Skip to content

Hoe DNS-servers in Windows te wijzigen

16 de juli de 2021
GettyImages 1010852264 63f225c5eb4446c98f03729fab750628

De meeste computers en apparaten maken verbinding met een lokaal netwerk via DHCP- en DNS-servers en worden automatisch geconfigureerd in Windows. Wanneer u de DNS-servers in Windows wijzigt, wijzigt u welke servers Windows gebruikt om hostnamen (bijvoorbeeld www.levensdraad.com) naar IP-adressen te vertalen (bijvoorbeeld 208.185.127.40). DNS-servers zijn soms de oorzaak van bepaalde soorten internetproblemen. Het wijzigen van DNS-servers kan helpen bij het oplossen van het probleem. Hier leest u hoe u deze automatische DNS-servers kunt overschrijven met andere naar keuze. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Windows 10, Windows 8 en Windows 7.

Windows DNS-servers wijzigen

Hieronder vindt u de stappen die nodig zijn om de DNS-servers die Windows gebruikt te wijzigen. De procedure verschilt echter afhankelijk van de versie van Windows. Sla voor een voorsprong deze eerste vier stappen over en ga naar stap 5 door de by controle netverbindingen De applet-opdracht van het Configuratiescherm in het dialoogvenster Uitvoeren. U kunt het dialoogvenster Uitvoeren openen door op de Windows-toets en typen run (zoek in de charmbalk op Windows 8) of door op de windows-toets+R.

 1. Configuratiescherm openen. Selecteer in Windows 8.1 Netwerk connecties vanuit het hoofdgebruikersmenu en ga dan verder met stap 5.

 2. Selecteer Netwerk en internet.

  Netwerk en internet verschijnt niet als het Configuratiescherm grote of kleine pictogrammen weergeeft. Kies in plaats daarvan Netwerkcentrumen ga dan verder met stap 4.

 3. In de Netwerk en internet venster, selecteer Netwerkcentrum om die applet te openen.

  Koppeling Netwerkcentrum in Configuratiescherm

 4. In de Netwerkcentrum venster, selecteer Verander adapterinstellingen.

  Koppeling adapterinstellingen wijzigen in Netwerkcentrum

 5. De Netwerk connecties venster geeft verbindingen met de computer weer. Bedrade verbindingen zijn gelabeld als: Ethernet of LAN-verbinding, terwijl draadloze zijn gelabeld als Wifi.

  Wi-Fi-adapter in gebruik

  Als u de juiste verbinding niet ziet, wijzigt u de weergave in Details, ga naar de Connectiviteit kolom, en gebruik de verbinding die vermeldt internet toegang.

 6. Open de netwerkverbinding waarvoor u de DNS-servers wilt wijzigen door te dubbelklikken of dubbeltikken op het pictogram.

 7. In de Toestand venster, selecteer Eigendommen.

  Eigenschappen-knop in Wi-Fi-statusvenster

  Geef in sommige versies van Windows het beheerderswachtwoord op als u niet bent aangemeld bij een beheerdersaccount.

 8. In de Eigendommen venster, ga naar de Deze verbinding gebruikt de volgende items: sectie en selecteer Internetprotocol versie 4 (TCP/IPv4) of Internetprotocol (TCP/IP) om de IPv4-optie te selecteren, of selecteer Internetprotocol versie 6 (TCP/IPv6) om de IPv6 DNS-serverinstellingen te wijzigen.

  Knop Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4) in Wi-Fi-eigenschappen

 9. Selecteer Eigendommen.

 10. In de Eigenschappen van internetprotocol venster, kies Gebruik de volgende DNS-serveradressen:. Als Windows aangepaste DNS-servers heeft geconfigureerd, vervangt u de bestaande IP-adressen van de DNS-server door nieuwe.

 11. Voer het IP-adres in voor de Voorkeur DNS-server en voor de Alternatieve DNS-server.

  Gebruik de volgende DNS-serveradressen:

  U kunt ook alleen een voorkeurs-DNS-server invoeren, de voorkeurs-DNS-server van de ene provider vervangen door een secundaire DNS-server van een andere, of meer dan twee DNS-servers invoeren met behulp van velden op het tabblad DNS (selecteer Geavanceerd om meerdere DNS-servers in te voeren).

 12. Selecteer OK om de DNS-server te wijzigen.

 13. Sluit het Configuratiescherm.

 14. Controleer of de nieuwe DNS-servers goed werken in Windows. Bezoek verschillende websites in uw favoriete webbrowser. Als de webpagina’s net zo snel verschijnen als voorheen, werken de nieuwe DNS-servers naar behoren.

DNS-servers wijzigen met opdrachtprompt

De voorkeurs-DNS-server in Windows kan worden gewijzigd via de opdrachtprompt. Gebruik deze methode als u vertrouwd bent met het invoeren van opdrachten op de opdrachtregel.

 1. Open een verhoogde opdrachtprompt.

 2. Type netsh en druk op Enter.

  Screenshot van netsh in verhoogd opdrachtpromptvenster

 3. Bij de netsh> prompt, typ interface ip show configen druk vervolgens op Enter.

  Screenshot van netsh interface ip show config commando in Windows 10

 4. Zoek de netwerkverbinding waarvoor u de DNS-server wilt wijzigen.

  netsh interface ip show config commando resultaten in Windows 10

 5. Enter interface ip set dns “Ethernet0” statisch 8.8.8.8 en druk op Enter. Vervangen Ethernet0 met de naam van uw verbinding en 8.8.8.8 met de DNS-server die u wilt gebruiken. Gebruik de opdrachtregel, in de opdrachtprompt of een BAT-bestand, om de verbinding te forceren om DHCP te gebruiken. Vervang de statisch gedeelte van het commando met dhcp.

 6. Wanneer de opdracht is voltooid, wordt de netsh> prompt wordt weergegeven.

 7. Sluit de opdrachtprompt.

DNS-serverinstellingen zijn apparaatspecifiek

Het instellen van aangepaste DNS-servers voor uw computer is alleen van toepassing op die computer, niet op de andere apparaten in het netwerk. U kunt bijvoorbeeld een Windows-laptop instellen met één set DNS-servers en een geheel andere set gebruiken op een desktop, telefoon of tablet. DNS-instellingen zijn van toepassing op het dichtstbijzijnde apparaat waarop ze zijn geconfigureerd. Als u bijvoorbeeld één set DNS-servers op de router gebruikt, gebruiken uw laptop en telefoon deze DNS-servers wanneer ze verbinding maken met wifi. Als de router echter zijn eigen set servers heeft en de laptop zijn eigen aparte set, zal de laptop een andere DNS-server gebruiken dan de telefoon en de andere apparaten die de router gebruiken. Hetzelfde geldt als de telefoon een aangepaste set gebruikt. DNS-instellingen druppelen alleen door een netwerk als elk apparaat is ingesteld om de DNS-instellingen van de router te gebruiken en niet die van hen. Dit betekent dat als er bijvoorbeeld vier apparaten op een netwerk zijn, alle vier afzonderlijke DNS-servers kunnen gebruiken. Bekijk onze lijst met gratis en openbare DNS-servers voor de volledige lijst met openbaar beschikbare DNS-servers, die mogelijk completer is dan de lijst die door uw ISP wordt verstrekt.