Skip to content

Hoe de Print Spooler opnieuw te starten in Windows 10

3 de augustus de 2021
PrintSpooler 30045c866ff34e05a5bd1effa1399de6

Wat te weten

 • Open de Diensten app en selecteer Afdrukspooler. Klik met de rechtermuisknop en selecteer Hou op, klik dan met de rechtermuisknop en selecteer Begin om de dienst opnieuw te starten.
 • Of open Taakbeheer, ga naar het tabblad Services en selecteer Spooler. Klik met de rechtermuisknop en kies Begin, Hou op of Herstarten.
 • Om de afdrukwachtrij te controleren, gaat u naar Instellingen > Apparaten > Printers en scanners. Selecteer de printer in de lijst en klik op Wachtrij openen.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de afdrukspooler in Windows 10 in een paar eenvoudige stappen opnieuw kunt opstarten.

Hoe start ik de Print Spooler opnieuw in Windows 10?

Een eenvoudige herstart van zowel uw pc als uw printer kan veel printerproblemen oplossen. U moet naar Lokale diensten duiken en de Print Spooler-service controleren als het probleem aanhoudt. Start de Print Spooler als deze niet actief is of reset deze door hem te stoppen en te starten. Meld u aan als beheerder voordat u begint met het oplossen van problemen.

 1. Open de Start menu.

 2. Type Diensten in het zoekveld en selecteer de Diensten app in het resultaat.

 3. Of selecteer ramen + R om de te openen Loop doos. Type services.msc en druk op Enter.

 4. Ga door de lijst met services die alfabetisch zijn gerangschikt en selecteer Afdrukspooler.

 5. Klik met de rechtermuisknop op de Print Spooler-service en selecteer Hou op uit de menukaart.

  Print Spooler-service in Windows 10 met Print Spooler en Stop gemarkeerd

 6. Wacht een paar seconden totdat de Print Spooler is beëindigd. Windows geeft een . weer Servicecontrole venster enkele seconden ingedrukt om de onderbreking weer te geven.

  Print Spooler-service in Windows 10 met het stopzettingsbericht van Service Control gemarkeerd

 7. Klik met de rechtermuisknop op de Print Spooler en selecteer Begin uit het menu om de service opnieuw te starten.

Opmerking:

U kunt ook dubbelklikken op de Print Spooler-service en de Algemeen Tab op de Eigenschappen venster om de Print Spooler te stoppen en te starten.

Hoe start ik de Print Spooler opnieuw op vanuit Taakbeheer?

Het spooler-programma (spoolsv.exe) verbruikt niet veel resources. Maar een fout in het Windows-afdruksysteem kan ertoe leiden dat de Print Spooler geheugen verbruikt. Gebruik in dergelijke zeldzame gevallen Taakbeheer om de spooler te stoppen en opnieuw te starten en kijk of dat het probleem oplost.

 1. Selecteer Ctrl + Verschuiving + Esc om Windows Taakbeheer te openen.

 2. Selecteer de Diensten tabblad en scrol omlaag naar Spooler op de lijst.

 3. Controleer de Toestand. Als de status is Rennen, klik er nogmaals met de rechtermuisknop op en selecteer Herstarten. Gebruik de opties in het rechtsklikmenu om Begin of Hou op de dienst wanneer nodig.

  Windows Taakbeheer met Spooler-service heeft de opties Starten, Stoppen en Opnieuw opstarten gemarkeerd

 4. Open nu het document dat u wilt afdrukken opnieuw en stuur het opnieuw naar de printer.

Tip:

Controleer de afdrukwachtrij op Instellingen > Apparaten > Printers en scanners > Selecteer printer uit de lijst > Wachtrij openen.

Meer over de Print Spooler in Windows 10

De Print Spooler is de boosdoener achter veel voorkomende afdrukfouten in Windows. Een “spooler” is een softwareprogramma dat gegevens in de juiste volgorde ordent en naar elk randapparaat met weinig geheugen stuurt, zoals een printer. Dankzij deze buffer hoeft de printer niet te pauzeren tussen opeenvolgende printopdrachten. De Print Spooler is een lokale service op Windows die de afdrukwachtrij naadloos beheert. Als het mislukt, kunnen afdruktaken vast komen te zitten in de wachtrij; de afdrukgegevens komen niet bij de printer of de spooler crasht. U kunt uw spooler resetten om deze problemen op te lossen, waardoor de afdruktaak wordt geannuleerd en u opnieuw kunt beginnen.