Skip to content

Hoe het te repareren wanneer uw Android-telefoon niet wordt opgeladen

12 de augustus de 2021
battery charging device 586340 f9da0c6fe3484f95975220fb35b50702

Je sluit je Android-telefoon aan om hem op te laden, maar er gebeurt niets. Wat geeft? Waarom laadt je Android-telefoon niet op? Dit is een frustrerend probleem, maar er zijn enkele dingen die u kunt doen waardoor uw telefoon mogelijk opnieuw wordt opgeladen.

Hoe weet u of uw Android-telefoon niet wordt opgeladen?

U weet dat uw Android-telefoon niet wordt opgeladen wanneer deze is aangesloten en:

 • Er verschijnt geen oplaadpictogram op het scherm.
 • Het maakte geen geluid als je het inplugde, zoals sommige telefoons doen.
 • Het batterijpictogram blijft bijna leeg, het is nog steeds rood of het knippert nog steeds.
 • Er gebeurt niets, omdat de batterij helemaal leeg is en de telefoon is uitgeschakeld.

Oorzaken voor Android-telefoon die niet wordt opgeladen

Er zijn verschillende redenen waarom je telefoon niet oplaadt.

 • Er is een hardwareprobleem met je snoeren of oplader.
 • Er is een probleem met uw stroombron. Dit kan het stopcontact zijn, de USB-poort van je computer of een lege powerbank.
 • De apps op je telefoon kunnen ook voorkomen dat deze wordt opgeladen, omdat ze mogelijk veel stroom verbruiken omdat je er te veel open hebt staan.
 • Er is een probleem met een specifieke app.
 • Er kan een probleem zijn met een Android OS-update waardoor uw telefoon niet goed kan worden opgeladen.

Wat te doen als uw telefoon niet oplaadt?

Om erachter te komen waarom uw Android-telefoon niet oplaadt, begint u met het oplossen van problemen van buiten naar binnen.

 1. Controleer het stopcontact of de stroombron. Het stopcontact waarop je je telefoon hebt aangesloten, werkt om de een of andere reden mogelijk niet, dus probeer een ander stopcontact. Probeer op dezelfde manier een andere powerbank of USB-poort op uw computer om te zien of dat het probleem oplost. USB-poorten op computers zijn berucht omdat ze traag zijn om telefoons op te laden, omdat het poorten voor meerdere doeleinden zijn. Probeer de telefoon rechtstreeks op te laden via een stopcontact of powerbank.

 2. Controleer je oplader en kabel. Een gerafelde of oude kabel kan ook de boosdoener zijn, dus probeer een andere kabel. Uw oplader werkt mogelijk ook niet goed, dus probeer een andere oplader. Controleer de uitsteeksels op de oplader en de aansluitpoort voor de kabel.

 3. Controleer de oplaadpoort op je telefoon. Inspecteer de poort op uw telefoon om te zien of deze er beschadigd uitziet. Als er hier problemen zijn, wordt voorkomen dat de lading van de kabel naar de telefoon gaat. Probeer in de poort te blazen om stof of deeltjes te verwijderen. Steek niets in de oplaadpoort. U kunt het verder beschadigen en uzelf verwonden.

 4. Controleer de hoes op uw telefoon. In sommige gevallen kan de kabel niet volledig in de oplaadpoort worden gestoken. Dus als je telefoon niet oplaadt, controleer dan de poort en kijk of de case verhindert dat deze volledig wordt aangesloten. Als dit het geval is, verwijder dan de case.

 5. Sluit alle apps tijdens het opladen. Er kunnen apps geopend zijn die veel stroom verbruiken terwijl de telefoon wordt opgeladen. Dit houdt in dat u de telefoon gebruikt terwijl deze wordt opgeladen, aangezien elke app meer stroom kan verbruiken dan de beschikbare batterij. Sluit alle apps terwijl de telefoon wordt opgeladen en gebruik deze niet tijdens het opladen. Kom regelmatig terug om te zien of het opladen überhaupt vordert.

 6. Wis de cache van je telefoon. Soms blijft een app op de achtergrond draaien, zelfs als het lijkt alsof je de app hebt gesloten. De app kan ook defect zijn en niet goed blijven werken als dat niet het geval is. Het wissen van de opslagcache van je telefoon kan dit probleem oplossen, dus het is het proberen waard. Afhankelijk van je telefoon vind je deze optie onder Instellingen > Opslag, of u moet mogelijk elke app afzonderlijk bekijken. In Android 10 is het bijvoorbeeld te vinden onder Apps en meldingen > App informatie > [app name] > Opslag & cache > Cache wissen.

 7. Start je telefoon opnieuw op. In sommige gevallen kan uw Android-besturingssysteem op de een of andere manier vastlopen en uw oplaadproblemen veroorzaken. Zet je telefoon uit, wacht een minuut of zo en zet hem dan weer aan. Als u denkt dat een app alle bronnen op uw apparaat verbruikt, kunt u proberen deze op te starten in de veilige modus om het probleem op te lossen.

 8. Zet je telefoon uit of gebruik de vliegtuigmodus. Er zijn een aantal achtergrondservices die blijven werken tijdens het opladen, zelfs als je alle apps erop hebt gesloten. Als u bijvoorbeeld Bluetooth ingeschakeld laat, kan een telefoon niet snel opladen omdat deze veel stroom verbruikt. Dat geldt ook voor locatieservices en wifi-services. Als u wilt zien of uw telefoon hierdoor niet kan worden opgeladen, kunt u proberen uw telefoon volledig uit te schakelen of de vliegtuigmodus in te schakelen. De vliegtuigmodus zorgt ervoor dat de meeste van deze services niet werken, dus u weet vrij snel of zij de boosdoener waren.

 9. Je batterij is misschien toast. Voor sommige eigenaren van Android-telefoons is het mogelijk de fysieke batterij in uw telefoon die het probleem is. Afhankelijk van de telefoon die je hebt, kun je de batterij misschien zelf inspecteren, maar de meeste mensen zullen deze naar een winkel moeten brengen om dit te laten doen. Kijk op de website van uw telefoonfabrikant voor een officiële locatie van het servicecentrum, zodat een gecertificeerde technicus ernaar kan kijken.

 10. Je telefoon is misschien dood. Er zijn andere hardwarecomponenten in uw telefoon die ook kunnen voorkomen dat deze wordt opgeladen. Alleen een gecertificeerde technicus van het officiële servicecentrum van uw fabrikant of uw mobiele telefoonprovider kan u dit vertellen. Als je alle eerdere reparaties hebt geprobeerd en het werkt nog steeds niet, is het tijd om het naar de reparatiewerkplaats te brengen om te zien wat er kan worden gedaan.