Skip to content

Hoe installeer ik USB 3.0-stuurprogramma’s op Windows 11

5 de mei de 2022
GettyImages 1293462523 c71436f1059e4d81ac1f37f66d2e49ef

Wat te weten

 • Open Apparaat beheerder en uitbreiden Universal Serial Bus controllers.
 • Klik met de rechtermuisknop USB-roothub (USB 3.0)en selecteer vervolgens Apparaat verwijderen.
 • Selecteer Actie in Apparaatbeheer en tik op Scannen op hardwarewijzigingen.

Windows 11 installeert standaard USB 3.0-stuurprogramma’s. Als USB 3.0-apparaten echter niet werken, kunnen de USB 3.0-stuurprogramma’s ontbreken of beschadigd zijn. Een verse installatie zou het probleem kunnen verhelpen. Hier leest u hoe u USB 3.0-stuurprogramma’s installeert op Windows 11.

Hoe installeer ik USB 3.0-stuurprogramma’s op Windows 11

Volg deze stappen om USB 3.0-stuurprogramma’s op Windows 11 te installeren.

 1. Open het Windows Start-menu en voer een Windows-zoekopdracht uit naar: Apparaat beheerder. Apparaatbeheer zou als eerste resultaat moeten verschijnen. Selecteer het.

 2. Vouw de . uit Universal Serial Bus-controllers categorie in Apparaatbeheer.

  Apparaatbeheer met de categorie Universal Serial Bus-controllers uitgevouwen en gemarkeerd.

 3. Als het zichtbaar is, klik dan met de rechtermuisknop USB-roothub (USB 3.0) en klik vervolgens op Apparaat verwijderen. Als het niet zichtbaar is, gaat u verder met de volgende stap. Op sommige pc’s worden meerdere USB 3.0-hubs weergegeven. Verwijder alle getoonde items voordat u doorgaat.

  Apparaatbeheer met het rechtsklikmenu van een USB Root Hub geopend en Apparaat verwijderen gemarkeerd

  Als u de USB Root Hub (USB 3.0) verwijdert, werken alle momenteel aangesloten USB 3.0-apparaten niet meer.

 4. Open de Actie menu in Apparaatbeheer en selecteer Scannen op hardwarewijzigingen. Windows 11 zoekt automatisch naar apparaten, waaronder de USB Root Hub (USB 3.0) en installeert stuurprogramma’s. Als dit lukt, verschijnt de USB Root Hub (USB 3.0) opnieuw in Apparaatbeheer. Start uw pc opnieuw op als deze niet verschijnt.

  Apparaatbeheer met het menu Actie open en Scannen op hardwarewijzigingen gemarkeerd.

USB 3.0-stuurprogramma’s installeren met Windows Update

Met de bovenstaande stappen worden USB 3.0-stuurprogramma’s op Windows 11 geïnstalleerd, maar worden ze niet bijgewerkt. Dat kan een probleem zijn als uw USB 3.0-stuurprogramma defect is. Hoewel u stuurprogramma’s kunt bijwerken via Apparaatbeheer, is Windows Update de betere keuze.

 1. Open het Windows Start-menu en selecteer de Instellingen app.

  Windows 11 startmenu met Instellingen gemarkeerd

 2. Selecteer Windows Update uit het linkermenu.

  Instellingen-app voor Windows 11 met Windows Update in het linkermenu gemarkeerd

 3. Tik Geavanceerde mogelijkheden.

  Windows Update in Windows 11 met geavanceerde opties gemarkeerd

 4. Selecteer Optionele updates.

  Windows Update met optionele updates gemarkeerd

 5. Uitbreiden Stuurprogramma-updates en selecteer de getoonde stuurprogramma’s. Tik vervolgens op Downloaden en installeren. Het downloaden en installeren kan enige tijd duren, maar u kunt uw pc blijven gebruiken terwijl dit op de achtergrond gebeurt.

  Een screenshot van Windows Update met optionele updates zichtbaar en Downloaden en installeren gemarkeerd

Handmatig USB 3.0-stuurprogramma’s installeren op Windows 11

De stappen in deze handleiding zullen USB 3.0-stuurprogramma’s op de meeste pc’s installeren, maar u kunt problemen ondervinden als Windows 11 het merk en model van uw pc niet herkent. U moet de stuurprogramma’s opsporen en handmatig installeren. De ondersteuningswebsite van uw pc-fabrikant biedt deze stuurprogramma’s vaak. Ondersteuningssites verschillen per fabrikant, dus we kunnen geen stapsgewijze instructies geven. Over het algemeen hebt u echter het modelnummer of serienummer van uw pc nodig om naar uw pc te zoeken. Deze vind je op een label dat op je desktop of laptop is afgedrukt. Als er geen stuurprogramma’s beschikbaar zijn via de fabrikant van uw pc, of als de pc op maat is gemaakt, kunt u proberen stuurprogramma’s rechtstreeks van de fabrikant van het moederbord van uw pc te downloaden. Download een Windows-systeeminformatietool en start deze. Noteer het merk- en modelnummer van de fabrikant van het moederbord, ga naar de ondersteuningssite van de fabrikant en zoek naar het modelnummer van het moederbord. Dit kan leiden tot USB-stuurprogramma’s die u kunt downloaden en installeren.

FAQ

 • Hoe update ik USB-stuurprogramma’s in Windows 10?

  Om uw USB-stuurprogramma’s in Windows 10 bij te werken, gaat u naar Instellingen > Update & Beveiliging > Windows Updatedan klikken Controleren op updates. Windows zoekt naar beschikbare updates, inclusief driverupdates. U kunt ook navigeren naar Apparaat beheerder en klik Universal Serial Bus-controllers. Klik met de rechtermuisknop op het apparaat waarmee u een probleem ondervindt en selecteer Stuurprogramma bijwerken.

 • Hoe installeer ik een USB-stuurprogramma opnieuw?

  Om een ​​USB-stuurprogramma opnieuw te installeren, gaat u naar: Apparaat beheerderklik met de rechtermuisknop op de naam van het apparaat waarmee u een probleem ondervindt en selecteer Verwijderen. Start uw pc opnieuw op en Windows zal het stuurprogramma automatisch opnieuw installeren.

 • Hoe installeer ik moederbordstuurprogramma’s met USB?

  Een gemakkelijke manier om moederbordstuurprogramma’s via USB te installeren, is door naar de website van uw moederbordfabrikant te gaan en de stuurprogramma’s vervolgens rechtstreeks naar een USB-station te downloaden. Sluit de USB-drive aan op uw Windows-pc en installeer de stuurprogramma’s door de stuurprogrammabestanden te openen en de instructies op het scherm te volgen.

 • Hoe verwijder ik USB-stuurprogramma’s?

  Om USB-stuurprogramma’s te verwijderen, navigeert u naar: Apparaat beheerderKlik op de Weergave menu, en activeer Toon verborgen apparaten. Zoek het type apparaat waarmee u te maken hebt, vouw het menu uit, klik met de rechtermuisknop op uw apparaat en selecteer Verwijderen. Klik in het bevestigingsvenster op Verwijder de driversoftware voor dit apparaat > Oké.