Skip to content

Hoe het te repareren wanneer een schijfleesfout optreedt

10 de september de 2021
Textplaceholder 90f8f514caf243e1a9ce662cd6203ad3

Als er een probleem met de harde schijf of partitie is in Windows, kan er een waarschuwing verschijnen met de melding “Er is een schijfleesfout opgetreden”. Dit bericht wordt waarschijnlijk gevolgd door instructies om op te drukken Ctrl+Alt+Del om opnieuw op te starten, wat u moet doen om te zien of het probleem is opgelost. Als de computer echter alleen opnieuw opstart om dezelfde foutmelding weer te geven, is het oplossen van het probleem vereist. Deze instructies zijn van toepassing op Windows 10, Windows 8 en Windows 7.

Oorzaken van schijfleesfouten

Hoewel de oorzaak van deze fout van computer tot computer kan verschillen, zijn er enkele veelvoorkomende oorzaken, waaronder de volgende:

 • Onvoldoende RAM.
 • Losse of defecte verbindingen.
 • Een beschadigde harde schijf.
 • Een beschadigd opstartconfiguratiegegevensarchief (opstartsector).

Hoe het te repareren wanneer een schijfleesfout optreedt

Hoewel het misschien lijkt alsof eerst naar de harde schijf kijken de beste oplossing zou zijn, zijn er verschillende andere mogelijke oplossingen voor schijfleesfouten. Het doorlopen van mogelijke oplossingen om frequente redenen voor deze fout kan het probleem lokaliseren en oplossen.

 1. Voer een hulpprogramma voor het opschonen van het bureaublad uit. Hiermee worden alle bestanden verwijderd die een geheugenfout kunnen veroorzaken. Hoewel het foutieve bestand een symptoom kan zijn van ernstigere problemen, is het opschonen van de desktop goed voor onderhoud.

 2. Defragmenteer de computer. In bepaalde omstandigheden kan dit het probleem oplossen. Mogelijk moet u de HDD op een andere machine aansluiten om de defragmentatie uit te voeren en er vervolgens vanaf opstarten.

 3. Test het RAM-geheugen. Een probleem bij het opstarten kan het gevolg zijn van problemen met het geheugen van de computer. U kunt Windows Memory Diagnostic gebruiken door in te voeren mdsched in de Windows Zoeken (of Zoekopdracht starten) en druk op Binnenkomen. Het hulpprogramma wordt automatisch uitgevoerd wanneer u de computer opnieuw opstart. Als alternatief zijn er verschillende gratis geheugentestprogramma’s die u kunt proberen.

 4. Controleer de kabels. Losse verbindingen of defecte kabels kunnen problemen met opstarten en fouten op de harde schijf veroorzaken. Zoek naar losgekoppelde kabels. Vervang de kabels indien mogelijk door reservekabels. Koppel ze op zijn minst los, inspecteer de kabels op eventuele schade en plaats ze vervolgens opnieuw stevig vast.

 5. Test de harde schijf. Dit kan betekenen dat u de harde schijf van uw huidige machine verwijdert en deze aansluit op een werkende computer, waar u kunt scannen op slechte sectoren. Dit kan helpen bepalen of het probleem kan worden gerepareerd of dat u een nieuwe harde schijf (HDD) en een nieuwe installatie van Windows nodig hebt.

 6. Reset het BIOS. Het terugzetten van het BIOS naar de standaardwaarden kan het probleem oplossen. Open het BIOS bij het opstarten en zoek naar een optie om de BIOS-instellingen te laden, wat een van de volgende of iets dergelijks kan zijn:

  • BIOS-standaardinstellingen laden
  • Laad standaardinstellingen
  • Laad Fail-Safe standaarden

  U kunt ook de BIOS-versie bijwerken naar de nieuwste beschikbare.

 7. Plaats het RAM-geheugen van de computer opnieuw. Door de hitte kan het RAM zich gedeeltelijk uit de sleuf bewegen, waardoor een geheugenfout ontstaat.

 8. Vervang het RAM-geheugen. Of, als er twee RAM-modules in het systeem zijn, verwissel hun slots.

 9. Bouw de opstartsector opnieuw op. Als u de computer niet kunt starten en een schijfleesfout ziet, kan het opstartconfiguratiegegevensarchief (BCD) beschadigd zijn, ontbreken of onjuist zijn geconfigureerd. Gebruik daarnaast het hulpprogramma Bootrec.exe om andere opstartproblemen op te lossen. Het fixmbr-commando staat bijvoorbeeld de reparatie toe van een beschadigd of beschadigd Master Boot Record, en het fixboot-commando schrijft een nieuwe partitie-opstartsector.

 10. Gegevens redden. In sommige gevallen moet een ernstig beschadigde of defecte harde schijf worden vervangen. Als dit het geval is, kunt u bestanden herstellen, zelfs als de computer niet opstart. Hoewel het enige moeite kan kosten, kan het gebruik van een programma voor gegevensherstel belangrijke bestanden opslaan.