Skip to content

Hoe het virtuele trackpad op de iPad te gebruiken

11 de juli de 2021
virtual touchpad 56a533795f9b58b7d0db7382

Het verplaatsen van de cursor op het scherm van de iPad kan een lastig proces zijn, maar het virtuele iOS 9-trackpad maakt het beheren van tekst op de iPad veel gemakkelijker. Dit is een van de meer geavanceerde functies van iOS waarvan de meeste mensen niet eens weten dat ze bestaan. Deze instructies zijn van toepassing op apparaten met iOS 9 of hoger.

Hoe werkt het?

Om het virtuele trackpad te gebruiken, plaatst u twee vingers op het scherm of drukt u lang op de spatiebalk. Wanneer de toetsen op het toetsenbord leeg zijn, is het trackpad actief.

Om de cursor te verplaatsen, laat u uw vingers op het scherm en beweegt u ze net zoals u zou doen op een normaal trackpad. De cursor volgt uw beweging. Wanneer het virtuele trackpad is ingeschakeld, kunt u overal op het scherm bewegen en zal het fungeren als één gigantisch trackpad. U kunt ook door tekst scrollen door de cursor helemaal naar boven of naar de onderkant van het scherm te verplaatsen. Terwijl u uw vingers in die richting beweegt, schuift de tekst met u mee.

Tekst selecteren met het trackpad

U kunt ook tekst selecteren met het trackpad. Hier is hoe:

  1. Begin met het trackpad uit.

  2. Plaats twee vingers op het iPad-scherm. U kunt geen tekstselectie gebruiken als u het trackpad inschakelt door lang op de spatietoets te drukken.

  3. Wanneer het trackpad wordt ingeschakeld, houdt u uw vingers een paar seconden waar ze zijn.

  4. De cursor verandert in de selectiemodus, die cirkels aan de boven- en onderkant van de cursor toevoegt.

    iPad-trackpad

  5. Sleep uw vingers over het scherm om tekst te selecteren. Dit kan alleen op pagina’s en in apps waarin de tekst bewerkt kan worden.

Werkt het trackpad in apps van derden?

Hoewel het virtuele trackpad zou moeten werken in de meeste apps waarmee je tekst kunt schrijven, ondersteunt niet elke app de functionaliteit. Sommige programma’s van derden die het trackpad nu niet gebruiken, kunnen het in een toekomstige release opnemen. En als de app het bewerken van tekst niet ondersteunt, zoals een webbrowser die een standaardwebpagina bekijkt, werkt het trackpad mogelijk niet.

Vergeet de knop Ongedaan maken niet

Apple heeft een paar app-specifieke knoppen toegevoegd aan het schermtoetsenbord. In de meeste apps waarmee u tekst kunt bewerken, bevindt zich een knop voor ongedaan maken links van de suggesties voor automatisch corrigeren. Deze knop is specifiek voor bepaalde apps, dus hij zal er niet altijd zijn. Maar als u een fout maakt bij het selecteren, kopiëren of plakken van tekst, tikt u op Ongedaan maken of schudt u de iPad om het terug te nemen.

Ongedaan maken knop op iPad