Skip to content

Hoe het te repareren wanneer uw muisscroll niet werkt

2 de juli de 2021
how to fix it when your mouse scroll is not working 5076803 2 220833e531f941a1be4eb9661a50367a

Het komt vaak voor dat een muiswiel plotseling stopt met scrollen. Voordat u uw muis in de prullenbak gooit, zijn er een paar tips voor het oplossen van problemen die u kunt volgen om hem weer werkend te krijgen.

Oorzaken van het niet scrollen van het muiswiel

Wanneer de muis niet scrolt, zijn er twee problemen die dit meestal veroorzaken. De eerste is stof en vuil dat mechanische problemen veroorzaakt met het muiswiel. Het tweede probleem is dat de batterij bijna leeg is bij draadloze muizen. Deze zijn echter niet altijd de oorzaak. Andere problemen zijn onder meer onjuiste muisinstellingen in de systeeminstellingen van het besturingssysteem, corrupte systeembestanden of het gebruik van een muis die niet compatibel is met uw besturingssysteem.

Een muiswiel repareren dat niet scrollt

De onderstaande problemen zijn van toepassing op alle computersystemen die muizen gebruiken, inclusief Windows 10 of macOS. In de meeste gevallen heeft de oplossing betrekking op de muis zelf. In andere gevallen bevatten de instructies stappen voor elk besturingssysteem. Voordat je te ver gaat, heb je alleen een probleem met het muiswiel dat niet scrolt in Excel (een veel voorkomend probleem)? Zorg er dan voor dat de cursorbewegingsrichting in Excel goed is ingesteld.

  1. Sluit de muis opnieuw aan. Voordat u iets doet, moet u ervoor zorgen dat het probleem niet tijdelijk is. U kunt dit doen door de muis los te koppelen van de USB-poort en weer aan te sluiten. Telkens wanneer u een muis aansluit, worden de muisstuurprogramma’s opnieuw gestart en alleen dit zou het probleem kunnen oplossen. U kunt zelfs proberen een andere USB-poort te gebruiken. Als u een draadloze muis gebruikt, zorg er dan voor dat u deze correct op uw pc hebt aangesloten.

  2. Vervang de batterijen. Als u een draadloze muis gebruikt, is een laag batterijvermogen de meest voorkomende oorzaak van vreemd muisgedrag. Of het muiswiel nu niet scrolt of de muis op een andere manier onregelmatig werkt, het verwisselen van de batterijen is een zeer snelle en goedkope manier om deze oorzaak uit te sluiten. U kunt ook overwegen over te stappen op oplaadbare batterijen, zodat u altijd volledig opgeladen batterijen bij de hand heeft die u volgens een schema verwisselt. Op deze manier hoef je niet te wachten tot je muis begint te acteren voordat je ze verandert.

  3. Maak de muis schoon. De meeste moderne muizen hebben geen rollers meer om schoon te maken, maar nu is het scrollwiel het enige mechanische onderdeel. Dit betekent ook dat het het onderdeel is dat gevoelig is voor het aantrekken van vuil, stof en voedseldeeltjes. Deze glippen naar binnen door de spleten aan de zijkant van het wiel en kunnen ertoe leiden dat het scrollwiel van de muis niet werkt. Als uw muis draadloos is, moet u rekening houden met enkele speciale overwegingen voor het reinigen van draadloze muizen.

  4. Controleer het touchpad. Een ander veelvoorkomend probleem is muisinterferentie door iets dat het touchpad op uw laptop aanraakt. Dit kan zoiets simpels zijn als water dat uit een kopje in de buurt lekt. U kunt zelfs overwegen uw touchpad tijdelijk uit te schakelen om te zien of dit het probleem oplost.

  5. Controleer de instellingen van het muiswiel. Elk besturingssysteem heeft unieke instellingen om het muiswiel te bedienen. Als deze veranderen, kan het zijn dat het muiswiel niet scrolt. Kijk door uw muisinstellingen op uw Windows 10 of Mac om ervoor te zorgen dat scrollen met het wiel daadwerkelijk is ingeschakeld en correct is geconfigureerd. Als je een Mac gebruikt, controleer dan ook of de schuifrichting is ingesteld zoals jij dat wilt.

  6. Muisstuurprogramma’s bijwerken. De meest effectieve manier om uw muisstuurprogramma bij te werken, is door het nieuwste muisstuurprogramma te downloaden en te installeren vanaf de website van de fabrikant. Controleer op een pc met Windows 10 Apparaatbeheer om er zeker van te zijn dat er geen uitroepteken naast het muisstuurprogramma staat nadat u de update hebt uitgevoerd. Als dat het geval is, moet u het muisstuurprogramma terugdraaien en iets anders proberen. Probeer voordat u doorgaat naar de laatste stap een andere muis te gebruiken om er zeker van te zijn dat het probleem daadwerkelijk met uw systeem te maken heeft en niet met een hardwarefout van de muis. U wilt geen drastischere maatregelen nemen met uw computer als u alleen een nieuwe muis hoeft te kopen.

  7. Corrupte systeembestanden repareren. Op dit moment is het mogelijk dat uw systeembestanden beschadigd zijn. Voordat je iets drastisch probeert, moet je ervoor zorgen dat je de nieuwste systeemupdates voor Windows 10 of je Mac OS-updates uit de Apple App Store hebt geïnstalleerd. Probeer vervolgens een automatische reparatie voor Windows 10 uit te voeren. Als al het andere faalt, moet u mogelijk een volledig Windows 10-systeemherstel uitvoeren of een schone installatie van Windows als u geen herstelback-up hebt. Als u een Mac gebruikt, moet u mogelijk een volledige herinstallatie van Mac OS uitvoeren.