Skip to content

Hoe installeer ik phpMyAdmin op Ubuntu Server voor MySQL-beheer

3 de augustus de 2021
data 2899901 1920 5c06dbec46e0fb00012b0743

MySQL is een krachtig databaseprogramma dat de basis vormt van zoveel applicaties en services. Veel van de websites die u bezoekt (zoals Facebook, GitHub, iStock, US Navy, YouTube, Spotify en meer) worden mogelijk gemaakt door MySQL. Voor veel databasebeheerders is het een goed idee om vanuit de opdrachtregelinterface te werken. Maar voor sommigen kan het hebben van een gebruiksvriendelijke GUI betekenen dat u daadwerkelijk werkt met een efficiëntie die de opdrachtprompt niet kan bieden. Een van de beste tools voor deze taak is phpMyAdmin. De phpMyAdmin-tool is een ongelooflijk eenvoudig te gebruiken interface die met een enkele opdracht op standaard hardware kan worden geïnstalleerd. Het enige voorbehoud bij de installatie is dat deze is gewijzigd ten opzichte van eerdere iteraties en dat de MySQL-machtigingen kieskeurig kunnen zijn.

Installatie

Voordat we de installatieopdrachten uitvoeren, is het altijd slim om Ubuntu Server bij te werken en te upgraden. Omdat de kernel mogelijk wordt geüpgraded, is het het beste om het update-/upgradeproces uit te voeren op een moment dat opnieuw opstarten mogelijk is. Om Ubuntu Server bij te werken en te upgraden, logt u in en geeft u de volgende opdrachten: sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade -y

type=”code”> Wanneer de bovenstaande opdrachten zijn voltooid, start u de server opnieuw op (indien nodig) en installeert u de Apache- en MySQL-servers (als ze nog niet zijn geïnstalleerd) met de opdracht: sudo apt-get install lamp-server^ -y

type=”code”> Wanneer die opdracht is voltooid, configureert u MySQL met de opdracht: sudo mysql_secure_installation

type=”code”> Bij het geven van de bovenstaande opdracht wordt u gevraagd een wachtwoord aan te maken voor de MySQL-beheerder, evenals:

 • Anonieme gebruikers verwijderen y/n
 • Root login op afstand niet toestaan ​​y/n
 • Testdatabase verwijderen en toegang ertoe y/n
 • Herlaad privilegetabellen nu y/n

Antwoord ja op alle bovenstaande vragen. Installeer vervolgens phpMyAdmin met het commando: sudo apt-get install phpmyadmin php-mbstring php-gettext -y

type=”code”>

Tijdens de installatie wordt u gevraagd om te selecteren welke webserver zal worden gebruikt om phpMyAdmin uit te voeren. Zorg ervoor dat u apache2 selecteert uit de opties. Volg hiervoor deze stappen:

 1. Druk op spatiebalk op je toetsenbord om te selecteren apache2.

 2. druk de Tab toets op uw toetsenbord totdat OK is geselecteerd en gebruik de Binnenkomen toets om verder te gaan.

 3. Vervolgens wordt u gevraagd om de database voor phpmyadmin te configureren. Ja zou al geselecteerd moeten zijn, dus gebruik Binnenkomen op uw toetsenbord om door te gaan.

  Screenshot van het eerste phpMyAdmin-configuratievenster.

 4. Vervolgens wordt u gevraagd een wachtwoord aan te maken voor de phpmyadmin-gebruiker. Maak hier een uniek en sterk wachtwoord van. Typ dit nieuwe wachtwoord, tab naar beneden om OK, gebruik de Binnenkomen toets op uw toetsenbord om door te gaan en verifieer vervolgens (wanneer daarom wordt gevraagd) het nieuw gemaakte wachtwoord.

  Screenshot van het aanmaken van een wachtwoord voor de phpMyAdmin-installatie.

 5. Hiermee is de eerste fase van de installatie voltooid.

Gebruikersrechten configureren

Screenshot van de MySQL-prompt.

In eerdere iteraties kon je nu je browser verwijzen naar http://SERVER_IP/phpmyadmin (waarbij SERVER_IP het IP-adres van de hostingserver is) en inloggen met de MySQL-beheerdersgebruikersreferenties. Dat is niet langer het geval. In plaats daarvan moet u de phpmyadmin-gebruiker de nodige rechten geven om de databases te beheren. Ga hiervoor terug naar het terminalvenster op uw server en open de MySQL-databaseprompt met het volgende commando: sudo mysql

type=”code”> Geef bij de MySQL-prompt de volgende opdrachten: VERLENEN ALLE PRIVILEGES OP *.* AAN ‘phpmyadmin’@’localhost’ GEDENTIFICEERD DOOR ‘wachtwoord’;
VLAKKE VOORRECHTEN;
UITGANG

type=”code”> Waarbij wachtwoord het wachtwoord is dat u tijdens de installatie voor de phpmyadmin-gebruiker hebt gemaakt.

Een nieuwe gebruiker maken

Als je liever een nieuwe gebruiker aanmaakt (een die ook databases kan beheren vanuit phpMyAdmin), geef dan de volgende opdrachten: sudo mysql
CREER GEBRUIKERS gebruikersnaam GEDENTIFICEERD DOOR ‘wachtwoord’;
VERLENEN ALLE VOORRECHTEN OP *.* AAN ‘gebruikersnaam’@’localhost’ GEDENTIFICEERD DOOR ‘wachtwoord’;
VLAKKE VOORRECHTEN;
UITGANG

type=”code”> Waarbij gebruikersnaam de aan te maken gebruikersnaam is en wachtwoord een uniek en sterk wachtwoord voor de gebruiker.

Inloggen op phpMyAdmin

Screenshot van het inlogscherm van phpMyAdmin.

Nu is het tijd om uw browser te verwijzen naar http://SERVER_IP/phpmyadmin (waarbij SERVER_IP het IP-adres van uw server is). U wordt gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord. Hier kunt u ofwel phpmyadmin gebruiken als de gebruiker en het wachtwoord dat u voor de phpmyadmin-gebruiker hebt gemaakt (tijdens de installatie) of het nieuwe gebruiker/wachtwoord dat u hebt gemaakt vanaf de MySQL-prompt.

Screenshot van het phpMyAdmin Databases-venster.

Als u de selecteert Databases tabblad, zou je moeten zien dat de gebruiker waarmee je bent ingelogd alle benodigde rechten heeft om te gaan werken met de MySQL-databases, via de phpMyAdmin-interface. Creëer en beheer databases, tabellen en gegevens vanuit deze gebruiksvriendelijke webgebaseerde MySQL GUI.