Skip to content

Hoe deze apps transgenderhormoontherapie toegankelijker maken

17 de juli de 2021
ScreenShot2020 09 11at10.30.46AM 751292cd7b12453181eb1ea2206fdbb4

Belangrijkste leerpunten

  • Populaire apps Solace en Plume werken samen om transgenders toegang te geven tot hormoontherapie.
  • Transgenders zijn tijdens COVID-19 meer dan ooit op zoek naar uitgebreide online zorg.
  • Transgenders krijgen vaak geen behandeling met hormoontherapie vanwege discriminatie en hoge kosten.

Voor transgenderpatiënten is het vinden van genderbevestigende hormoontherapie (GAHT) van oudsher een versnipperde en soms gevaarlijke ervaring in de VS. Nu COVID-19 de vraag naar digitale, uitgebreide gezondheidszorg opvoert, hebben twee technische apps de handen ineen geslagen om een ​​meer naadloze, veiligere ervaring te bieden voor GAHT-zoekers. “Behandeling met hormoontherapie is een verbintenis voor het leven”, zei Soltan Bryce, hoofd groei bij Plume, in een telefonisch interview. “Toch hebben trans-geïdentificeerde mensen inconsistente toegang tot zorg. Toegang hebben tot zorgverleners die begrijpen – het is vooral zinvol voor de transgemeenschap.”

Het partnerschap voor troost en pluim

Plume, een telezorgdienst voor transgenders, en Solace, een non-profitorganisatie die gezondheids- en juridische informatie biedt aan transgenders, werkten deze week samen met hun sites. Gebruikers kunnen doelen stellen en deskundig juridisch en gezondheidsonderzoek uitvoeren via Solace, dat hen nu rechtstreeks doorverwijst naar Plume (hoewel gebruikers rechtstreeks toegang hebben tot beide apps). Eenmaal op Plume hebben gebruikers toegang tot een gebruiksvriendelijke interface en ongeveer 20 trans- of LGBTQ-identificerende medische zorgverleners die online consultaties, beoordelingen en recepten aanbieden. Bryce zei dat Plume ook werkt aan een postordersysteem, waardoor reizen naar de apotheek wordt geëlimineerd.

De apps Solace en Plume zijn in 2019 afzonderlijk opgericht door transgender visionairs en ze hebben allebei een enorme piek in gebruik ervaren tijdens COVID-19. Volgens de oprichter van Solace, Robbi Katherine Anthony, wenden transgenders die GAHT willen, zich wanhopig naar het internet vanwege isolatie en gesloten persoonlijke diensten. “We zijn dankbaar dat we het moment kunnen ontmoeten en hier als hulpbron kunnen zijn”, zei Anthony. “Iedereen heeft te maken met ontberingen tijdens COVID, en als je toevallig transgender bent, worden je ontberingen vermenigvuldigd.”

Een geschiedenis van moeilijkheid

GAHT was al moeilijk te krijgen vóór de pandemie. Gespecialiseerde GAHT-artsen en -klinieken zijn volgens Bryce spaarzaam verspreid over de VS, en degenen die er zijn, hebben zeer lange wachttijden. Volgens het Williams Institute van de UCLA identificeert ongeveer 0,5 procent van de Amerikaanse bevolking, of 1,4 miljoen mensen, zich als transgender. Uit een onderzoek van het National Center for Transgender Equity bleek dat 78 procent van de transgender-respondenten hormoontherapie wilde, maar slechts 49 procent kreeg die ooit.

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat 33 procent van de respondenten tijdens een bezoek aan een zorgverlener te maken kreeg met discriminatie, zoals verbale intimidatie of weigering van behandeling. Ongeveer 23 procent van de transgenders gaat niet naar de dokter uit angst voor mishandeling, zelfs als dat absoluut moet.

De hoge prijs van hormoontherapie

De kosten zijn ook een belangrijk afschrikmiddel voor transgenders die zorg zoeken. Uit het NCTE-onderzoek bleek dat 25 procent van de respondenten geen verzekeringsdekking voor hormoontherapie kreeg. Drieëndertig procent van de transgender-respondenten kon het zich niet veroorloven om naar de dokter te gaan, en dus deden ze dat ook nooit – zelfs niet als ze er een nodig hadden. “We willen duidelijk maken dat onze missie toegang is. Dit is een kwestie van leven of dood.” Transgenders nemen vaak hun toevlucht tot het verwerven van hormonen uit bronnen zonder vergunning, zoals vrienden of websites. Hoewel het over het algemeen laag is, is het gebruik van hormonen zonder vergunning hoger in stedelijke gebieden. Uit een onderzoek onder transgendervrouwen in San Francisco bleek dat bijna 50 procent van de respondenten hormonen slikte die niet door een arts waren voorgeschreven. “Er is in deze gevallen geen toezicht op medische zorgverleners en de resultaten zijn erg onvoorspelbaar”, zei Bryce.

Kwaliteitsinformatie is belangrijk

Degenen die een veilige behandeling zoeken, krijgen volgens Anthony vaak verkeerde informatie of verwarring online. Juridische en medische experts beoordelen nieuws en advies over Solace, waar gebruikers hun feeds kunnen beheren. “Er is zoveel informatie, niet alleen aan de medische kant, maar ook aan de juridische kant. Wat er per staat gebeurt, is moeilijk bij te houden,” zei Anthony. “Voorheen was het niet geaggregeerd in een verteerbaar formaat.” Het app-partnerschap is nog geen wondermiddel. Plume is alleen beschikbaar in 16 staten, hoewel ze volgens Bryce uitbreiden. Solace is gratis, maar Plume kost $ 99 per maand, plus $ 20 per maand voor medicijnen. Volgens de kostenvergelijkingsgrafiek van Plume is dit vaste bedrag veel minder dan de hoge eigen bijdrage van de eigen verzekering, die kan oplopen tot $ 775 per maand voor laboratoriumtests. De kosten variëren sterk voor de onverzekerden, afhankelijk van de toestand van de patiënt en de laboratoriumtarieven.

Vergelijkingstabel voor kosten van Plume

GAHT is het regimentsgebruik van oestrogeen- en testosteronblokkers voor vervrouwelijking en testosteron voor vermannelijking. Transgenders zijn verplicht om regelmatig laboratoriumtests te ondergaan en, vaak, verplichte counseling, wat de kosten kan opdrijven. Hormonen worden oraal ingenomen, of via injecties of pleisters. De behandeling duurt een leven lang. Onder de hoede van een arts wordt GAHT grotendeels als veilig beschouwd, hoewel er cardiovasculaire risico’s zijn en er meer onderzoek nodig is om de langetermijneffecten te bepalen. De World Professional Association for Transgender Health concludeerde dat hormoonbehandeling “medisch noodzakelijk” is om genderdysforie te verlichten. De Food and Drug Administration heeft echter niet dezelfde aanwijzing gegeven. Belangrijk is dat de behandeling leidt tot een betere geestelijke gezondheid, wat een zegen is in een gemeenschap waarin de zelfmoordcijfers astronomisch zijn. “We willen duidelijk maken dat onze missie toegang is. Dit is een kwestie van leven of dood”, zei Bryce.