Skip to content

Hoe een Apple-zoekmachine uw privacy kan beschermen

4 de juli de 2021
ScreenShot2020 08 31at1.32.16PM 74ba766aceeb40ab88a031eddf887ab9

Belangrijkste leerpunten

  • Er wordt steeds meer gespeculeerd over mogelijke ontwikkelingen.
  • Gebruikersprivacy zou waarschijnlijk een motivator zijn.
  • Apple ondersteunt de federale privacywetgeving.

Kijkers uit de technische industrie speculeerden deze week dat Apple zijn eigen zoekmachine ontwikkelt om Google uit te dagen, dat 92,8 procent van de wereldwijde zoekmachinemarkt bezit. Als het waar is, zou het waarschijnlijk gericht zijn op het beschermen van uw privacy, iets wat het bedrijfsmodel van Google niet doet. Jon Henshaw, oprichter van Coywolf, een bedrijf voor digitale marketinginzichten, begon de buzz met een blogpost waarin hij melding maakte van verhoogde crawlactiviteit op Applebot en een toename van vacatures voor zoekingenieurs. “Op dit moment is alles gebaseerd op observatie en gissingen”, schreef Henshaw. “Ze zullen misschien nooit een zoekmachine uitbrengen. Het is ook mogelijk dat iOS-, iPadOS- en macOS-gebruikers het zullen gebruiken zonder er zelfs maar van op de hoogte te zijn. zou zo nauw kunnen worden geïntegreerd in het besturingssysteem en native apps dat waarschuwingen en Spotlight-zoekopdrachten langzaam zoekopdrachten wegnemen die anders op Google zouden zijn gedaan.”

Prive browsen

Een door Apple geproduceerde zoekmachine zou waarschijnlijk een meer persoonlijke browse-ervaring creëren in vergelijking met Google, waar alle gebruikersgegevens worden geanalyseerd, verwerkt, gecategoriseerd en op de open markt worden verkocht in naam van marketing en verkoop. Apple daarentegen zegt dat privacy een fundamenteel mensenrecht is en een van de kernwaarden ervan. “We hebben Safari gebouwd als de beste browser voor je Mac, iPhone en iPad. Ingebouwde privacyfuncties zorgen ervoor dat uw browsen uw bedrijf blijft’, zei Apple over zijn huidige ingebouwde browser voor iOS en macOS.

Tabweergave van Apple's Safari-browser op iOS en macOS

Apple-CEO Tim Cook is al lang een voorstander van privacy op internet. Het bedrijf heeft van privacy een prioriteit gemaakt door zijn hele productlijn. Safari 14, aangekondigd in juni en later dit jaar met de nieuwe macOS Big Sur, kan u vertellen welke advertentietrackers worden uitgevoerd op de website die u bezoekt en een 30-dagenrapport geven van de bekende trackers die het heeft geïdentificeerd . Het zal u ook vertellen van welke websites die trackers afkomstig zijn. Cook is zelfs zo ver gegaan om te suggereren dat zijn industrie in dit opzicht heeft gefaald en dat de federale overheid moet ingrijpen. “Ik denk dat we allemaal kunnen toegeven dat wanneer je iets hebt geprobeerd te doen en bedrijven niet aan zelfcontrole hebben gedaan, dat het tijd is voor strenge regelgeving”, vertelde hij aan ABC News. “En ik denk dat we die tijd voorbij zijn.”

Apple-conflict

Google deelt Apple’s filosofie over privacy niet, wat betekent dat Apple compromissen moet sluiten als het gaat om de samenwerking met Google. Apple worstelt met zijn huidige deal met Google, dat Apple miljarden betaalt om van Google de zoekmachine voor Safari te maken op zowel macOS als iOS.

In een op HBO uitgezonden interview met Axios probeerde Cook te rechtvaardigen waarom Apple samenwerkt met Google. “Ik denk dat hun zoekmachine de beste is. Kijk wat we hebben gedaan met de ingebouwde bedieningselementen. We kunnen privé op internet surfen. We hebben een intelligente tracker-preventie”, zegt Cook in de video. “Wat we hebben geprobeerd te doen, is manieren bedenken om onze gebruikers door het verloop van de dag te helpen. Het is geen perfecte zaak. Ik zou de allereerste zijn om dat te zeggen. Maar het helpt een heel eind.”

Is DuckDuckGo het antwoord?

Sommige industrie-analisten stellen voor dat Apple een kortere weg neemt en DuckDuckGo (een privacygerichte zoekmachine) koopt en deze omdoopt tot een Apple-zoekmachine. “Met DuckDuckGo ben je de zoeker, niet de gezochte”, zei het zoekbedrijf in een verklaring. “Het betekent dat de zoekservice geen informatie over u verzamelt, uw zoekopdrachten niet verzamelt en geen cookies of trackingcode op uw systemen installeert.”

De inzet voor de markt voor inkomsten uit zoekmachines is hoog. Volgens een rapport van eMarketer zal Google in 2020 meer dan 71 procent van de inkomsten uit zoekadvertenties opleveren en in 2021 70,5 procent. De inkomsten uit zoekmachines zullen dit jaar naar verwachting 64 miljard dollar bedragen en in 2023 $ 86 miljard. Als Apple een zoekmachine ontwikkelt om de Google-draak te verslaan, zou dit een toekomst kunnen betekenen waarin datgene waarnaar we zoeken onze zaak blijft, en geen aanknopingspunt voor die bedrijven die zouden proberen ons iets te verkopen. Hoewel we het pas zeker weten als Apple een dergelijk zoekproduct op de markt brengt, kan het een zegen zijn voor de privacybewuste mensen onder ons.