Skip to content

Hoe een computerscherm te meten

21 de juni de 2021
Tape Measure Screen Size 0b222eb7780f40e090b67568b63fb1b9

Wat te weten

  • Schermgrootte is de diagonale lengte van de bovenhoek tot de tegenoverliggende benedenhoek.
  • Het wordt gemeten in inches en verschilt van de schermresolutie, die in pixels is.
  • Neem de rand rond het scherm niet mee bij het meten van de maat.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een computerscherm meet met een meetlint of een eenvoudige wiskundige vergelijking.

Hoe de monitorgrootte te meten met een meetlint

Desktopcomputers en laptops zijn er in verschillende schermformaten. Het is net zo essentieel als de schermresolutie als cruciaal voor de productiviteit. De juiste meting kan u ook helpen de maat te bepalen van een schermfilter dat u moet kopen. Schermgrootte is de werkelijke fysieke grootte van het scherm en is in inches. De eenvoudigste methode om een ​​computerscherm te meten is met een meetlint of een liniaal. In de computer- of laptophandleiding wordt het formaat van de monitor vermeld. Fabrikanten geven het soms weer op een sticker op het toestel. Maar als u het nergens kunt vinden, kunt u met behulp van een meetlint de grootte van uw bestaande monitor of een nieuwe die u wilt kopen, meten.

  1. Gebruik een meetlint van voldoende lengte.

  2. Begin in de linkerbovenhoek en verleng deze langs de diagonaal naar de tegenoverliggende rechterbenedenhoek. Als u vanuit de rechterbovenhoek begint, trekt u deze recht naar de linkerbenedenhoek.

  3. Meet alleen het scherm en niet de rand of de behuizing rond het scherm.

  4. De diagonale maat is de schermgrootte.

Opmerking:

Een online zoekopdracht is de snelste manier om de exacte grootte van de computermonitor te vinden. Typ het merk van uw computermonitor of laptop en elk modelnummer dat ze volgt in een zoekmachine, en u krijgt de gedetailleerde specificaties met de schermgrootte. U kunt deze gegevens ook op de website van de fabrikant krijgen.

Hoe de monitorgrootte te meten met eenvoudige wiskunde

De de stelling van Pythagoras is een alternatieve methode om een ​​computermonitor te meten. In een rechthoekige driehoek staat dat het kwadraat van de schuine zijde gelijk is aan de som van de kwadraten van de andere twee zijden. In een computermonitor is de hypotenusa de diagonale maat die u de schermgrootte geeft. Meet de breedte en hoogte van het scherm, vierkant de breedte en hoogte van het scherm en tel de twee getallen bij elkaar op. Bereken de vierkantswortel van deze som om de diagonale meting en de schermgrootte te krijgen. Een Dell XPS 13 heeft bijvoorbeeld een schermbreedte van 11,57 inch en een hoogte van 6,51 inch. Vermenigvuldig de breedte met zichzelf om 133,8 te krijgen. Vermenigvuldig vervolgens de hoogte met zichzelf om 42,38 te krijgen. Tel de twee getallen bij elkaar op (133.8+42.38 =176.18). Zoek de vierkantswortel van de som (√176,18 = 13,27).

13,3 inch is de geadverteerde grootte van een Dell XPS 13 laptopmonitor.

Tip:

Er zijn online rekenmachines zoals Omni Calculator die snel de afmetingen schatten met de diagonaal, breedte of hoogte. Voer er een in en het berekent automatisch de andere twee metingen.