Skip to content

Hoe Google Earth klimaatverandering illustreert

2 de juli de 2021
GettyImages 1210559091 637112030c97473da5e9751be1d99c46

Belangrijkste leerpunten

  • De time-lapse-foto’s van Google Earth laten zien hoe klimaatverandering de aarde gedurende bijna vier decennia heeft beïnvloed.
  • De time-lapse-foto’s tonen drastische veranderingen in de landschappen van de aarde, terwijl ze ook wijzen op het potentieel voor verbetering met bepaalde instandhoudingsinspanningen.
  • Experts zeggen dat dit fotobewijs van klimaatverandering een meer toegankelijke manier is voor mensen om de problemen van de planeet te begrijpen.

Google Earth laat je zien hoe klimaatverandering de planeet beïnvloedt met nieuwe interactieve time-lapse-foto’s. Net op tijd voor Earth Day geven de time-lapse-foto’s een glimp van de extreme veranderingen in de omgeving gedurende bijna vier decennia. Experts hopen dat de beelden mensen zullen raken door hen uit de eerste hand de echte uitdagingen te laten zien waarmee de planeet wordt geconfronteerd als mensen collectief op dit pad doorgaan. “[This project] heeft de macht om een ​​publiek begrip te vormen van wat er op het spel staat als we het hebben over klimaatverandering,” vertelde Dr. Zeke Baker, een assistent-professor Sociologie aan de Sonoma State University, telefonisch aan Lifewire. “Het is een indrukwekkend project dat waarschijnlijk alleen een technologiebedrijf als Google zou kunnen slagen.”

De wetenschappelijke kant

Het project is een samenwerkingsverband tussen Google en het CREATE Lab van de Carnegie Mellon University. De time-lapse-reeks bestaat uit 24 miljoen satellietfoto’s van de afgelopen 37 jaar, samengevoegd tot een interactieve 4D-ervaring.

Een woestijnbodem, droog en opengebarsten. (Clark Dry Lake, Anza Borrego Desert State Park Californië, VS)

Google zei dat de veranderende foto’s vijf thema’s van klimaatverandering onthulden: bosverandering, stedelijke groei, opwarmende temperaturen, energiebronnen en de natuurlijke schoonheid van de wereld. Met Google Earth kunt u deze thema’s verder verkennen met specifieke fotovoorbeelden en een rondleiding over elk onderwerp om de impact ervan beter te begrijpen. Baker zei dat hoewel de foto’s indrukwekkend zijn, de manier waarop Google ze presenteert, mensen in contact brengt met echte problemen op het gebied van klimaatverandering. “Hun omlijsting eromheen is geweldig, voor zover ze het niet alleen naar buiten brengen.

Ze verbinden het met de problemen van klimaatverandering door het te coördineren in verschillende actuele gebieden, terwijl ze ook de nadruk leggen op de manieren waarop je kunt zien hoe de dingen anders hadden kunnen zijn”, zei Baker. Baker zei dat je duidelijk het verschil kunt zien op foto’s waar er inspanningen zijn geleverd voor natuurbehoud, in vergelijking met gebieden waar dat niet het geval is. Hoewel de foto’s eindigen in 2021, zei Baker dat het gemakkelijk is om aan te nemen wat voor soort grimmige toekomst voor onze planeet in het verschiet ligt. “Het verschil met dit soort gegevens is dat het… veel toegankelijker is voor mensen en helemaal niet afhankelijk is van natuurkunde of wetenschap.” “Vaak horen we dat we 12 jaar de tijd hebben om het energiesysteem te veranderen, of dat we tegen 2030 te maken kunnen krijgen met een omslagpunt in de klimaatverandering”, zei hij. “Het is voor mensen moeilijk om met zo’n toekomstbeeld te worstelen, terwijl als je naar beelden kijkt, het gemakkelijker is om dat traject te zien.”

Bewijs toegankelijk maken

Ondanks bewijzen zoals dit project, is er nog steeds een debat gaande over klimaatverandering en informatie die daarmee verband houdt. “Allerlei filters – politiek, onderwijs, mediaconsumptie – gaan in op hoe mensen klimaatinformatie verteren en interpreteren, en hoe ze reageren op media-aandacht die extreme gebeurtenissen in verband brengt met klimaatverandering,” zei Baker. Het soort bewijs van klimaatverandering dat het publiek gewoonlijk krijgt, is via nieuwsartikelen of statistieken. Toch zei Baker dat fotografisch bewijs zoals dat van Google Earth succesvoller zou kunnen zijn om echt te laten zien wat er gebeurt. “Wat anders is aan dit soort gegevens, is dat het niet hetzelfde is als klimaatwetenschappelijke gegevens, die heel moeilijk zijn om aan een publiek publiek te presenteren,” zei hij. “Het is veel toegankelijker voor mensen en het hoeft helemaal niet afhankelijk te zijn van natuurkunde of wetenschap.” Cody Nehiba, een assistent-professor onderzoek aan het Center for Energy Studies van de Louisiana State University, voegde eraan toe dat deze foto’s een grote impact kunnen hebben op mensen die ze bekijken, vooral als ze daadwerkelijk op die plaatsen zijn geweest.

“Als je de effecten van klimaatverandering ziet waar je woont of op plaatsen die je hebt bezocht, kunnen deze effecten persoonlijker aanvoelen”, schreef Nehiba in een e-mail aan Lifewire. “Hopelijk kan deze persoonlijke connectie individuen (en bedrijven) een duwtje in de rug geven om een ​​deel van de vervuilingskosten die ze opleggen aan de samenleving te internaliseren en veranderingen aan te brengen om hun impact op de planeet te verminderen.” Over het algemeen maken de foto’s van Google Earth iets dat soms een te groot probleem lijkt, heel reëel, en iets dat we direct onder ogen moeten zien. “De kwestie van klimaatverandering in het publieke oog en in de wetenschap is altijd een kwestie van representatie geweest en hoe je dit ding dat we klimaatverandering noemen definieert en representeert,” zei Baker. “Dit [project] geeft ons een nieuwe weergave van hoe we omgaan met de omgeving om ons heen.”