Skip to content

Hoe dvd’s te mounten met Ubuntu

20 de juli de 2021
GettyImages 458100003 bf5799cd6d0540abb75b5516a389e2e0

Leer hoe u een dvd of cd kunt mounten met Ubuntu Linux. Er zijn meerdere methoden voor het geval een manier niet voor u werkt.

De makkelijke manier

In de meeste gevallen, wanneer u een dvd plaatst, moet u geduld hebben terwijl de dvd wordt geladen. U krijgt dan een scherm te zien dat lijkt op het onderstaande. Het bericht dat u ziet, is afhankelijk van het type media dat u hebt geplaatst.

Als u bijvoorbeeld een dvd vanaf de voorkant van een tijdschrift hebt geplaatst die software bevat die is ontworpen om automatisch te worden uitgevoerd, ziet u een bericht dat de software wil worden uitgevoerd. U kunt dan kiezen of u die software wilt uitvoeren of niet. Als u een lege dvd plaatst, wordt u gevraagd wat u met de dvd wilt doen, bijvoorbeeld een audio-dvd maken. Als u een audio-cd plaatst, wordt u gevraagd of u de muziek wilt importeren in een audiospeler zoals Rhythmbox. Als u een dvd plaatst, wordt u gevraagd of u de dvd in Totem wilt afspelen. U wordt gevraagd wat u moet doen als u deze dvd in de toekomst opnieuw plaatst. De voorbeelden zijn onder meer:

 • Vraag wat te doen.
 • Niets doen.
 • Open de map in de bestandsbeheerder.
 • Kies een andere toepassing.

Als de dingen niet volgens plan verlopen, gebruik dan de opdrachtregel om de dvd te mounten (zie hieronder).

Koppel een dvd met behulp van Bestandsbeheer

U kunt zien of een dvd is aangekoppeld met behulp van bestandsbeheer. Om de bestandsbeheerder te openen, klikt u op het archiefkastpictogram op de Ubuntu Launcher. Als de dvd is aangekoppeld, wordt deze weergegeven als een dvd-pictogram onder aan de Ubuntu Launcher. Om de dvd in bestandsbeheer te openen, klikt u op het dvd-pictogram. De dvd verschijnt in de lijst aan de linkerkant van het bestandsbeheerscherm. Wanneer u dubbelklikt op de dvd-naam (met een dvd-symbool), verschijnen de bestanden op de dvd in het rechterpaneel. Als de dvd niet automatisch is geactiveerd, klikt u met de rechtermuisknop op de dvd en kiest u de monteren optie uit het contextmenu.

Een dvd uitwerpen met behulp van Bestandsbeheer

U kunt de dvd uitwerpen door met de rechtermuisknop op de dvd te klikken en de uitwerpen optie, of door op het uitwerpsymbool naast de dvd te klikken.

Een dvd koppelen via de opdrachtregel

Een dvd-station is een apparaat. Apparaten in Linux worden op dezelfde manier behandeld als andere objecten en worden weergegeven als bestanden.

 1. Gebruik de opdracht cd om naar de to te gaan /dev map als volgt: cd /dev

 2. Gebruik de opdracht ls en de opdracht less om een ​​lijst te krijgen. ls -lt | minder

 3. Kijk door de lijst om de volgende twee regels te vinden: cdrom -> sr0
  dvd -> sr0

  Dit geeft aan dat zowel de cd-rom als de dvd linken naar: sr0. U kunt een dvd of cd aankoppelen met dezelfde opdracht.

 4. Voordat u de opdracht mount kunt gebruiken om een ​​dvd of cd te mounten, moet u de dvd ergens kunnen mounten. Ga hiervoor naar de /media/ map met de volgende opdracht: cd /media

 5. Maak een map om de dvd in te mounten. sudo mkdir mijndvd

 6. Koppel de dvd met het volgende commando: sudo mount /dev/sr0 /media/mydvd

 7. Wanneer de dvd wordt geactiveerd, navigeert u naar de /media/mijndvd map en voer een directorylijst uit in het terminalvenster. cd /media/mijndvd
  ls -lt

Hoe de dvd te ontkoppelen met behulp van de opdrachtregel

Voer de volgende opdracht uit om de dvd te ontkoppelen: sudo umount /dev/sr0

Een dvd uitwerpen via de opdrachtregel Command

Gebruik de volgende opdracht om de dvd uit te werpen via de opdrachtregel: sudo eject /dev/sr0

Samenvatting

In de meeste gevallen gebruikt u de grafische hulpmiddelen om door de inhoud van dvd’s te navigeren en deze af te spelen. Als u echter een computer zonder grafisch display gebruikt, moet u de dvd handmatig koppelen.