Skip to content

Hoe GPS-technologie snelle politieachtervolgingen kan verminderen?

23 de juni de 2021
GettyImages 481925376 da1bd4c5f00546cc998ce76c3617fa99

Belangrijkste leerpunten

  • De politie wendt zich steeds meer tot GPS-gadgets die vluchtende auto’s volgen in plaats van zich bezig te houden met achtervolgingen op hoge snelheid.
  • Experts zeggen dat achtervolgingen in auto’s gevaarlijk kunnen zijn en elk jaar honderden mensen kunnen doden.
  • Sommige politiediensten hebben autoachtervolgingen verboden na incidenten waarbij onschuldige omstanders stierven.

Een hightech gadget kan de politie helpen vluchtende criminelen op te sporen zonder ze te hoeven achtervolgen. De Star Chase-gadget kan vanaf een politieauto op een ander voertuig worden gelanceerd om het tijdens een achtervolging te volgen. Het volgt de weggelopen verdachten met behulp van GPS en is onlangs geadopteerd door het Franklin County Sheriff’s Office in Ohio om achtervolgingen met hoge snelheid te voorkomen. Experts zeggen dat het vermijden van achtervolgingen levens kan redden. “Achtervolgingen zijn waanzinnig gevaarlijk”, zei de voormalige federale wetshandhaver Leonard A. Sipes Jr. in een e-mailinterview. “Je weet nooit wat de chauffeur gaat doen. Chauffeurs zijn vaak jong en onder invloed van drugs of alcohol en werken op pure adrenaline. Ze brengen zichzelf en anderen in gevaar bij kleine overtredingen.”

GPS fotograferen om verdachten te vangen

Deze nieuwe technologie kan achtervolgingen helpen voorkomen of zelfs helemaal niet plaatsvinden. De Star Chase GPS Launcher zit achter de grille van een politievoertuig en kan worden geactiveerd door de officier. Het GPS-apparaat kleeft aan het voertuig van de verdachte met behulp van een “agressieve lijm”. “Als een achtervolging of wegrijden op handen is, kunnen agenten een op een voertuig gemonteerde GPS Launcher-tag van binnen of buiten het patrouillevoertuig plaatsen via een console of een afstandsbediening”, schrijft het bedrijf op zijn website. “Indien nodig kunnen de verdachte voertuiggegevens ook worden gedeeld met aangrenzende jurisdicties, waardoor de samenwerking tussen instanties en de relaties met de gemeenschap worden verbeterd.” Autoachtervolgingen eisen jaarlijks vele levens. Volgens een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie kwamen tussen 1996 en 2015 jaarlijks gemiddeld 355 mensen om het leven bij achtervolgingsgerelateerde ongevallen.

Politieachtervolgingen zijn gevaarlijk omdat ze meestal veranderen in rijden met een hogere snelheid dan veilig is, zei Melanie Musson, een voertuigveiligheidsexpert bij AutoInsuranceEZ.com, in een e-mailinterview. “Als ze zich voordoen in woonwijken, rijdt de vluchter over het algemeen met een onveilige snelheid en let hij op wat zich achter hem bevindt (politie) in plaats van wat zich voor hem bevindt (voetgangers- en autoverkeer)”, zei Musson. “Ze zijn misschien niet in staat om veilig op de omstandigheden te reageren.” Een van de meest voorkomende redenen waarom verdachten vluchten, is dat ze in een gestolen voertuig rijden, zei Musson. En de meeste auto’s worden gestolen in drukke steden.

“De grootste veiligheidszorgen betreffen onschuldige omstanders”, zei ze. “Is het de moeite waard om een ​​slechterik te vangen het leven van een onschuldige omstander te riskeren?” GPS-volgapparatuur kan ongevallen helpen verminderen, zei Musson. De trackers kunnen “op de auto van de vluchtende verdachte worden ingezet om de politie in staat te stellen het voertuig van de verdachte te volgen en zich voor te bereiden op een veiligere arrestatie in een meer tactisch geschikte omgeving”, voegde ze eraan toe.

Autoachtervolgingen verbieden Ban

Sommige politiediensten hebben autoachtervolgingen verboden na incidenten waarbij onschuldige omstanders stierven. In Atlanta maakte de politie tijdelijk een einde aan auto-achtervolgingen nadat onschuldige chauffeurs omkwamen bij een reeks achtervolgingen op hoge snelheid. Dankzij nieuwe regels mag de politie van Atlanta alleen achtervolgingen ondernemen als ze direct weten dat de vluchtende verdachte een gewelddadig misdrijf heeft gepleegd of heeft geprobeerd te plegen, en dat de ontsnapping van de verdachte een onmiddellijk gevaar vormt.

Een beeld van bovenaf van een politieagent die een gestopt voertuig nadert.

Maar auto-achtervolgingen hoeven niet gevaarlijk te zijn, zei Sipes. “Er zijn manieren om het gevaar te verminderen door simpelweg het voertuig in het zicht te houden en niet bij hoge snelheden op hun bumper te staan; ze zullen een fout maken of crashen als ze alleen worden gelaten”, voegde hij eraan toe. De politie moet hun oordeel gebruiken wanneer ze beslissen of ze een vluchtende auto willen achtervolgen. “Wat een officier doet, hangt af van de omstandigheden”, zei Sipes. “Als [the offender] wegrent vanaf een verkeershalte, de officier niet van plan is het publiek in gevaar te brengen. Het licentienummer maakt passende maatregelen mogelijk. Als een bekende gewelddadige dader net een moord heeft gepleegd, zullen agenten alles doen wat nodig is om de persoon in hechtenis te nemen.” De volgtechnologie zou nog geavanceerder kunnen worden, voorspelde Sipes. “Er komt een dag dat politievoertuigen drones zullen lanceren en geef coördinaten door en maak foto’s van de bestuurder, het voertuig en de woning”, zei hij.