Skip to content

Hoe een PS4-controller te synchroniseren

20 de juli de 2021
IMG 20180818 212227336 HDR 5b79ec8346e0fb0050113220 ba81f0c248fc4d698e957d9ff101519f

Wat te weten

 • Sluit de controller aan op de PS4. Schakel de PS4 in en druk op de PS-knop. Kies of maak een speler.
 • Om meer toe te voegen, moet u Instellingen > Apparaten > Bluetooth… druk de PS en Delen knoppen op de nieuwe controller en kies deze in de lijst van de PS4.
 • Schakel de controller uit om te ontkoppelen. Ga naar Instellingen > Apparaten > Bluetooth… Kies de controller en selecteer Verwijderen.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een PlayStation 4-controller, ook wel DualShock 4 genoemd, draadloos met de console koppelt via Bluetooth. Je kunt alleen controllers synchroniseren die speciaal voor de PS4 zijn gemaakt; je kunt een PS3- of PS2-controller niet synchroniseren met een PS4-console. Je kunt echter wel een PS4-controller gebruiken met de PS3.

Een PS4-controller synchroniseren met een PS4 PS

Om een ​​controller met het systeem te synchroniseren, vooral voor de eerste keer, heb je een USB-kabel nodig; elke USB 2.0 Micro-B-kabel kan de DualShock 4 op de console aansluiten, en hoewel er slechts twee USB-poorten op het systeem zijn, kun je maximaal vier controllers per spelersaccount synchroniseren.

 1. Voordat je je PS4 aanzet, steek je het kleine uiteinde van je USB-kabel in de poort bovenop de controller; steek het andere uiteinde in een van de USB-poorten aan de voorkant van de console.

 2. Schakel je PS4 in door op de aan/uit-knop van de console te drukken. Het zou uw aangesloten controller automatisch moeten detecteren en toewijzen aan de eerste beschikbare spelersleuf.

 3. Druk op de PS-knop in het midden van de controller en je ziet het inlogscherm waar je een spelersaccount kunt kiezen of er een kunt aanmaken.

  Als je vanaf nu op de PS-knop op de controller drukt, wordt de console automatisch ingeschakeld zolang deze is opgeladen.

Extra PS4-controllers draadloos synchroniseren

Zodra je ten minste één controller hebt gesynchroniseerd met je systeem, kun je er draadloos meer toevoegen:

 1. Zoek met uw gesynchroniseerde controller de Instellingen optie in de rij met pictogrammen boven het PS4-startmenu, weergegeven door een pictogram dat eruitziet als een koffer.

 2. Navigeren naar Instellingen > Apparaten > Bluetooth-apparaten. U zou een lijst moeten zien met apparaten die momenteel met uw console zijn gesynchroniseerd.

 3. Op de PS4-controller die je wilt synchroniseren, houd je de PS knop en de Delen tegelijkertijd gedurende 5 seconden ingedrukt.

 4. Wanneer de nieuwe controller in de lijst met Bluetooth-apparaten verschijnt, selecteert u deze met de andere controller. De nieuwe controller wordt dan gesynchroniseerd met je PS4.

Een PS4-controller ontkoppelen

 1. Zorg ervoor dat de controller die u wilt ontkoppelen, is uitgeschakeld.

 2. Zet je console aan met een andere PS4-controller. Navigeer vanuit het PS4-startmenu naar Instelling > Apparaten > Bluetooth-apparaten.

 3. U zou een lijst met controllers moeten zien. Selecteer degene die je wilt ontkoppelen en kies verwijderen.

Hoe u uw PS4-controller oplaadt

De interne batterij van de controller wordt opgeladen terwijl deze is aangesloten op de PS4. Als de controller verbonden blijft terwijl je PS4 in de rustmodus staat, wordt hij verder opgeladen en wordt het lampje bovenaan geel. Het lampje knippert ook geel als je controller bijna leeg is, en je zou een bericht op het scherm moeten zien dat je de stekker in het stopcontact moet steken. Wanneer deze is opgeladen, zal de lichtbalk aan de bovenkant van de controller verschillende kleuren oplichten, afhankelijk van welke speler waaraan de controller is toegewezen; speler 1 is blauw, speler 2 is rood, speler 3 is groen en speler 4 is roze.

Problemen oplossen: PS4 draadloze verbindingsproblemen

Als je controller niet wordt ingeschakeld wanneer je op de PS-knop drukt, sluit je hem aan op de PS4 om er zeker van te zijn dat hij is opgeladen. Als de lichtbalk niet brandt, kan er een probleem zijn met je USB-kabel of kan de interne batterij van de controller beschadigd zijn. Als je een extra kabel bij de hand hebt, probeer die dan te gebruiken om de eerste mogelijkheid te elimineren. Als de controller geen draadloze verbinding kan maken met de console, ook al is deze opgeladen, ligt het probleem bij je console of de Bluetooth-connectiviteit van je controller. Als je andere PS4-controllers draadloos werken, is de defecte controller de schuldige. Desalniettemin kun je blijven spelen met de controller die via een USB op de console is aangesloten. Als je een PS4-controller niet aan je console kunt koppelen, probeer hem dan opnieuw in te stellen.