Skip to content

Hoe HeyShadyLady zichzelf opnieuw uitvindt op Twitch

20 de juni de 2021
HeyShadyLady 22186519f6af42d699084922c04b92de

HeyShadyLady is een maker van renaissance-inhoud. Van streaming en lange video’s tot community-building, deze tarotlezer met een leerzame streak doet het allemaal.

Ty Baka begon in 2016 met streamen in de gamewereld. Baka heeft een talent voor heruitvinding en bestaat nu als je vriendelijke streamingcoach in de buurt. Wat zal ze hierna doen? Zelfs zij heeft geen idee. “Ik heb altijd tegen mijn moeder gezegd dat ik wil doen wat ik wil doen, en dat ik betaald wil worden… van de cocon”, zei ze in een telefonisch interview met Lifewire. In 2020 won ze de 1.000 Dreams Twitch Broadcasther Grant, waarmee ze $ 1.000 kreeg om te herinvesteren in haar streamingcarrière op het platform. Ze is hier om de wereld te laten weten dat zelfs kleine makers een zeer grote schaduw kunnen werpen.

Snelle feiten

  • Naam: Ty Baka
  • Leeftijd: 33 jaar oud
  • Van: Ty, een zuidelijke meid geboren in Texas, maar voornamelijk opgegroeid in North Carolina, had een gezin in Brady Bunch-stijl, compleet met haar ouders en zes broers en zussen.
  • Willekeurig genot: Kijk naar de sterren! Spiritualiteit, inclusief astrologie en het occulte, vormen een groot deel van haar leven en streamingcarrière.
  • Sleutelcitaat of motto om naar te leven: “Niets zal werken tenzij jij het doet.”

Rebel met een doel

Haar hele leven heeft Baka een tumultueuze relatie met de normatieve samenleving gehad. Als kind van vrolijke, zuidelijke hippies was het haar allesbehalve doordrenkt om de cultuur een stap voor te zijn. Haar alternatieve stijl en creatieve instelling waren altijd aanwezig. Of ze dat nu heeft gekanaliseerd in educatieve bezigheden of haar kunst, Baka is altijd een vis geweest die stroomopwaarts zwom. Haar uitdagende gevechten waren de basis voor haar kunst, die op haar beurt haar carrièrekeuze en haar uiteindelijke uitstapje naar de vloeiende wereld van het creëren van inhoud inspireerde. Er is niets meer ongehoorzaam dan je eigen baas zijn en je eigen uren bepalen, zei ze. Haar pad naar de status van micro-influencer is licht bewandeld. Ze begon ouder dan velen, maar dat gaf haar meer ervaring en een unieke gevoeligheid waardoor ze beter kon begrijpen wat ze wilde en hoe ze dat kon manifesteren. “Ik heb me nog nooit zo zeker gevoeld in wat ik vertegenwoordig in deze wereld. Als je niet staat voor wat je bent, diep in de kern, dan bestaat die stem nooit en blijft het allemaal bij deze normale status-quo, en het is nooit veranderen of evolueren,” zei ze over haar ervaring om te ontdekken wie ze was door haar jaren ’20.

Een foto van HeyShadyLady - ook bekend als Ty Baka - die een ukelele speelt.

“Je bewijst veel mensen een slechte dienst door jezelf voor jezelf te houden.” Dit inspireerde haar om ruimte en gemeenschap te creëren voor mensen die vergelijkbaar zijn met haar. Betreed Offbeats, een unieke community die ze op Discord heeft gemaakt als een toevluchtsoord voor Twitch-outcasts. Meer specifiek was er een gericht op vrouwen en queer mensen, en alle ‘dorky weirdo’s’ waarmee ze was gaan associëren. “Ik wilde een ruimte maken die hekseninhoud zoals de tarot-niche vierde. Het wordt zwaar belachelijk gemaakt in de algemene Twitch-gamingsfeer”, legde de maker van de inhoud uit.

Het spookuur

Oorspronkelijk streamde ze populaire AAA-titels zoals Overwatch en horrorspellen. Dit resulteerde in een overwegend mannelijke fanbase die snel verzuurde na een ongelukkig incident met een mannelijke kijker die haar een Snapchat stuurde van een screenshot van haar decolleté en zei: “Meer van dit soort streams, alsjeblieft.” Het was op dat moment dat ze het publiek dat ze had gecultiveerd begon uit te knippen en zichzelf opnieuw uit te vinden met tarot-, coaching- en sandbox-spellen die een meer vrouwelijk en queer publiek aantrokken. Iets wat ze ‘bevrijden’ noemde. “Je bewijst veel mensen een slechte dienst door jezelf voor jezelf te houden.” “Het enge deel van het zijn van een maker van inhoud is de anonimiteit van internet en een object worden dat wordt behandeld, maar het internet voelt alsof je die dag wordt behandeld”, zei ze, worstelend met het idee om bekend te zijn. “Ik voel me nu zekerder [and] in staat om mezelf authentiek uit te drukken omdat ik een publiek om me heen heb gezet dat me als individu ondersteunt en niet als een soort object of idee.”

Een voorproefje van succes

Haar eerste smaak van viraal succes kwam met de release van haar eerste geproduceerde YouTube-video, een tutorial over hoe je streamers kunt helpen hun aanhang te vergroten en betrokken te raken bij hun stream. Het is sinds de oprichting bijna 500.000 keer bekeken en is tot nu toe haar populairste video. “Dit was gewoon ik die mijn vrienden probeerde te helpen om tegen jezelf te praten… Ik zag veel van mijn vrienden die probeerden te streamen, die gewoon stil bleven zitten en niet wisten hoe ze het moesten doen,” ze lacht. “En die video ontplofte. Nu krijg ik veel mensen die me vertellen dat ze nooit zouden zijn begonnen met streamen als ik er niet was geweest.”

Van de ene op de andere dag werd ze een onbedoelde streamingcoach, overspoeld met verzoeken van beginnende streamers in de hoop te leren hoe ze de aandacht van een altijd ongrijpbaar digitaal publiek kon trekken. Ze droomde ervan om lerares te worden en in veel opzichten is dat precies wat ze heeft bereikt. Haar inhoud draait om het overbrengen van informatie en het overdragen van kennis aan haar vastgehouden publiek op een manier die niet lijkt op een moderne, gedigitaliseerde opvoeder. Hoewel ze geen namen zal noemen, is ze de coach die je favoriete Twitch-partners heeft geleerd hoe ze beter met hun publiek kunnen communiceren en een warm, persoonlijk merk kunnen creëren in één-op-één coachingsessies. Die educatieve neiging is gelijk geworden aan het merk HeyShadyLady en waar ze haar carrière in het creëren van inhoud ziet vooruitgaan. Van een typische gamestreamer tot een leraar en genezer. Metamorfose en heruitvinding zijn haar muzen.