Skip to content

Hoe efficiëntie van pc-voeding de elektriciteitskosten kan verlagen

14 de juli de 2021
GettyImages 77741800 5982b8cbd963ac001172cd8c

Als uw pc een voeding van 500 watt heeft, kan de hoeveelheid stroom die hij daadwerkelijk uit een stopcontact haalt hoger zijn. Ontdek hoe de efficiëntie van de pc-stroomvoorziening de elektriciteitskosten beïnvloedt en hoe u uw energierekening kunt verlagen met Energy Star-producten. De informatie in dit artikel is in grote lijnen van toepassing op een reeks apparaten. Controleer de specificaties van individuele producten voordat u een aankoop doet.

Wat is de efficiëntie van de pc-voeding?

De efficiëntieclassificatie van een voeding bepaalt hoeveel energie wordt omgezet van het stopcontact naar de interne voedingscomponenten. Een voeding met een efficiëntie van 75 procent die 300 W intern vermogen genereert, zou bijvoorbeeld ongeveer 400 W stroom uit de muur halen.

Wanneer je je computer in het stopcontact steekt, loopt de spanning niet rechtstreeks naar de componenten in de computer. De elektrische circuits en chips werken op lagere spanningen dan de stroom die uit het stopcontact komt. Daarom moet de voeding de binnenkomende 110 of 220 volt omzetten naar 3,3, 5 en 12 volt niveaus voor de verschillende interne circuits. De voeding moet dit betrouwbaar en binnen bepaalde toleranties doen om beschadiging van het apparaat te voorkomen. Het veranderen van de spanningen vereist verschillende circuits die energie verliezen als het wordt omgezet. Dit energieverlies wordt over het algemeen als warmte overgedragen aan de voeding, daarom hebben de meeste voedingen ventilatoren om de componenten te koelen.

Hoe de efficiëntie van de pc-voeding de elektriciteitskosten beïnvloedt

Het exacte rendement varieert afhankelijk van de hoeveelheid belasting en de toestand van de circuits. Een hoger rendement betekent dat er minder energie wordt verspild, wat van invloed kan zijn op uw energierekening. Het is gemakkelijk om energiezuinige pc-voedingen te identificeren.

Energy Star- en 80 Plus-voedingen

Het Energy Star-programma is in 1992 door de EPA opgericht als een vrijwillig etiketteringsprogramma dat is ontworpen om energie-efficiënte producten aan te duiden. Het werd oorspronkelijk gemaakt voor computerproducten om bedrijven en individuen te helpen hun energieverbruik te verminderen. Vroege Energy Star-producten hoefden niet te voldoen aan strikte energie-efficiëntieniveaus omdat die producten niet zoveel stroom verbruikten als nu. Willen nieuwe voedingen en pc’s voldoen aan de Energy Star-vereisten, dan moeten deze een efficiëntie van 85 procent behalen voor alle nominale uitgangsvermogens.

Seasonic SS-660XP2 platina voeding

Zoek bij het kopen van een voeding naar een voeding met een 80 Plus-logo erop, wat een efficiëntie van 80 procent of hoger aangeeft. Het 80 Plus Programma geeft een lijst met voedingen die aan de eisen moeten voldoen. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt en biedt downloadbare PDF-bestanden met testresultaten, zodat u precies kunt zien hoe efficiënt een product is. Er zijn zeven certificeringsniveaus, variërend van minst tot meest efficiënt: 80 Plus, 80 Plus Bronze, 80 Plus Silver, 80 Plus Gold, 80 Plus Platinum en 80 Plus Titanium. Om aan de Energy Star-vereisten te voldoen, heeft een product een 80 Plus Silver-voeding nodig.