Skip to content

Hoe Google Chrome Taakbeheer te gebruiken

10 de april de 2023
003 google chrome task manager 4103619 5be23c0d46e0fb00264ab25b

Wat te weten

  • Selecteer menu pictogram > Meer gereedschap > Taakbeheer. Bekijk geopende tabbladen, extensies en processen.
  • Om een ​​open proces te sluiten, selecteert u het en kiest u Eindproces.
  • Selecteer in Windows Statistieken voor nerds onderaan Taakbeheer voor uitgebreide statistieken.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u Chrome Taakbeheer opent en gebruikt om open processen op een computer te evalueren, een proces te sluiten of uitgebreide statistieken te bekijken.

Hoe Chrome Taakbeheer te starten

Een van de kenmerken van Google Chrome is de multiprocesarchitectuur, waardoor tabbladen als afzonderlijke processen kunnen worden uitgevoerd. Af en toe blijft Chrome achter of gedraagt ​​het zich vreemd of loopt een webpagina vast, maar u weet niet welk tabblad de boosdoener is. Dit is waar de Chrome Task Manager van pas komt. Chrome Task Manager geeft niet alleen het CPU-, geheugen- en netwerkgebruik van elk geopend tabblad en elke plug-in weer, maar stelt je ook in staat om individuele processen met een muisklik te beëindigen, vergelijkbaar met Windows Task Manager of macOS Activity Monitor.

  1. Open uw Chrome-browser.

  2. Selecteer menu (drie verticale stippen).

  3. Beweeg uw muis over wanneer het vervolgkeuzemenu verschijnt Meer gereedschap.

  4. Wanneer het submenu verschijnt, selecteert u Taakbeheer om de taakbeheerder te openen.

Alternatieve methoden om Taakbeheer te openen

Er zijn andere, snellere manieren om Chrome Taakbeheer te openen. Selecteer op een Mac-computer Raam in de bovenste menubalk en selecteer vervolgens Taakbeheer. Er zijn ook sneltoetsen om Taakbeheer te openen, afhankelijk van het apparaat dat u gebruikt:

  • Verschuiving+Esc om Chrome Taakbeheer op een Windows-computer te openen.
  • Zoekopdracht+Esc open Chrome Taakbeheer op een Chrome OS-apparaat (Chromebook).

Taakbeheer gebruiken

Als Taakbeheer van Chrome is geopend, ziet u een lijst met alle geopende tabbladen, extensies en processen. U kunt ook belangrijke statistieken bekijken over hoeveel van het geheugen van uw computer wordt gebruikt, het CPU-gebruik en netwerkactiviteit. Wanneer uw browse-activiteit aanzienlijk vertraagt, controleert u Taakbeheer om vast te stellen of een website is gecrasht. Om een ​​geopend proces te beëindigen, selecteert u de naam en selecteert u vervolgens Eindproces. Het scherm toont ook de geheugenvoetafdruk voor elk proces. Als u veel extensies aan Chrome heeft toegevoegd, zijn er mogelijk meerdere tegelijk actief. Beoordeel de extensies en verwijder ze – als u ze niet gebruikt – om geheugen vrij te maken.

Taakbeheer uitbreiden

Voor meer informatie over hoe Chrome uw systeemprestaties in Windows beïnvloedt, klikt u met de rechtermuisknop op een item in het Taakbeheer-scherm en selecteert u een categorie in het pop-upmenu. Naast de hierboven genoemde statistieken, kunt u ervoor kiezen om informatie te bekijken over gedeeld geheugen, privégeheugen, afbeeldingscache, scriptcache, CSS-cache, SQLite-geheugen en JavaScript-geheugen.

Afbeeldingscache-item in rechtsklikmenu in Chrome-taakbeheer

Ook in Windows kunt u de Statistieken voor nerds link onderaan Taakbeheer om alle statistieken grondiger te bekijken.