting eenvoudig. Makers kunnen de show gratis aanbieden, geld aannemen in ruil voor in-show sponsorlezingen, of een betaald abonnementsprogramma opzetten met behulp van een service zoals Memberful. Maar vorige week voegde Apple een nieuwe optie toe: betaalde abonnementen, exclusief voor Apple’s Podcasts-app. Nu heeft Spotify een vergelijkbare optie toegevoegd, alleen met veel betere voorwaarden voor podcastmakers. Het lijkt alsof de handschoenen uit gaan. “Ik zie podcasting als een van de beste innovaties op internet in het afgelopen decennium”, vertelde podcaster Aaron Bossig via e-mail aan Lifewire. “Een van de belangrijkste factoren hierachter is dat podcasting niet in handen is van één enkel bedrijf – je hebt alleen wat opslagruimte en een RSS-feed nodig om aan de slag te gaan.”

Apple is ermee begonnen

Jarenlang ging podcasting door zonder veel interesse van de grote spelers. Apple handhaafde een open podcastmap die de de-facto standaard werd, maar deed niets om geld te verdienen met podcasting.

Een podcaststudio.

Tal van startups kwamen en bleven, of ze probeerden exclusieve distributie of creëerden advertentienetwerken die sponsors en makers met elkaar verbond. En toch is de ruimte open en toegankelijk gebleven. Iedereen kan een podcast opnemen, uploaden naar internet en de feed toevoegen aan de podcastmap. Er is geen YouTube met podcasts. Maar daar komt misschien verandering in.

Appel versus Spotify

De abonnementsservice van Apple werkt alleen in de Podcasts-app, die momenteel alleen beschikbaar is op Apple-apparaten. Makers moeten hun originele audio leveren, waaraan Apple zijn eigen DRM-laag toevoegt om kopiëren te voorkomen. Apple plaatst zichzelf tussen de podcaster en de luisteraar en verbreekt elke directe relatie tussen de twee. Hiervoor is een korting van 30% op het abonnement nodig voor het eerste jaar, daarna dalend naar 15%. “Een van de belangrijkste factoren hierachter is dat podcasting echt niet in handen is van één enkel bedrijf – je hebt alleen wat opslagruimte en een RSS-feed nodig om aan de slag te gaan.” Met het nieuwe betaalde abonnement van Spotify kunnen podcasters $ 2,99, $ 4,99 of $ 7,99 per maand in rekening brengen. Je kunt betaalde afleveringen beluisteren in de Spotify-app, of je kunt je erop abonneren in de podcast-app van je keuze via RSS-feed, net als bij elke reguliere podcast. Spotify neemt de eerste twee jaar geen geld en neemt dan 5%. Maar dan wordt het ingewikkeld. Spotify-gebruikers kunnen zich niet abonneren op betaalde podcasts in de app. Er is geen “abonneren” knop. Dat komt vrijwel zeker omdat Apple alle aankopen die in iPhone-apps zijn gedaan, afneemt.

Waardevol en onbenut

Podcasting is zo waardevol, mede omdat het onderbenut blijft. In vergelijking met een groot netwerk heeft een individuele maker een relatief klein inkomen nodig om te slagen en de kost te verdienen. Er is veel meer geld te verdienen, vooral voor wie de markt monopoliseert, YouTube-stijl. “De aantrekkingskracht is duidelijk”, zegt Bossig. “Door zichzelf de poortwachters voor podcasting te maken, krijgen ze het voordeel dat ze miljarden uren aan inhoud verdienen die door miljoenen podcasters is gemaakt.” Even onderbelicht is de luisteraar. We kunnen maar zoveel Facebook- en Twitter-threads op een dag lezen, alleen naar zoveel Instagrams en TikToks kijken. Maar we kunnen naar podcasts luisteren terwijl we andere taken uitvoeren.

vrouw interviewt een gast in studio voor podcast

U kunt luisteren terwijl u loopt, rijdt, rent, afwast of het gras maait. Deze ruimtes zijn onmogelijk te bereiken met op woorden en afbeeldingen gebaseerde sociale media. Het is onontgonnen gebied, rijp voor uitbuiting. “Podcasting is echt een innovatie van de radio. Het is iets dat we thuis kunnen doen en zelfs kunnen multitasken”, vertelde econoom en technisch adviseur Will Stewart via e-mail aan Lifewire. “Dus of het nu gaat om klusjes in huis of gewoon om te leren zonder scherm, het opzetten van een podcast wordt in deze pandemische wereld alleen maar gebruikelijker voor een groter publiek.”

wijzere makers

Tegelijkertijd zijn makers van podcasts slimmer. “Er zijn de afgelopen 12 maanden twee belangrijke dingen gebeurd”, zegt Stewart. “Ten eerste, de opkomst van de scheppende economie en de echte acceptatie door grote technologie dat videomakers degenen zijn die het daadwerkelijke gebruik stimuleren – niet uitgevers, merken en dergelijke.” “De tweede is dat consumenten erg gewend raken aan het online kopen, betalen en abonneren op dingen van bedrijven en makers zelf.” “Podcasting is echt een innovatie van de radio. Het is iets dat we thuis kunnen gebruiken en zelfs kunnen multitasken.” Dit plaatst makers voorlopig in een sterke positie. Met services zoals Patreon, Memberful en Substack kunnen gebruikers makers rechtstreeks betalen voor hun werk. En met name hebben zowel Apple als Spotify hun betaalde abonnementen afgestemd op de maker. In tegenstelling tot het maken van muziek, waarvoor muzikanten een tussenpersoon nodig hebben, zoals een platenlabel, om te worden vermeld op Spotify en Apple Music, kunnen podcasters zich rechtstreeks aanmelden, hun prijs bepalen en de controle behouden. “Ik denk dat de creatievelingen van vandaag wijzer zijn dan de creatievelingen van het verleden”, vertelde Patrick Hill, oprichter van indie-streamingservice Disctopia, via e-mail aan Lifewire. “Dus zolang er platforms zijn die creatievelingen manieren willen geven om geld te verdienen met hun inhoud, denk ik niet dat we dezelfde zakelijke hebzucht zullen zien die we zien in zoiets als de muziekindustrie.”