Skip to content

Hoe installeer ik Windows 8 of 8.1 vanaf een USB-apparaat

29 de juli de 2021
how to install windows 8 or 8 1 from a usb device 2626228 25321ee23e514dc78b0dae0863d11ef0

De noodzaak om Windows 8 of Windows 8.1 te installeren vanaf een USB-apparaat, zoals een flashstation, is tegenwoordig gebruikelijk. Het is geen verrassing waarom. Veel nieuwe computers, vooral tablets en kleinere laptops en desktops, hebben geen optische stations meer. Die Windows 8-installatieschijf doet je niet veel goeds als je geen plek hebt om de dvd te plaatsen! Als u het proces liever met schermafbeeldingen wilt zien, kunt u onze stapsgewijze handleiding voor het installeren van Windows 8/8.1 vanaf een USB-apparaat volgen voor een gemakkelijke doorloop.

Voorbereiding op de installatie

Als u Windows 8 vanaf een USB-apparaat wilt installeren, moet u die installatiebestanden van de dvd naar het USB-station halen. Helaas is het niet voldoende om ze daar simpelweg te kopiëren. Windows 8 wordt ook verkocht als een downloadbaar ISO-bestand dat, als u ervoor kiest om het op die manier te kopen, vergelijkbare stappen vereist om het correct naar een USB-station te kopiëren. Ongeacht of u een Windows 8-dvd hebt die u op een flashstation moet zetten, of een ISO-bestand met hetzelfde doel, de volgende zelfstudie helpt u de installatiebestanden correct naar een flashstation te kopiëren, zodat u verder kunt gaan met het installatieproces. Dit is een vrij eenvoudig proces dat slechts 20 tot 30 minuten duurt, afhankelijk van in welk formaat uw exemplaar van Windows 8 zich momenteel bevindt en hoe snel uw computer is. Gebruikers van Windows 10 moeten leren hoe ze een ISO-bestand op een USB-station kunnen branden, zodat ze op een eenvoudigere manier een ISO-image van Windows 10 op een USB-station kunnen krijgen voor de installatie van dat besturingssysteem. Om dit proces te voltooien, hebt u het volgende nodig:

 • Een flashstation (4 GB voor 32-bits, 8 GB voor 64-bits).
 • Een Windows 8/8.1 dvd of ISO.
 • Toegang tot een werkende computer (met een dvd-station als u een Windows 8-dvd hebt) waarop Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista of Windows XP is geïnstalleerd.

Als je een Windows 8 ISO-bestand hebt en dat op een flashdrive wilt, begin dan met stap 2. Als je een Windows 8-dvd hebt en die op de flashdrive nodig hebt, begin dan met stap 1.

Hoe installeer ik Windows 8 of 8.1 vanaf een USB-apparaat

 1. Maak een ISO-bestand van de Windows 8-dvd. Dit is de procedure waarmee u een enkel bestand maakt, een ISO-image genaamd, dat alle gegevens bevat die zijn opgeslagen op de installatie-dvd-schijf van Windows 8. Als je eenmaal een ISO-image hebt, kom dan hier terug en ga verder met deze tutorial waarin wordt uitgelegd hoe je het op een flashstation kunt krijgen. Als je al weet hoe je ISO-bestanden kunt maken met je favoriete programma, vaak ‘rippen’ genoemd, doe dat dan op de manier die je gewend bent te doen. Als je er echter nog nooit een hebt gemaakt of als je op dit moment geen programma hebt geïnstalleerd dat dit wel doet, bekijk dan de gelinkte tutorial hierboven voor volledige instructies om dit te doen met een gratis programma.

 2. Download de Windows USB/DVD-downloadtool van Microsoft en installeer deze. Dit gratis programma formatteert uw flashstation correct en kopieert vervolgens de inhoud van het Windows 8-installatie-ISO-bestand dat u hebt naar dat flashstation. Dit programma werkt perfect met Windows 8 ISO-bestanden en kan worden gebruikt in Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista of Windows XP.

 3. Start de Windows USB DVD-downloadtool programma. U zou de snelkoppeling op het bureaublad moeten kunnen vinden, evenals in uw Start-menu of op uw Startscherm, afhankelijk van op welke versie van Windows u het programma hebt geïnstalleerd.

 4. Selecteer Bladeren Aan Stap 1 van 4: Kies ISO-bestand scherm.

 5. Zoek en selecteer uw Windows 8 ISO-bestand. Kiezen Open. Als u Windows 8 van Microsoft hebt gedownload, controleer dan uw map Downloads of uw bureaublad voor de ISO-image. Als u een ISO-image hebt gemaakt van uw Windows 8-dvd, staat het ISO-bestand op de plek waar u het hebt gemaakt.

 6. Selecteer Volgende.

 7. Kiezen USB-apparaat Aan Stap 2 van 4: Kies het mediatype scherm. Zoals je hier kunt zien, is er ook een DVD keuze. Hoewel het ons in dit geval niet veel goeds doet, aangezien het eindspel is om de installatiebestanden van Windows 8 op een flashstation te krijgen, kun je deze tool ook gebruiken om een ​​Windows 8 ISO-image op een dvd of bd-schijf te branden.

 8. Op Stap 3 van 4: USB-apparaat plaatsen scherm, kies in de vervolgkeuzelijst de flashdrive of via USB aangesloten externe harde schijf waarop u de installatiebestanden van Windows 8 wilt plaatsen en selecteer vervolgens Begin met kopiëren. Als u het USB-opslagapparaat dat u van plan bent te gebruiken nog niet hebt aangesloten, kunt u dat nu doen en vervolgens de blauwe verversingsknop selecteren om het in de lijst te laten verschijnen.

 9. Selecteer USB-apparaat wissen als u hierom wordt gevraagd op a Niet genoeg vrije ruimte raam. Als u dit niet ziet, hoeft u zich geen zorgen te maken, het betekent alleen dat uw flashstation of externe harde schijf al leeg is. Als dit bericht het niet duidelijk maakte, moet u weten dat alle gegevens die u op deze schijf heeft, zullen worden gewist als onderdeel van het proces om de installatiebestanden van Windows 8 te kopiëren.

 10. Op Stap 4 van 4: Opstartbaar USB-apparaat maken, wacht gewoon tot de Windows USB DVD Download Tool de schijf voorbereidt en kopieer de Windows 8-installatiebestanden ernaar. De eerste status die u ziet, is: Opmaak, wat enkele tot enkele seconden duurt, afhankelijk van hoe groot de USB-drive is die u gebruikt. Volgende zal zijn Bestanden kopiëren, wat 15 tot 30 minuten kan duren, mogelijk langer. Dit hangt af van het Windows 8 ISO-bestand waarmee u werkt, en ook van hoe snel uw flashstation, USB-verbinding en de computer zijn. Maak je geen zorgen als de percentage-indicator snel vooruit springt, maar dan lang op een enkel getal blijft staan. Hoewel het misschien niet zo logisch is om je zo te gedragen, betekent dit niet per se dat er iets mis is.

 11. Ervan uitgaande dat alles volgens plan verliep, zou het volgende scherm moeten zeggen: Opstartbaar USB-apparaat succesvol aangemaakt created met een Status die zegt: Back-up voltooid. U kunt nu het programmavenster van Windows USB DVD Download Tool sluiten. De flashdrive, of andere externe USB-drive die u gebruikt, heeft nu de benodigde bestanden om Windows 8 te installeren en is ook correct geconfigureerd om vanaf te worden opgestart. Er is een alternatieve methode om de ISO op een USB-station te krijgen. Zie Een ISO-bestand op USB branden voor een uitleg van dit proces als u er niet bekend mee bent. We geven de voorkeur aan de hierboven beschreven procedure, maar als je er problemen mee hebt, zou die algemene ISO-naar-USB-procedure ook moeten werken.

 12. Start op vanaf het USB-apparaat dat u zojuist hebt gemaakt om het installatieproces van Windows 8 te starten. U zou nu vanaf een USB-apparaat moeten installeren. Als het installatieproces van Windows 8 niet start, is het zeer waarschijnlijk dat u de opstartvolgorde in het BIOS moet wijzigen. Raadpleeg ons artikel over het wijzigen van de opstartvolgorde in het BIOS als u daarbij hulp nodig hebt.

Windows 8 Setup opstarten op een UEFI-gebaseerd systeem

Als je een UEFI-gebaseerd systeem hebt en je kunt Windows 8 Setup nog steeds niet opstarten vanaf de flashdrive, zelfs niet nadat je het USB-apparaat eerst in de opstartvolgorde hebt ingesteld, is er een tijdelijke oplossing die mogelijk voor jou werkt. De Windows USB DVD Download Tool formatteert de USB-drive als NTFS, een bestandssysteem waarvan veel op UEFI gebaseerde computers niet opstarten vanaf een USB-drive. Dit probleem omzeilen:

 1. Kopieer na stap 11 hierboven alle bestanden van de flashdrive naar een map op uw pc.

 2. Formatteer de flashdrive handmatig met het oudere FAT32-bestandssysteem.

 3. Kopiëren alle bestanden vanuit de map die je in stap 1 hebt gemaakt terug naar de flashdrive.

 4. Herhaal stap 12 hierboven.