Skip to content

Hoe een app sommige vrouwen kan helpen zich veiliger te voelen

1 de juli de 2021
GettyImages 1264782880 9cff22fd679e4e0a8d634aec67860734

Belangrijkste leerpunten

  • SafeUp is een gratis app waarmee vrouwen zich veiliger voelen als ze alleen lopen door crowdsourcinggegevens te gebruiken.
  • Studies tonen aan dat 50% van de vrouwen zich altijd of vaak onveilig voelt als ze ’s nachts alleen lopen.
  • De maker van de app zei dat de app vrouwen in staat stelt deel uit te maken van de verandering en te pleiten voor de veiligheid van vrouwen.

Als je een vrouw bent die ’s nachts alleen loopt, kan het eng en stressvol zijn, maar één app gebruikt crowdsourcing om vrouwen zich meer op hun gemak te laten voelen in hun gemeenschap. SafeUp gebruikt crowdsourcing van zijn gebruikers om de ene vrouw in contact te brengen met een andere vrouw die in het gebied woont waar ze lopen om zich veilig en verzorgd te voelen terwijl ze alleen door de straten navigeert. De CEO en mede-oprichter van het bedrijf, Neta Schreiber, zei dat het doel van de app is om vrouwen aan te moedigen elkaar te helpen het gevoel te krijgen dat ze een verschil maken. “Het is groter dan alleen een veiligheidsapp”, vertelde Schreiber in een videogesprek aan Lifewire. “Het is een statement dat ik deel wil uitmaken van de verandering en dat ik andere vrouwen wil helpen en mijn gemeenschap veiliger wil maken.”

Crowdsourcing-veiligheid

Zoals veel vrouwen heeft Schreiber zich onveilig en kwetsbaar gevoeld. Zij en haar vriendengroep werkten samen om ervoor te zorgen dat ze zich allemaal veilig voelden in nieuwe of schetsmatige situaties. “Telkens wanneer een van ons op een blind date ging, zaten de rest van ons in hetzelfde restaurant aan een andere tafel om er zeker van te zijn dat ze in orde was,” zei ze. Maar niet iedereen heeft een hechte vriendengroep die bereid zou zijn om zo hun best te doen, dus toen Schreiber de technische wereld betrad, begon ze een oplossing te bedenken voor het probleem dat bijna elke vrouw ervaart. SafeUp is gratis en beschikbaar op iOS- en Android-apparaten in 107 landen. De app biedt een veilig, online netwerk van vrouwen die vrouwen helpen. Om ervoor te zorgen dat het netwerk veilig is, moeten nieuwe gebruikers worden geverifieerd door een communitymanager voordat ze worden goedgekeurd om de app te gebruiken.

Een screenshot van de SafeUp-app.

Na goedkeuring kan een vrouw ervoor kiezen om voogd te worden, die als aanspreekpunt voor anderen fungeert als ze ’s nachts alleen lopen. “Je kunt zien hoeveel bewakers er om je heen en in grote steden zijn”, zei Schreiber. “Als je aan het wandelen bent, kun je kiezen voor een oproep of videogesprek met je dichtstbijzijnde voogd, en zij zullen met je praten en je situatie begrijpen om ervoor te zorgen dat je je veiliger voelt.” De voogd aan wie u bent gekoppeld met behulp van de locatietechnologie van de app, kan uw exacte locatie zien om ervoor te zorgen dat u veilig uw bestemming bereikt. Indien nodig kunnen voogden in zeldzame gevallen zelfs fysiek naar u toe komen om met u mee te lopen. Uiteraard is er binnen de app altijd een mogelijkheid om autoriteiten te bellen als een situatie gevaarlijk wordt. “De meeste reacties die we krijgen, zijn dat vrouwen ons hebben verteld voordat ze SafeUp hadden, elke keer dat ze uitgingen, ze zich zorgen maakten, maar nu hoeven ze niet twee keer na te denken omdat ze altijd weten dat er iemand zal zijn om hen te helpen, ‘ zei Schreiber.

Veiligheid van vrouwen op de voorgrond

Sinds de #MeToo-beweging in 2017 viraal ging, is de veiligheid van vrouwen meer besproken en geprioriteerd in de samenleving. Onlangs kreeg een zaak in het VK internationale aandacht toen de 33-jarige Sarah Everard vermist werd terwijl ze ’s nachts naar huis liep. Helaas werden haar stoffelijke resten een week later gevonden, maar vrouwen over de hele wereld en op sociale media hebben gezegd dat ze zich bang en kwetsbaar voelen terwijl je alleen loopt.

Volgens een onderzoek van YouGov voelt 50% van de vrouwen zich altijd of vaak onveilig als ze ’s nachts alleen lopen, vergeleken met slechts 16% van de mannen. “SafeUP is een hulpmiddel voor vrouwen om de verantwoordelijkheid in hun handen te nemen en het veiliger te maken voor alle vrouwen die in dezelfde buurt wonen”, zei Schreiber. Ze zei dat de vrouwenrechtendemonstraties vorig jaar en de activiteit op sociale media het onderwerp veiligheid van vrouwen op de voorgrond van de gesprekken brachten. Hoewel er meer aandacht voor het probleem nodig is, zei Schreiber dat het aan ons allemaal is om de verandering te creëren die we voor toekomstige generaties willen zien, en dat de app een stap in de goede richting is. “We moeten ons afvragen of we als samenleving willen nemen” [issues with women feeling unsafe] met ons mee naar de volgende 100 jaar”, zei ze.