Skip to content

Hoe het te repareren als uw autoverwarming niet werkt?

3 de juli de 2021
car heater suddenly stopped working 534657 0434e58bcf8c4b5fb4daf6f2366da711

Er zijn veel redenen waarom een ​​autoverwarming niet werkt. Om erachter te komen wat er mis is met het verwarmingssysteem van uw auto en wat u kunt doen om het te repareren, moet u eerst de situatie goed doorlezen. Blaast de kachel koude lucht de auto in of blaast de kachel helemaal geen lucht?

Redenen waarom een ​​autoverwarming niet meer werkt

Er zijn een paar redenen waarom een ​​autoverwarming op de fritz kan zijn – dit hangt af van de aard van het probleem. Als er koude lucht uit de verwarmingsroosters komt, zelfs als het voertuig is opgewarmd en de thermostaat is ingesteld op heet, kunt u te maken krijgen met een van de volgende problemen:

 • Lage koelvloeistof
 • Een verstopping in de verwarmingskern
 • Een vastzittende blenddeur
 • Een vastzittende verwarmingsklep
 • Een slechte schakelaar of koppeling

Als de kachel kapot is omdat deze geen lucht blaast, is dit waarschijnlijk te wijten aan een defecte ventilatormotor of elektrische aansluiting.

Hoe het te repareren als uw autoverwarming niet werkt?

Deze instructies helpen u bij het diagnosticeren en repareren van een autoverwarmingssysteem dat alleen koude lucht blaast. Als de kachel geen lucht blaast, gaat u naar het volgende gedeelte.

 1. Controleer het koelvloeistofpeil. Zet het voertuig uit en laat de motor volledig afkoelen. De koelvloeistof is ondergebracht in een doorschijnende plastic kan in de motorruimte. Het moet niveau-indicatoren hebben die aangeven hoe vol of leeg het is. Als het koelvloeistofpeil laag is, circuleert het voertuig waarschijnlijk niet voldoende antivries door de verwarmingskern en moet het worden bijgevuld. Het vullen van de koelvloeistof kan het probleem op korte termijn verhelpen. Een lage koelvloeistof duidt echter vaak op een ander probleem, zoals een lekkende pakking of slang. Als het voertuig koelvloeistof verbrandt, kan het een opgeblazen koppakking hebben, wat kostbaar kan zijn om te repareren. Koelvloeistof met een donkerbruine kleur geeft aan dat er roest in het koelsysteem zit.

 2. Controleer de kerntemperatuur van de kachel. Til de kap op en controleer de temperatuur rond de plaats waar de verwarmingskernslangen de verwarmingskernkast binnenkomen. De veiligste manier om dit te doen is met een contactloze infraroodthermometer. Als een slang dezelfde temperatuur heeft als de koelvloeistof en de andere slang koud is, kan er een verstopping in de verwarmingskern zijn. Als het voertuig een ventiel in een van de slangen heeft, controleer dan de werking ervan. Als de klep vastzit en verhindert dat koelvloeistof door de verwarmingskern stroomt, kan dat de oorzaak van het probleem zijn.

 3. Controleer op vuil in de verwarmingskast. Als u vaststelt dat hete antivries door de verwarmingskern stroomt, kan er vuil in de verwarmingskast zitten. Dit kan gebeuren als er bladeren, dennennaalden of wegafval in het verwarmingssysteem zitten.

 4. Zet de thermostaat van warm naar koud en luister. Wanneer u de thermostaat van warm naar koud regelt en de mengdeur niet hoort bewegen, kan er een probleem zijn met de mengdeur, koppeling, bedrading of de thermostaatschakelaar, afhankelijk van het voertuig.

Hoe het te repareren als uw autoverwarming geen lucht blaast?

Als de kachel kapot is omdat deze geen lucht blaast, is dit waarschijnlijk te wijten aan een defecte ventilatormotor of elektrische aansluiting. Volg deze stappen om het probleem op te lossen.

 1. Controleer of de ventilatormotor stroom krijgt. De enige manier om te bepalen welk onderdeel defect is, is door een aantal basisdiagnosehulpmiddelen te pakken, toegang te krijgen tot de ventilatormotor en te controleren of deze stroom krijgt of niet. De specifieke diagnostische procedure varieert afhankelijk van het voertuig.

 2. Als hij stroom krijgt, controleer dan of de ventilatormotor is doorgebrand. Nadat u de blazer hebt verwijderd, merkt u mogelijk dat de eekhoornkooi verstopt is met zoveel vuil dat de motor niet kan werken. In andere gevallen kan het een eenvoudig probleem zijn, zoals een gebroken draad, verroeste verbindingen of een losgekoppelde pigtail-assemblage.

 3. Als de blazer geen stroom krijgt, controleer dan de blazerzekering om er zeker van te zijn dat deze niet is doorgebrand. Een doorgebrande zekering duidt vaak op een ander onderliggend probleem, vervang deze dus nooit door een grotere zekering om te voorkomen dat deze opnieuw doorbrandt. Als u een doorgebrande zekering vervangt door een van dezelfde stroomsterkte en deze niet uitgaat, is de zekering waarschijnlijk door ouderdom defect. Als de originele zekering niet is doorgebrand, traceer dan het probleem terug naar de bron door de weerstand, het relais en de schakelaar te testen.