Skip to content

Hoe de privacywijzigingen van Apple van invloed kunnen zijn op de App Store

1 de juli de 2021
GettyImages 911071362 16c2ec84575b4461b0a7ebd7203b0138

Belangrijkste leerpunten

  • Apple weigert nu apps die niet voldoen aan de privacyrichtlijnen voor iOS 14.5.
  • De nieuwe privacyregels van Apple geven gebruikers meer controle over hoe hun gegevens worden verzameld en gevolgd door apps.
  • Experts zeggen dat de privacywijzigingen van Apple kunnen leiden tot hogere kosten vooraf voor het downloaden en installeren van apps.

Apple begint apps te weigeren die niet voldoen aan de nieuwe privacyrichtlijnen die het lanceert met iOS 14.5, een beweging die volgens experts zou kunnen leiden tot een volledige opschudding van de App Store. Apple is heel duidelijk geweest dat het van plan is om de manier waarop applicaties gebruikersgegevens verzamelen te hervormen met iOS 14.5, en neemt nu stappen om deze nieuwe richtlijnen in praktijk te brengen. Meerdere ontwikkelaars naar verluidt beginnen berichten te ontvangen dat hun apps zijn afgewezen uit de app store omdat ze niet aan alle nieuwe vereisten voldoen.

Omdat Apple zo’n controle neemt over het verzamelen van gegevens, zeggen experts dat dit kan leiden tot grote veranderingen in de manier waarop je nieuwe apps krijgt. “Veel ontwikkelaars zullen snel een beslissing moeten nemen. Ze kunnen ofwel gehoorzamen of ze kunnen proberen onder de radar te vliegen en hopen dat ze niet gepakt worden’, vertelde Dave Hatter, een leider op het gebied van cyberbeveiliging, tijdens een telefoongesprek aan Lifewire. “Voor degenen die zich hieraan houden, moeten ze gaan zitten en uitzoeken hoe ze inkomsten kunnen genereren met hun app.”

Gegevens worden verkocht

De AppTrackingTransparency-functie, ook wel ATT genoemd, is het antwoord van Apple op de aanhoudende problemen met het verzamelen van gegevens die smartphonegebruikers al jaren ervaren. Met de release van iOS 14.5 vereist het bedrijf nu dat alle app-ontwikkelaars een bericht opnemen waarin expliciet toestemming wordt gevraagd om bij te houden hoe gebruikers hun apps gebruiken en of hun gegevens al dan niet kunnen worden gevolgd in andere apps.

Het is een enorme stap in de voortdurende strijd om de privacy van gebruikers een prioriteit te maken in een wereld waar gegevens een van de belangrijkste goederen zijn geworden. In de afgelopen paar maanden hebben we gezien dat veel bedrijven pushen om betere privacyopties voor gebruikers te bieden, waaronder Google’s eigen weg van het bijhouden van individuele advertenties in zijn Chrome-webbrowser. Met de nieuwe veranderingen van Apple kan de manier waarop ontwikkelaars geld verdienen met hun apps echter volledig veranderen. Dat zou op zijn beurt de manier waarop u toegang krijgt tot diezelfde apps kunnen veranderen.

Apple's app-privacyfuncties zoals ze verschijnen in iOS 14

“Jij bent het product”, legde Hatter uit. “Als je niet met geld betaalt, ben je niet de klant.” Hatter zegt dat het verzamelen van gegevens een van de belangrijkste manieren is waarop app-ontwikkelaars geld verdienen. Wanneer gebruikers de mogelijkheid krijgen om hun gegevens niet te delen, kan dit ertoe leiden dat meer ontwikkelaars aandringen op voorafgaande aankopen van hun apps, of zelfs maandelijkse abonnementen aanbieden om de inkomsten die verloren gaan door het verzamelen van gegevens te compenseren. Je zou ook kunnen zien dat sommige ontwikkelaars ervoor kiezen af ​​te zien van ontwikkeling voor de App Store en anderen de komende maanden laten uitzoeken hoe ze het kunnen laten werken.

Reden tot bezorgdheid

Terwijl Hatter de stap ziet als een stap voorwaarts, zien anderen het als de voorbode van een volledige ineenstorting van hoe digitale markten werken. Bedrijven zoals Facebook hebben hard gelobbyd tegen deze veranderingen, zelfs zo ver dat ze ze concurrentiebeperkend noemen en beweren dat ze kleine bedrijven schaden.

Als reactie hierop heeft Apple beweerd dat de nieuwe richtlijnen en beleidsregels die worden ingevoerd niet zijn ontworpen om het volgen van gebruikers volledig af te sluiten. In plaats daarvan zijn ze bedoeld om gebruikers bewuster te maken van welke gegevens ze delen, en hen vervolgens de keuze te geven om het verzamelen van gegevens toe te staan ​​of te weigeren. Met dit alles in gedachten, waarschuwt Hatter dat we in de toekomst een grote verandering kunnen zien in de manier waarop apps op iPhones worden gebruikt. De regels die Apple invoert, kunnen fundamenteel veranderen hoe adverteerders inhoud naar gebruikers kunnen pushen.

Aangezien bedrijven als Facebook sterk afhankelijk zijn van advertenties voor inkomsten – volgens Statista werd in 2020 meer dan 97% van de wereldwijde inkomsten van Facebook gegenereerd uit advertenties – is het logisch dat het bedrijf zich zorgen maakt over de gevolgen die deze veranderingen met zich meebrengen. “Als je niet met geld betaalt, ben je niet de klant.” Natuurlijk, met grote veranderingen als deze, zijn er altijd redenen om voorzichtig te zijn, hoewel Hatter zegt dat het onduidelijk blijft hoe dingen zullen uitpakken als Apple het nieuwe beleid echt gaat afdwingen. “Ik ben zeer geinteresseerd [in seeing] hoe dit allemaal uitpakt in de komende maanden”, zei hij. “Het is een enorme overwinning voor de consument. Maar zal het de verwoestende impact hebben die sommige mensen zoals Facebook beweren? Ik weet het niet. Ik weet niet zeker of de gemiddelde persoon nog steeds zo bezorgd is over dit soort dingen.”