Skip to content

Hoe het netsnoer te dumpen met opladen via de lucht?

4 de augustus de 2021
GettyImages 1250409222 7d84b9fda2fe4e90b3b03c87d61feb33

Belangrijkste leerpunten

  • Gadgetbedrijven beloven je energie-ervaring op te laden met apparaten die energie door de lucht halen.
  • Smartphonefabrikant Oppo heeft onlangs een draadloos oplaadsysteem onthuld.
  • Het Israëlische bedrijf Wi-Charge ontwikkelt technologie die gerichte bundels van onzichtbaar infrarood licht gebruikt om stroom te transporteren.

Maak je klaar om je oplader te dumpen. Een groeiend aantal bedrijven beloven je gadgets door de lucht op te laden zonder dat er kabels nodig zijn. Smartphone fabrikant Oppo onlangs onthuld een draadloos luchtlaadsysteem. De Chinese telefoonmaker Xiaomi heeft al een vergelijkbare technologie onthuld die binnenkort beschikbaar zou kunnen zijn. De nieuwe systemen kunnen het einde betekenen van de eeuwige zoektocht naar stopcontacten.

“Consumenten zijn het zat om voor hun apparaten te zorgen”, zei Charlie Goetz, CEO van Powercast, een bedrijf voor draadloze energie, in een e-mailinterview. “Draadloze stroom via de ether zorgt ervoor dat apparaten voor de consument zorgen.”

Infrarood opladen is één benadering

Deze nieuwe laadsystemen werken door energie door de lucht te zenden. Oppo’s technologie maakt gebruik van magnetische resonantie om stroom te leveren wanneer een apparaat zich 10 centimeter van een oplaadmat bevindt. Xiaomi’s “Mi Air Charge” heeft een andere benadering, met behulp van millimetergolf-radiofrequentietechnologie waarvan wordt beweerd dat deze elektriciteit enkele meters van een laadstation kan verzenden.

Xiaomi zegt dat het opladen via de lucht ook kan werken met smartwatches en fitnessarmbanden. Het Israëlische bedrijf Wi-Charge ontwikkelt technologie die gerichte bundels van onzichtbaar infrarood licht gebruikt om stroom van een zender naar een ontvanger te transporteren die is ingebed in een apparaat zoals een smart home-gadget. Het infrarood licht wordt omgezet in elektrische energie met behulp van een kleine fotovoltaïsche cel. “Thomas Edison veranderde de wereld toen zijn gloeilamp elektriciteit in licht omzet”, zei Yuval Boger, chief marketing officer van Wi-Charge, in een persbericht. “Wi-Charge verandert de wereld door licht te gebruiken om elektriciteit over te dragen zonder kabels.” “Draadloze stroomvoorziening en opladen die werken over afstanden van enkele meters en verder, zullen net zo gewoon zijn als wifi en dataconnectiviteit vandaag.” Er zijn technische uitdagingen geweest bij het maken van draadloze luchtladers.

Bedrijven die draadloze luchtlaadtechnologie ontwikkelen, werken aan het oplossen van compatibiliteitsproblemen, zei marktonderzoeker Sudip Saha in een e-mailinterview. Fabrikanten van smartphones, waaronder HTC, LGF en Nokia, proberen luchtlaadbare producten op de markt te brengen, zei hij. Motorola heeft naar verluidt onlangs een prototype van een oplaadstation op afstand gedemonstreerd met de branding ‘Motorola One Hyper’. Een bedrijfsleider toonde in een video twee telefoons die opladen over afstanden van 80 cm en 100 cm. De video demonstreerde hoe het opladen stopt wanneer de hand van een gebruiker voor het laadstation wordt geplaatst.

Technische hindernissen blijven bestaan

Er is traag vooruitgang geboekt bij het ontwikkelen van smartphones die via de ether kunnen worden opgeladen. “Naast Qi, dat contactgebaseerd opladen is, zijn er verschillende spelers in de Power Over Air-ruimte”, zei Goetz. “Geen van hen moet echter nog een product op de markt demonstreren of heeft nog niet veel omzetvooruitgang laten zien.” Goetz zei dat zijn eigen bedrijf, Powercast, verschillende producten heeft uitgebracht die worden aangedreven door energie die door de lucht wordt gestraald. Een voorbeeld zijn de Dynamic Bagagelabels die vorig jaar door British Airways zijn gelanceerd. De tags zijn uitgerust met radiofrequentie-identificatie (RFID), Bluetooth Low Energy (BLE) en een digitaal display.

Iemands hand op een actieve smartphone.

De technologie van Powercast spaart de batterij door de tag inactief te houden totdat deze via de ether RF-energie detecteert en verzamelt van RFID-scanapparatuur op de nabijgelegen luchthaven en het scherm bijwerkt met de reisroute van de passagier. In de toekomst zullen apparaten zoals mobiele telefoons en wearables onzichtbaar op de achtergrond opladen via een oplader die overal op een bureau, in een kamer of in een huis is geplaatst, zonder enige inspanning van de gebruiker, Florian Bohn, CEO en mede-oprichter van GuRu Wireless, dat draadloze oplaadtechnologie maakt, zei in een e-mailinterview. Smart Home- en IoT-apparaten zoals luidsprekers en camera’s kunnen in uw huis worden verplaatst zonder dat u ze op een stopcontact hoeft aan te sluiten, batterijen hoeft te vervangen of op te laden. “Draadloos vermogen en opladen dat werkt over afstanden van enkele meters en meer, zal net zo gewoon zijn als wifi en dataconnectiviteit vandaag”, voegde Bohn eraan toe. “Het opladen van een apparaat zal niet langer een ‘activiteit’ zijn, net als vandaag, het verbinden van de telefoon met het wifi-thuisnetwerk gebeurt automatisch op de achtergrond zonder bewuste gebruikersinspanning.”