Skip to content

Hoe een Windows-herstelpartitie te verwijderen

13 de februari de 2023
delete windows recovery partition 4128723 7f98769057d44a10b8e3021649396449

Wat te weten

 • In PowerShell of opdrachtprompt: schijfdeel > lijst schijf > selecteer schijf # > lijst partitie > selecteer partitie # > partitie-override verwijderen.
 • Partitie formatteren: klik met de rechtermuisknop Begin > Schijfbeheer > klik met de rechtermuisknop Niet toegewezen > Nieuw eenvoudig volume > volg de wizard.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een herstelpartitie verwijdert in Windows 10, Windows 8 en Windows 7. Ook wordt uitgelegd hoe u een partitie formatteert en uitbreidt om de niet-toegewezen ruimte te gebruiken.

Hoe een herstelpartitie in Windows te verwijderen

Omdat herstelpartities beveiligd zijn, verschillen de stappen voor het verwijderen ervan van die voor het verwijderen van een normale partitie. Wanneer u een herstelpartitie voor Windows maakt, kunt u deze het beste op een externe schijf opslaan voor het geval er iets met uw computer gebeurt. Nadat u het ergens anders hebt opgeslagen, kunt u de herstelpartitie van uw pc verwijderen om ruimte vrij te maken.

 1. Klik met de rechtermuisknop op het menu Start en selecteer Windows PowerShell (beheerder) of Opdrachtprompt (beheerder). Als u Windows 7 of eerder gebruikt, moet u de opdrachtprompt op een andere manier openen, bijvoorbeeld via het menu Start of het dialoogvenster Uitvoeren.

 2. Type schijfdeel en druk op Binnenkomenen typ vervolgens lijst schijf en druk op Binnenkomen.

 3. Er wordt een lijst met schijven weergegeven. Type schijf selecteren # (waar # is het nummer van de schijf met de herstelpartitie) en druk op Binnenkomen. Als u niet zeker weet welke het is, kunt u dit achterhalen door het hulpprogramma Schijfbeheer te openen.

  Selecteer Schijf

 4. Type lijst partitie en druk op Binnenkomen. Er wordt een lijst met partities weergegeven. Type selecteer partitie # (waar # is het nummer van de herstelpartitie) en druk op Binnenkomen.

  partitie selecteren

 5. Type partitie-override verwijderen en druk op Binnenkomen.

Nadat u een bevestigingsbericht ziet, kunt u de PowerShell/opdrachtprompt sluiten.

partitie overschrijven

Hoe een partitie te formatteren

Als u een herstelpartitie verwijdert, wordt er een gedeelte met niet-toegewezen ruimte op uw schijf gemaakt. Om de niet-toegewezen ruimte te gebruiken, moet u de partitie formatteren:

 1. Klik met de rechtermuisknop op de Begin menu en selecteer Schijfbeheer. Als u Windows 7 of eerder gebruikt, klikt u op de Begin menukaart en type schijfmgmt.msc in het zoekvak om Schijfbeheer te vinden hulpmiddel.

 2. Naast het schijfnummer van uw harde schijf ziet u verschillende partities, waaronder een met een naam Niet toegewezen. Klik met de rechtermuisknop op de Niet toegewezen partitie en selecteer Nieuw eenvoudig volume.

  Nieuw volume

 3. Selecteer Volgende om door te gaan met de wizard.

 4. Voer in hoeveel gegevens de nieuwe partitie uit de niet-toegewezen ruimte moet gebruiken en selecteer vervolgens Volgende.

  Grootte volume

 5. Kies een letter uit het vervolgkeuzemenu om aan de partitie toe te wijzen en selecteer vervolgens Volgende.

  stationsletter

 6. Voer een naam in voor de partitie in het Volume label veld en selecteer vervolgens Volgende. Het standaardbestandssysteem is NTFS, maar u kunt dit desgewenst wijzigen in FAT32 of een ander bestandssysteem.

  volume label

 7. Selecteer Finish om de wizard af te sluiten.

Hoe een partitie uit te breiden om de niet-toegewezen ruimte te gebruiken

Als u een andere partitie wilt uitbreiden om de extra ruimte te gebruiken, moet de niet-toegewezen ruimte direct rechts van die partitie verschijnen in het hulpprogramma Schijfbeheer. Om een ​​partitie uit te breiden:

 1. Klik met de rechtermuisknop op de partitie die u wilt uitvouwen en selecteer Volume uitbreiden.

  volume vergroten

 2. Selecteer Volgende om door te gaan met de wizard.

 3. Voer in hoeveel van de niet-toegewezen ruimte u wilt gebruiken en selecteer vervolgens Volgende.

  schijf grootte

 4. Selecteer Finish om de wizard te beëindigen. De Windows-partitie wordt aangepast om de extra ruimte op te nemen.

FAQ

 • Is het veilig om een ​​herstelpartitie in Windows te verwijderen?

  Ja. Het verwijderen van een herstelpartitie heeft geen invloed op het Windows-besturingssysteem.

 • Hoe herstel ik een verwijderde Windows-herstelpartitie?

  Om verwijderde herstelpartities te herstellen, bouwt u de Windows Boot Configuration Drive opnieuw op, gebruikt u een hulpprogramma van derden of installeert u Windows opnieuw.

 • Hoe reset ik de fabrieksinstellingen van Windows zonder een herstelpartitie?

  Gebruik Deze pc resetten om uw Windows-pc terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Gebruik in Windows 8 Refresh Your PC om eerst een back-up van uw bestanden te maken.

 • Hoe maak ik een herstelstation in Windows?

  Zoek in Windows 11 of 10 naar Maak een herstelschijf en vink het vakje ernaast aan Maak een back-up van systeembestanden naar de herstelschijf. Sluit vervolgens een USB-station aan en selecteer vervolgens Volgende. U kunt ook een herstelstation maken in Windows 8.