Skip to content

Hoe “Google Now on Tap” op Android te gebruiken

3 de juli de 2021
SamsungGalaxyS5 vs SamsungGalaxyS5 mini 56a11f745f9b58b7d0bc2b6a

Met de release van Android 7.0 (Nougat) werd Google Now on Tap vervangen door Google Assistant. Meer informatie over het gebruik van Google Assistant vindt u hier in de Lifewire-handleiding. Google Now on Tap was een verbetering van een functie genaamd Google Now, waarin verschillende kaarten verschenen met informatie over wat je aan het doen was op je smartphone. Als u bijvoorbeeld naar een restaurant heeft gezocht, heeft u mogelijk een kaart gekregen met een routebeschrijving en de geschatte reistijd. Een zoekopdracht naar een sportteam heeft mogelijk een kaart opgeleverd met het seizoenrecord van dat team of een huidige score. Het “op de tap”-gedeelte van deze functie gaf je de mogelijkheid om meer informatie op te vragen wanneer je het nodig had en om rechtstreeks te communiceren met de app die je gebruikte. Het werkte met de meeste Google-producten, evenals enkele apps van derden. Het debuteerde met Android 6.0 (ook bekend als Marshmallow), maar evolueerde naar Google Assistant met Android 7.0. De onderstaande aanwijzingen zijn van toepassing op alle Android-telefoons met Android 6.0 (Marshmallow), ongeacht de fabrikant.

Zet het aan

Zodra je het Marshmallow-besturingssysteem of hoger hebt geïnstalleerd, moet je Google Now on Tap inschakelen. Gelukkig heeft Google instructies. Het enige wat u hoeft te doen is de . ingedrukt te houden huis knop, of uw smartphone nu een hardware- of softwareknop heeft. Links ziet u het bericht dat verschijnt. Klik aanzetten en je bent klaar om te gaan. Tik op je startknop om deze functie voortaan te gebruiken of zeg “OK Google” en stel een vraag over de app die je gebruikt. U hebt ook toegang tot Google Now en de bijbehorende instellingen door naar rechts op uw scherm te vegen. Onder Spraak kun je ‘On Tap’ in- of uitschakelen.

Informatie krijgen over een artiest, band of nummer

Google Now on Tap: Muziek

We hebben Google Now on Tap eens geprobeerd, eerst door een nummer af te spelen op YouTube Music (was Google Play Music), hoewel het ook zal werken in muziek-apps van derden. Je krijgt links naar informatie over het nummer dat wordt afgespeeld en de artiest, met links naar YouTube, IMDb, Facebook, Twitter en andere apps met relevante informatie. Zo volg je je favoriete band op social media of bekijk je muziekvideo’s zonder dat je een browser hoeft te openen en op Google hoeft te zoeken.

Meer informatie over een film (of een reeks films)

Google Now on Tap: Film

Je kunt hetzelfde doen met films; zoals je hier kunt zien, bracht Google Now on Tap informatie naar voren over zowel de Star Wars-filmserie als de film uit 2015.

Details krijgen over een restaurant, hotel of andere nuttige plaats

Google Now on Tap: plaats

Hetzelfde geldt voor plaatsen. Hier zochten we naar “Four Seasons” en kregen resultaten voor zowel de hotel- als de restaurantketen. U kunt beoordelingen van elk bekijken en snel een routebeschrijving opvragen.

Soms doet On Tap het verkeerd

Google Now on Tap: irrelevant resultaat

Bij onze eerste Google Now on Tap-poging lanceerde ik het in de Gmail-app nadat ik een melding had ontvangen dat er een nieuwe aflevering van een podcast beschikbaar was. Het stuk is getiteld ‘The Golden Chicken’ en Google Now haalde informatie op over een restaurant met die naam in plaats van de podcast.

En soms is er niets

Google Now on Tap: niets

Het is ook mogelijk, maar niet gemakkelijk, om Google Now on Tap te overrompelen met een obscure zoekopdracht of een app die het niet kan lezen, zoals je fotogalerij. Al met al is het echter een geweldig onderzoeksinstrument.