Skip to content

Hoe een wifi-netwerk aan elk apparaat toe te voegen

31 de juli de 2021
how to add wi fi network to any device 4685456 1 a4803757fc5b421b96feaff8ac32b2d6

Wat te weten

 • iOS: Openen Instellingen. Kraan Wifi en selecteer een netwerk uit de lijst. Voer het netwerkwachtwoord in en tik op Meedoen.
 • Android: In de notificatie balk, kraan Wifiik > Details. Selecteer een netwerk en tik op Netwerk toevoegen. Voer het wachtwoord in.
 • Windows 10: In de Systeemvak, selecteer de Netwerk icoon. Kies een netwerk uit de opties en voer het wachtwoord in.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een Wi-Fi-netwerk toevoegt aan een iOS- of Android-apparaat en aan een Windows 10- of macOS-computer. Het bevat suggesties voor probleemoplossing voor veelvoorkomende problemen die optreden bij het verbinden met een Wi-Fi-netwerk.

Verbinding maken met een wifi-netwerk op iOS

Omdat mobiele apparaten van nature draadloos zijn, is het een fluitje van een cent om verbinding te maken met een wifi-netwerk op iOS. Deze instructies zijn geldig voor iOS 12.1.

 1. Open de Instellingen app.

 2. Kraan Wifi.

 3. U ziet een lijst met alle netwerken die hun naam uitzenden. Als het netwerk niet beveiligd is, krijg je meteen verbinding. Als je je netwerk niet ziet, tik je op Ander.

 4. Als het beveiligd is, wordt u gevraagd het wachtwoord in te voeren. Doen.

 5. Kraan Meedoen verbinden.

Hoe een wifi-netwerk op Android toe te voegen

In tegenstelling tot iOS kan het precieze uiterlijk van uw wifi-instellingen op Android verschillen, aangezien Android door apparaatfabrikanten kan worden aangepast. Het basisproces is echter hetzelfde. De precieze stappen verschillen in verschillende mate tussen de verschillende versies van Android van verschillende fabrikanten. De onderstaande instructies zijn geldig voor Android 7.0 op een Note 5, hoewel andere Android-versies/fabrikantmodellen waarschijnlijk vergelijkbaar zullen zijn.

 1. Trek eerst de meldingsbalk naar beneden. Als Wi-Fi daar een van je snelle bedieningselementen is (waarschijnlijk is dat het geval), tik je op Wifi.

  Wi-Fi Quick Controls in de Android-meldingenlade

  Mogelijk ziet u een netwerknaam in plaats van het woord ‘Wi-Fi’.

 2. Kraan Details.

  Wi-Fi in het Android-meldingenpaneel

  U kunt ook op . tikken Instellingen > Verbindingen > WiFi om direct naar dit instellingenscherm te gaan.

 3. Als wifi op uw apparaat is uitgeschakeld, tikt u op de tuimelschakelaar om deze in te schakelen.

 4. Nu zoekt uw apparaat naar netwerken. Als je degene ziet die je wilt, tik je erop. Als dat niet het geval is, moet u mogelijk de naam van het netwerk invoeren; kraan Netwerk toevoegen.

  Android Wi-Fi-instellingenscherm

 5. Als u uw netwerk wel automatisch moet instellen, zorg er dan voor dat u de juiste beveiligingsinstelling gebruikt. Tik op het vervolgkeuzemenu voor beveiliging en tik vervolgens op WPA/WPA2/FT PSK.

  Voer het SSID-veld in, plus de WPA/WPA2 PSK-beveiligingsoptie voor Wi-Fi op Android

 6. Als het netwerk beveiligd is, wordt u door Android om een ​​wachtwoord gevraagd, in welk geval er een dialoogvenster verschijnt. Als het netwerk onbeveiligd is, zie je een aantal berichten voorbij komen, zoals een over het verkrijgen van een IP-adres, dan zou je verbonden moeten zijn.

 7. Nadat u dit wachtwoord heeft opgegeven, moet u verbinding maken.

Verbinding maken met een Wi-Fi-netwerk op Windows

Je Windows-machine verbinden met een draadloos netwerk is veel eenvoudiger dan vroeger, dankzij de nieuwe app Instellingen. De onderstaande instructies zijn geldig voor Windows 10.

 1. Selecteer in de rechterbenedenhoek van uw scherm de netwerk pictogram in het systeemvak. Het kan eruit zien als een draadloos signaal, of, als je een Ethernet-kabel hebt aangesloten, kan het eruit zien als een monitor met een kabel.

  Wi-Fi-verbindingspictogram in Windows 10

  Als je niets ziet, controleer dan of je draadloze netwerkkaart is ingeschakeld.

 2. Selecteer het netwerk waarmee u verbinding wilt maken uit de weergegeven netwerken.

 3. Als het netwerk niet is beveiligd met een wachtwoord, maakt het meteen verbinding. Voer anders het vereiste wachtwoord in.

  Voer de netwerkbeveiligingssleutel in op Windows 10

 4. Je bent nu verbonden met het wifi-netwerk.

Een ontbrekend netwerk vinden

Als het netwerk dat u zoekt niet in de lijst voorkomt, is het mogelijk dat het zijn naam niet uitzendt. In dit geval moet u een paar extra stappen nemen vanaf het netwerkpaneel.

 1. Selecteer het netwerkpictogram in het systeemvak en selecteer vervolgens Netwerk- en internetinstellingen aan de onderkant van het paneel. U kunt ook op drukken Windows-toetsen selecteer vervolgens Instellingen > Netwerk & internet.

 2. Selecteer Wifi.

  Wi-Fi in Windows 10-instellingen

 3. Selecteer Beheer bekende netwerken.

  Beheer bekende netwerken

 4. Selecteer Een nieuw netwerk toevoegen.

  Een nieuw netwerk toevoegen aan Windows 10

 5. Typ in het nieuwe dialoogvenster de Netwerknaam.

  Netwerknaamveld in Windows 10 Instellingen

 6. Als het netwerk een wachtwoord vereist, selecteert u het juiste beveiligingstype. De meeste moderne netwerken gebruiken WPA-Personal AES of WPA-Enterprise AES, maar kies degene die geschikt is voor uw netwerk.

 7. Voer de beveiligingssleutel/het wachtwoord in.

 8. Optioneel, selecteer Automatisch verbinden en/of Maak ook verbinding als dit netwerk niet uitzendt. De eerste zal je automatisch verbinden met het netwerk wanneer het binnen bereik is; de tweede zal proberen verbinding te maken, zelfs als het netwerk zijn naam niet uitzendt.

 9. Selecteer ten slotte OK.

Een wifi-netwerk toevoegen op macOS

Zoals de meeste dingen op een Mac, is verbinding maken met een wifi-netwerk behoorlijk intuïtief. De onderstaande instructies zijn geldig voor macOS 10.14 (Mojave).

 1. Klik op de netwerk icoon in de menubalk.

 2. Als u de naam van uw netwerk ziet, klikt u erop. Zo niet, klik dan op Word lid van een ander netwerken voer de naam van het netwerk in.

  Wi-Fi-menu in macOS

 3. Als u om een ​​wachtwoord wordt gevraagd, voert u dit in het venster in en klikt u op OK meedoen.

Veelvoorkomende problemen bij het verbinden met wifi-netwerken

Zoals hierboven vermeld, gaat het meestal soepel als u verbinding maakt met volledig open netwerken. Het kan echter lastiger worden wanneer u verbinding maakt met een beter beveiligde wifi. Als u merkt dat u problemen ondervindt, controleer dan een aantal van de volgende punten voordat u de technische ondersteuning inschakelt.

 • Is uw Wi-Fi-kaart ingeschakeld / werkt deze correct? De bovenstaande besturingssystemen hebben de neiging om alle netwerkdingen te verbergen wanneer het is uitgeschakeld, maar soms kan zelfs software in de war raken. Laptops hebben meestal een klein LED-lampje om u te laten weten dat uw draadloze netwerk werkt.
 • Probeer dichter bij het toegangspunt te komen en/of een duidelijker zichtlijn ernaartoe.
 • Als het netwerk beveiligd is, heb je dan het juiste beveiligingstype gekozen bij het instellen? Zelfs een perfecte netwerknaam en beveiligingssleutel zullen u niet helpen wanneer u WEP-codering naar een WPA2-netwerk probeert te verzenden.
 • Controleer nogmaals de spelling van de netwerknaam en het wachtwoord.
 • Het is ook mogelijk dat uw verbinding eruitziet alsof deze is geslaagd, maar dat u niets op internet kunt bereiken. Mogelijk moet u rondklikken totdat u naar een webpagina wordt geleid waar u zich moet aanmelden. Soms betekent dit gewoon dat u een bevestigingsknop moet selecteren of dat er een echt wachtwoord nodig is.
 • Als je merkt dat je verbinding wegvalt wanneer de batterij van je apparaat bijna leeg is, is er mogelijk een energiebeheerfunctie die het uitschakelt. Wi-Fi-adapters verbruiken veel stroom en als u ze uitschakelt, gaat uw apparaat langer mee.

Vereisten voor Wi-Fi-connectiviteit

Om verbinding te maken via Wi-Fi, heb je het volgende nodig:

 • Een apparaat met een Wi-Fi-radio en zorg ervoor dat de radio is ingeschakeld
 • Het wachtwoord voor het netwerk, indien van toepassing
 • Om binnen een straal van 50 meter van het toegangspunt te zijn

Dit laatste kan sterk variëren, afhankelijk van of het toegangspunt binnen of buiten is, waar je bent, hoeveel muren er tussen jou en het toegangspunt zijn en of het signaal is versterkt. Over het algemeen verlies je echter het netwerk volledig of ervaar je slechte prestaties als je meer dan ongeveer 50 voet verwijderd bent.