Skip to content

Hoe gekartelde lijnen in een bitmapafbeelding glad te strijken

28 de juni de 2023
smoothingroughlines e6187b65cd1f456ea1f91125d4cf1e65

Wat te weten

 • Open de afbeelding in Paint.NET en ga naar Effecten > Vervaagt > Gaussiaans vervagen. Stel de Gaussiaanse vervagingsstraal voor 1 of 2 pixels.
 • Ga naar Aanpassingen > Bochten. Verhoog de helling van de diagonale lijn zodat de mate van verandering tussen puur wit en puur zwart wordt verminderd.
 • Zoek naar een Niveaus tool als uw afbeeldingseditor dit niet heeft Bochten. Pas de schuifregelaars voor wit, zwart en middentonen aan om een ​​vergelijkbaar resultaat te bereiken.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de lijnen in een bitmapafbeelding vloeiend kunt maken met behulp van grafische software. Deze illustraties hebben meestal gekartelde lijnen in een trap-stap-effect dat er niet geweldig uitziet op het scherm of in print.

Het wegwerken van de rafels in lijntekeningen

Je kunt deze kleine truc gebruiken om die rafels vrij snel glad te strijken. Deze zelfstudie maakt gebruik van de gratis foto-editor Paint.NET, maar werkt met de meeste beeldbewerkingssoftware. Pas deze techniek aan een andere afbeeldingseditor aan, zolang de editor een Gaussiaans vervagingsfilter en een hulpmiddel voor het aanpassen van curven of niveaus heeft. Dit zijn vrij standaard tools in de meeste afbeeldingseditors. Sla deze voorbeeldafbeelding op uw computer op door met de rechtermuisknop te klikken als u de zelfstudie wilt volgen.

Paint.NET is ontworpen om te werken met 32-bits afbeeldingen, dus elke afbeelding die u opent, wordt geconverteerd naar de 32-bits RGB-kleurmodus. Als u een andere afbeeldingseditor gebruikt en uw afbeelding heeft een gereduceerde kleurindeling, zoals GIF of BMP, converteert u uw afbeelding eerst naar een RGB-kleurenafbeelding. Raadpleeg de helpbestanden van uw software voor informatie over het wijzigen van de kleurmodus van een afbeelding.

 1. Begin met het openen van Paint.NET en kies vervolgens het Open op de werkbalk om de voorbeeldafbeelding of een andere afbeelding waarmee u wilt werken te openen.

 2. Als u de afbeelding uit de zelfstudie gebruikt, wilt u eerst de kleurmodus wijzigen in Zwart-wit. Selecteer Aanpassingen > Zwart en wit.

  Selecteer Aanpassingen > Zwart-wit.”  src=”https://www.lifewire.com/thmb/nucWTM0y81OUto-59zjk_8RDZgo=/1500×0/filters:no_upscale():max_bytes(150000):strip_icc()/Adjustmentsannotated-c68fb20a9c1144aa8c38082e1a6fddc1.jpg”  ></p>
</li>
<li>
<p>Ga met je afbeelding open naar <b>Effecten </b>> <b>Vervaagt </b>> <b>Gaussiaans vervagen</b>.</p>
<p><img class=

 3. Ga naar Aanpassingen > Bochten.

  Ga naar Aanpassingen > Curven”  src=”https://www.lifewire.com/thmb/pYeTYStDfwevo56lWVSt0x4iZUI=/1500×0/filters:no_upscale():max_bytes(150000):strip_icc()/adjustmentscurvesannotated-c31e5d9694c34e3795a3408bd7aa8768.jpg”  ></p>
</li>
<li>
<p>Sleept de <b>Bochten </b>dialoogvenster aan de zijkant zodat u uw afbeelding kunt zien terwijl u werkt. De <b>Bochten </b>dialoogvenster toont een grafiek met een diagonale lijn die van linksonder naar rechtsboven loopt. Deze grafiek is een weergave van alle toonwaarden in uw afbeelding, van puur zwart in de linkerbenedenhoek tot puur wit in de rechterbovenhoek. Alle grijstinten daartussen worden weergegeven door de schuine lijn. We willen de helling van deze diagonale lijn vergroten, zodat de mate van verandering tussen puur wit en puur zwart wordt verminderd. Dit zal ons beeld van wazig naar scherp brengen, waardoor de mate van verandering tussen puur wit en puur zwart wordt verminderd. We willen de hoek echter niet perfect verticaal maken, anders brengen we de afbeelding terug naar het gekartelde uiterlijk waarmee we begonnen.</p>
<p><img decoding=

 4. Selecteer de stip rechtsboven in de curvegrafiek om de curve aan te passen. Sleep het recht naar links zodat het ongeveer halverwege tussen de oorspronkelijke positie en de volgende stippellijn in de grafiek staat. De lijnen in de vis kunnen vervagen, maar maak je geen zorgen; we brengen ze zo weer terug.

  De bovenste curve aanpassen in Paint.NET.

 5. Sleep nu de stip linksonder naar rechts en houd deze aan de onderkant van de grafiek. Merk op hoe de lijnen in de afbeelding dikker worden terwijl u naar rechts sleept. Het gekartelde uiterlijk zal terugkeren als je te ver gaat, dus stop op een punt waar de lijnen vloeiend maar niet langer wazig zijn. Neem de tijd om met de curve te experimenteren en te zien hoe deze uw afbeelding verandert. Selecteer OK zodra u tevreden bent met de afbeelding.

  De onderste curve aanpassen in Paint.NET.

 6. Sla je voltooide afbeelding op door naar te gaan Bestand > Opslaan als wanneer u tevreden bent met de aanpassing.

  Sla het nieuwe bestand op in Paint.NET.

Optioneel: niveaus gebruiken in plaats van curven

Zoek naar een Niveaus tool als u werkt met een afbeeldingseditor die geen Bochten hulpmiddel. U kunt de schuifregelaars voor wit, zwart en middentonen manipuleren, zoals hier getoond, om een ​​vergelijkbaar resultaat te bereiken.

De niveau-aanpassingen bekijken in Paint.NET.