Skip to content

Hoe een modem in te stellen

13 de juni de 2023
how to set up a modem 4686389 10 eed3336193984de49a92ab7c6e8f2747

Wat te weten

 • Sluit de modem aan op een stopcontact met een coaxkabel en steek de modem in het stopcontact.
 • Sluit apparaten draadloos aan op de modem of met een ethernetkabel op een LAN-uitgang op de modem.

Wanneer u zich aanmeldt voor internetservice, voorziet uw internetprovider (ISP) u van een modem die toegang heeft tot die internetservice. Deze handleiding begeleidt u bij het instellen van uw ISP-modem en het opzetten van een thuisnetwerk.

Hoe een modem in te stellen

Verschillende ISP’s bieden verschillende modellen modems. Alle modems hebben echter ingangsaansluitingen om een ​​internetverbinding tot stand te brengen en de uitgangsaansluitingen die een thuisnetwerk creëren.

Voordat u uw modem aansluit, moet u ervoor zorgen dat de ISP de modem heeft geprogrammeerd met uw accountgegevens. Soms moet u de internetprovider bellen nadat u de modem bij u thuis hebt aangesloten. Zorg ervoor dat je met je ISP praat over wat ze moeten doen om je internetverbinding mogelijk te maken.

 1. Als je kabelinternet hebt gekocht, zoek dan een kabelpoort in je huis om de modem op aan te sluiten. Als u een DSL-telefooninternetservice hebt gekocht, moet u de modem aansluiten op de telefoonpoort van uw huis. Zoek de poort in de buurt van het huis waar je de modem wilt plaatsen.

  Afbeelding van kabelwandcontactdoos

 2. Sluit het ene uiteinde van de coaxkabel (of coaxkabel) die bij uw modem is geleverd aan op de wandaansluiting van de tv. Sluit het andere uiteinde aan op de coaxpoort aan de achterkant van uw kabelmodem. Als je een kabelmodem gebruikt, zie je een coaxpoort waar je het andere uiteinde van de coaxkabel in kunt schroeven. Als u een DSL-modem gebruikt, heeft de poort op de modem een ​​label met de tekst ‘Phone In’ of ‘Phone’.

  Afbeelding van de coaxpoort op een kabelmodem

 3. Sluit vervolgens het uiteinde van de voedingsconnector aan op de modem. Steek het uiteinde van de stekker in een stopcontact.

  Afbeelding van het aansluiten van een netsnoer op een stopcontact

 4. Zodra u de modem aansluit en deze opstart, doorloopt hij een opstartprogramma. Terwijl het doorloopt, zie je de poorten aan de voorkant van de modem knipperen en vervolgens een voor een ononderbroken branden. Meestal zijn deze poorten:

  • Power licht: Er is stroom aangesloten op de modem
  • Online/Verbonden: De modem heeft verbinding gemaakt met de ISP
  • internetten: De modem heeft verbinding gemaakt met internet
  • Netwerk: Er is een lokaal netwerk (LAN) tot stand gebracht

  Screenshot van lampjes op de voorkant van een kabelmodem

 5. Zodra alle lampjes aan de voorkant van de modem constant branden of snel knipperen, bent u klaar om apparaten op de modem aan te sluiten. Je hebt verschillende opties om via je router verbinding te maken met internet.

  • Ingebouwde draadloze: Sommige ISP’s bieden modems aan met een ingebouwde draadloze router, zodat u geen secundaire router nodig heeft. U kunt uw apparaten verbinden met het draadloze netwerk van de modem.
  • Direct LAN: gebruik een netwerkkabel om een ​​bekabelde router aan te sluiten op de modem en verbind uw apparaten met de router via netwerkkabels.
  • Draadloze: Gebruik een netwerkkabel om een ​​draadloze router aan te sluiten op de modem en verbind uw apparaten via Wi-Fi met de router.

  Als u kiest voor een bekabeld netwerk of een draadloze aanpak, koop dan een router en verbind deze met een netwerkkabel met de WAN-poort van de modem.

  Afbeelding van de LAN-poort op een modem

 6. Zodra je de WAN-poort op je modem hebt aangesloten op je bekabelde of draadloze router op de WAN-poort op de router, ben je klaar om al je computers en andere apparaten aan te sluiten.

Wanneer u zich aanmeldt voor internetservice, voorziet uw internetprovider (ISP) u van een modem die toegang heeft tot die internetservice.

Maak verbinding met uw apparaten

Of u nu een bekabelde of draadloze router op uw modem hebt aangesloten, de methode om uw apparaten op het netwerk aan te sluiten is over het algemeen hetzelfde. In het bedrade geval moet u LAN-netwerkkabels gebruiken om de netwerkpoort van uw computer aan te sluiten op een van de LAN-netwerkpoorten. Als uw modem wordt geleverd met een ingebouwde draadloze router, hoeft u geen router op de modem aan te sluiten. U kunt de onderstaande stappen gebruiken om het draadloze netwerk op dezelfde manier in te stellen.

 1. Sluit een laptop of computer aan op een van de LAN-poorten door middel van een netwerkkabel van de netwerkpoort op je computer naar een LAN-poort op de router.

 2. Selecteer de Begin menu.

  Het zoekvak selecteren in Windows 10.

 3. Binnenkomen cmden selecteer Open onder Opdrachtprompt app.

  De opdrachtprompt openen in Windows 10.

 4. Voer in de opdrachtprompt in ipconfig en druk op Binnenkomen.

  Het IP-adres van de router wordt gemarkeerd in de opdrachtprompt.

 5. Open een webbrowser en voer het IP-adres in dat wordt vermeld in de ipconfig-resultaten voor de Standaard gateway. U ziet het inlogvenster voor de router. Als dit de eerste keer is dat u zich aanmeldt bij de router, is dit meestal de beheerders-ID beheerderen het wachtwoord is blanco. Je zou de Wi-Fi-SSID en de Wi-Fi-wachtwoord in het hoofdvenster van de router of in het Wi-Fi-menu.

  Screenshot van het Wi-Fi-inloggegevensscherm in een draadloze router

 6. Op elke computer in uw huishouden kunt u op het netwerkpictogram in de taakbalk klikken en de SSID zoeken in de lijst met beschikbare draadloze netwerken. Selecteer de Aansluiten knop voor dat netwerk.

  Screenshot van verbinding maken met een draadloos netwerk in Windows

 7. Als dit de eerste keer is dat u verbinding maakt met een nieuw draadloos thuisnetwerk, wordt u gevraagd de toegangscodenetwerkbeveiligingssleutel in te voeren die u hierboven hebt genoteerd in de Wi-Fi-instellingen van uw router. Selecteer Volgende doorgaan.

  Screenshot van het invoeren van een Wi-Fi-wachtwoord in een netwerkverbinding

 8. Zodra de verbinding tot stand is gebracht, ziet u de draadloze status veranderen in Verbonden. Vergeet niet uw router te beveiligen door het beheerderswachtwoord te wijzigen van een leeg wachtwoord in een veilig wachtwoord dat u kunt onthouden.

Het systeem is draadloos verbonden in Windows 10.

U kunt de bovenstaande stappen herhalen om andere apparaten met het nieuwe thuisnetwerk te verbinden.