Skip to content

Hoe het Matter-protocol uw slimme huis naadloos kan maken

9 de juli de 2021
GettyImages 1132781699 12758f97e6234409afc622aed800f0b9

Belangrijkste leerpunten

  • Het Matter-protocol is de nieuwe naam van de interoperabele, veilige connectiviteitsstandaard voor smarthome-apparaten.
  • Belangrijke technologiebedrijven zoals Amazon, Apple en Google zijn lid van de Connectivity Standards Alliance om ervoor te zorgen dat smart home-producten beter met elkaar compatibel zijn.
  • Experts zeggen dat het Matter-protocol een game-changer zal zijn voor consumenten, die meer keuzes en meer controle over hun apparaten zullen hebben.
Je slimme apparaten voor thuisgebruik staan ​​op het punt veel meer compatibel te worden, dankzij het nieuw aangekondigde Matter-protocol. Het Matter-protocol (voorheen bekend als Project CHIP) is een smart home-protocol dat is ontwikkeld door bedrijven als Amazon, Apple, Google en Comcast om een ​​industriestandaard te creëren voor alle smarthome-apparaten, waardoor ze beter met elkaar compatibel zijn. Experts zeggen dat dit type certificeringssysteem precies is wat de smart home-industrie nodig heeft: compatibiliteit tussen apparaten van verschillende fabrikanten. “Met de technische giganten die volledig achter het royaltyvrije Matter-protocol staan, kan dit het begin zijn van een dominante standaard die kan helpen bij het leveren van interoperabiliteit van smart home-apparaten”, schreef Daniel Walsh, de eigenaar van de website Smart Home Perfected, aan Lifewire in een e-mail.

Wat is het Matter-protocol?

Volgens de aankondiging is Matter het uniforme IP-gebaseerde connectiviteitsprotocol dat is gecreëerd door de Connectivity Standards Alliance (voorheen bekend als de Zigbee Alliance) om veilige Internet-of-Things-ecosystemen te bieden. Met de technologie kunnen gebruikers verlichting, verwarming en airconditioning, videodeurbellen, deursloten en alarmen bedienen via hun slimme luidsprekers. Nieuwe smarthome-apparaten die zijn gecertificeerd volgens het Matter-protocol, kunnen naadloos samenwerken tussen je Amazon Echo en je Google Nest Hub. Een uniek Matter-logo op een apparaat geeft aan dat het gecertificeerd is.

Amazon's Echo-apparaat op een tafel

Afhankelijk van de marktplannen van de fabrikanten komen de eerste apparaten die certificering krijgen dit jaar nog. Deze apparaten omvatten gloeilampen, thermostaten, deursloten en beveiligingssystemen, en er zullen er nog meer volgen. Walsh zei dat het vooral belangrijk is op te merken dat de Connectivity Standards Alliance de informatie open source maakt, zodat andere technologiebedrijven de technologie kunnen gebruiken en ervan kunnen profiteren. “Met een open-source referentie-implementatie zullen deze bedrijven een bijdrage leveren aan het protocol met patches en verbeteringen”, zei hij.

Hoe het Smart Home-apparaten beïnvloedt

Wat betekent dit allemaal precies voor de consument? Kortom, u hoeft zich geen zorgen te maken over het uitzoeken of de nieuwe slimme luidspreker die u wilt, bijvoorbeeld compatibel is met uw bestaande slimme apparaten. Walsh zei dat het feit dat je je geen zorgen hoeft te maken over het mixen en matchen van Alexa-compatibele apparaten met die van Apple Homekit of Google Home, een aanzienlijke verbetering zal zijn ten opzichte van het huidige gefragmenteerde apparaatlandschap. “Voor degenen die een apparaat kopen op basis van het Matter-protocol, kunnen ze een vereenvoudigd configuratieproces en naadloze integratie met andere apparaten verwachten”, zei hij. “Als het Matter-protocol zijn volledige potentieel bereikt, zal het het smart home-landschap volledig ten goede veranderen.” En Chris Papenfus, de oprichter van MissionSmartHome.com, zei dat je ook je huidige smart home-producten kunt behouden. “Deze nieuwe alliantie heeft geen invloed op uw huidige slimme producten, behalve software-updates die een betere integratie met andere slimme apparaten mogelijk maken”, vertelde hij ons. “Deze verbeteringen zullen niet van de ene op de andere dag plaatsvinden, maar het zal niet lang duren voordat de overgrote meerderheid van slimme producten compatibel is, ongeacht het merk.” Het vaststellen van een industriestandaard voor alle smarthome-apparaten kan echter wifi als communicatiemedium beperken, wat voor problemen kan zorgen bij consumenten. “Omdat er geen standaardmanier is voor een automatiseringsplatform en die apparaten om elkaar te begrijpen, vertrouwen we uiteindelijk op cloudgebaseerde besturingsinterfaces om de kloof te overbruggen”, vertelde David Mead, de oprichter van LinkdHOME.com, via e-mail aan Lifewire. “Dat is slecht voor consumenten omdat het hen blootstelt aan onbekende software-implementaties, onbekende serverbeveiliging, internetstoringen en vertragingen.” Ook al bestaan ​​dit soort kwetsbaarheden in smarthome-producten, maak je geen zorgen: er zijn dingen die je kunt doen om je apparaten beter te beveiligen, zoals het gebruik van sterke en unieke wachtwoorden, het controleren van de privacy- en beveiligingsinstellingen van je apparaten, waardoor twee-factor authenticatie en het up-to-date houden van uw software. De Connectivity Standards Alliance zei dat zodra de meeste smart home-apparaten zijn gecertificeerd volgens het Matter-protocol, consumenten een grotere keuze, betere compatibiliteit en meer algehele controle over hun smart home-ervaring zullen zien. “Als het Matter-protocol zijn volledige potentieel bereikt, zal het het smart home-landschap volledig ten goede veranderen”, zei Papenfus.