Skip to content

Hoe het te repareren wanneer Windows 10 vastzit in de vliegtuigmodus

17 de augustus de 2021
GettyImages 1137268547 0651a0e26e31406dba378ff428932b32

Vliegtuigmodus schakelt draadloze communicatie op uw pc uit, inclusief Bluetooth, Wi-Fi, GPS en mobiele data. Deze functie kan worden ingeschakeld via het taakbalkpictogram in het gedeelte Meldingen, een sneltoets, de netwerk- en internetinstellingen of een schakelaar op sommige computers. Als Windows 10 vastzit in de vliegtuigmodus, kan uw pc niet online gaan. Volg deze gids voor probleemoplossing als u zich in deze situatie bevindt.

Redenen waarom Windows 10 vastloopt in de vliegtuigmodus

Er zijn een paar redenen waarom uw laptop vast kan komen te zitten in de vliegtuigmodus. Meestal is het probleem te wijten aan softwarefouten of glitches, defecte netwerkstuurprogramma’s of een eenvoudige fysieke schakelaar. In de meeste gevallen zou uw eerste aanpak moeten zijn om de computer opnieuw op te starten. Vaak zal de oorzaak van het probleem zich openbaren met de bijbehorende oplossing.

Hoe het te repareren wanneer Windows 10 vastzit in de vliegtuigmodus

Volg deze stappen om uw Windows-apparaat uit de vliegtuigmodus te halen. Het begint met de eenvoudigste oplossingen en gaat door naar meer geavanceerde opties.

  1. Start Windows opnieuw. Veel fouten, waaronder een Windows 10-apparaat dat vastzit in de vliegtuigmodus, kunnen worden opgelost met een eenvoudige herstart.

  2. Gebruik een sneltoets. Controleer uw toetsenbord op een toets met een pictogram dat eruitziet als een radiotoren die signalen uitzendt. Deze toets verschilt van model tot model en is meestal een functietoets of een andere toets die in de bovenste rij staat, zoals PrtScr (PrintScreen). Houd de Functie (Fn) toets en druk vervolgens op de toets met het hierboven genoemde pictogram. Als dit is gelukt, verschijnt er een melding in de linkerbovenhoek van het scherm waarin staat: Vliegtuigmodus uit, en Wi-Fi en andere connectiviteit worden onmiddellijk hersteld. Niet alle computers hebben deze sleutel. Als u het op het eerste gezicht niet ziet, gaat u naar de volgende stap voor probleemoplossing.

  3. Gebruik het Windows-actiecentrum. Selecteer het Action Center-pictogram in de linkerbenedenhoek van het bureaublad (het lijkt op een berichtvenster) en selecteer vervolgens de Vliegtuigmodus pictogram om de functie uit te schakelen. Er verschijnt een lijst met beschikbare verbindingen. Als een van uw eerder geconfigureerde Wi-Fi-netwerken is ingesteld om automatisch verbinding te maken en binnen bereik is, zou u binnen enkele seconden online moeten zijn.

  4. Gebruik een aangepaste knop. Bepaalde pc’s (voornamelijk laptops) worden geleverd met een vliegtuigmodusknop, ook wel de netwerkknop genoemd. Door op deze knop te drukken, wordt de vliegtuigmodus in- en uitgeschakeld. Raadpleeg de handleiding van de pc-fabrikant voor meer informatie over of uw computer deze knop heeft en waar deze zich bevindt. Afhankelijk van het model kan deze schakelaar soms de Windows-instellingen overschrijven. Het moet op de juiste positie worden ingesteld om te voorkomen dat u vast komt te zitten in de vliegtuigmodus.

  5. Schakel de vliegtuigmodus uit via Systeeminstellingen. Vliegtuigmodus kan ook worden in- en uitgeschakeld via de interface Systeeminstellingen. Ga naar het zoekvak, voer . in vliegtuigmodusen selecteer vervolgens Vliegtuigmodus: Systeeminstellingen, die zich onder de kop Beste match bevindt. U ziet de interface Vliegtuigmodusinstellingen. Onder de Vliegtuigmodus rubriek, zet de schakelaar om tot Uit.

  6. Reset het BIOS van de pc naar de standaardinstellingen. Dit wordt alleen aanbevolen voor gevorderde gebruikers.

  7. Installeer Windows 10 opnieuw met de functie Deze pc opnieuw instellen. Dit is ook een groot project, dus het wordt alleen aanbevolen als laatste redmiddel.

  8. Raadpleeg Microsoft-ondersteuning. Als geen van de bovenstaande oplossingen werkt, neem dan contact op met Microsoft-ondersteuning om het probleem op te lossen.