Skip to content

Hoe iOS- of Android-apparaten met stereosystemen te verbinden

23 de juli de 2021
GettyImages 466336940 5856ccd25f9b586e0209e13b

Wat te weten

  • Makkelijkst: koppel een smartphone of tablet met een draadloze Bluetooth-adapter aan een stereo-installatie.
  • Gebruik voor audio van hogere kwaliteit DLNA, AirPlay of Play-Fi Wireless Adapter.
  • Als alternatief kunt u kabels of een dock gebruiken.

In dit artikel worden de verschillende apparaten uitgelegd die kunnen worden gebruikt om mobiele audio af te spelen op stereosystemen.

Draadloze Bluetooth-adapter

Bluetooth-connectiviteit blijft volwassen worden en komt terecht in allerlei technische producten. Je zou echt moeite hebben om een ​​smartphone of tablet te vinden zonder Bluetooth als standaard. Sommige mensen veranderen zelfs hun oude smartphones in draagbare mediaspelers met behulp van Bluetooth. Als zodanig zijn Bluetooth-adapters (ook wel ontvangers genoemd) overal verkrijgbaar en gemakkelijk betaalbaar.

Bluetooth-adapters zijn er in verschillende vormen, maten en functies. De meeste kunnen worden aangesloten op stereosystemen, versterkers of ontvangers via een 3,5 mm, RCA of digitale optische kabel, die al dan niet apart verkrijgbaar is. Deze apparaten hebben ook stroom nodig, meestal via een meegeleverde USB- of wandstekker, en sommige hebben zelfs ingebouwde batterijen die uren meegaan. Eenmaal aangesloten, koppelt u de adapter met een smartphone of tablet, en u bent helemaal klaar om rechtstreeks vanuit uw zak te genieten van audiobediening. Houd er rekening mee dat standaard draadloze Bluetooth een maximaal bereik heeft van 10 m, dat kan worden beïnvloed door muren, een zichtlijn of fysieke objecten. Sommige adapters hebben een groter bereik tot tweemaal de normale afstand. Bluetooth introduceert ook wat extra datacompressie, dus het is mogelijk (afhankelijk van de audiobron) om wat kwaliteit in te leveren, tenzij de producten aptX-compatibel zijn.

DLNA, AirPlay, Play-Fi draadloze adapter

Voor de veeleisende audiofiel of liefhebber is Bluetooth misschien niet genoeg in termen van algehele trouw. Gelukkig gebruiken sommige adapters Wi-Fi, dat audio naar stereosystemen verzendt zonder compressie of kwaliteitsverlies. Niet alleen dat, draadloze netwerken hebben doorgaans een groter bereik dan Bluetooth kan bereiken. Net als bij de Bluetooth-adapters die hierboven zijn beschreven, kan het Wi-Fi-type ook worden aangesloten via een 3,5 mm-, RCA- of digitale optische kabel.

Apple Airport wifi-adapter

In tegenstelling tot Bluetooth moet u echter meer aandacht besteden aan compatibiliteit. AirPlay werkt bijvoorbeeld alleen met Apple-producten (bijv. iPhone, iPad, iPod) of computers die Apple Music/iTunes gebruiken, wat betekent dat Android-apparaten worden weggelaten. Sommige adapters kunnen echter ondersteuning bieden voor DLNA, Play-Fi (de standaard van DTS) of algemene Wi-Fi-connectiviteit via een eigen app. Nogmaals, controleer de compatibiliteit. Niet alle muziekgerelateerde mobiele apps zijn ontworpen om elk type te herkennen en te streamen.

3,5 mm-naar-RCA stereo audiokabel

Als draadloos een beetje te luxe of ingewikkeld lijkt, is er niets mis met vast te houden aan de beproefde 3,5 mm-naar-RCA-stereo-audiokabel. Het 3,5 mm-uiteinde wordt rechtstreeks aangesloten op de hoofdtelefoonaansluiting van de smartphone of tablet, terwijl de RCA-aansluitingen worden aangesloten op de lijningangen van een stereoluidspreker, ontvanger of versterker. Zorg ervoor dat de stekkers dezelfde kleur hebben als de ingangspoorten. (Wit is links en rood is rechts voor RCA-aansluitingen.) Als de aansluitingen verticaal zijn gestapeld, zal de witte of linker bijna altijd bovenaan staan. Dat is alles wat er moet gebeuren!

3,5 mm naar RCA stereo audiokabel

Het voordeel van het gebruik van een kabel is dat u in de meeste gevallen verzekerd bent van de best mogelijke geluidskwaliteit. U hoeft zich weinig zorgen te maken over compatibiliteit, lossless transmissie of draadloze interferentie. Het is ook een apparaat minder dat ruimte inneemt op een stopcontact of stekkerdoos. Het bereik van een aangesloten apparaat wordt echter fysiek beperkt door de lengte van de kabel, wat onhandig kan zijn. De meeste 3,5 mm-naar-RCA-stereo-audiokabels zijn vergelijkbaar, dus de totale lengte is waarschijnlijk de belangrijkste overweging.

Stereo-audiokabel van 3,5 mm naar 3,5 mm

Een alternatief voor de 3,5 mm naar RCA stereo audiokabel is uw standaard audiokabel. Niet alles heeft RCA-ingangen, maar je kunt vrijwel rekenen op de standaard 3,5 mm-poort (ook wel de koptelefoonaansluiting voor mobiele apparaten genoemd). Misschien heb je zo’n kabel ergens in een la liggen. Stereo-audiokabels van 3,5 mm hebben aan elk uiteinde dezelfde aansluiting (volledig omkeerbaar) en zijn praktisch universeel voor audioapparatuur. Als er een luidspreker bij betrokken is, of het nu een tv, computer, stereo of soundbar is, kun je vrijwel plug-and-play-compatibiliteit garanderen.

3,5 mm stereo audiokabels

Het hoeft ook niet duur te zijn. Geweldige soundbars zijn te vinden voor minder dan $ 500. Net als bij de 3,5 mm-naar-RCA-kabel, geniet deze verbinding van dezelfde voordelen van geluidskwaliteit en fysieke beperkingen van het bereik. Bijna alle 3,5 mm tot 3,5 mm stereo audiokabels zijn vergelijkbaar met elkaar, dus de totale lengte is waarschijnlijk de belangrijkste overweging.

Smartphone/Tablet Dock

Hoewel luidsprekerdocks tegenwoordig iets minder gebruikelijk lijken te zijn, zijn er tal van universele docks die dienen om mobiele apparaten op te laden en tegelijkertijd een actieve verbinding met een audiosysteem te behouden. Waarom vissen naar stroom of audiokabels als een dock elegante eenvoud biedt? Bovendien is het gemakkelijker om naar een scherm te kijken dat omhoog staat om te zien welk nummer momenteel wordt afgespeeld of het volgende. Nette, georganiseerde kabels zijn ook altijd een pluspunt.

iPhone-dock van Native Union

Sommige bedrijven, zoals Apple, maken alleen docks voor hun eigen producten. Als u wat tijd besteedt aan jagen en winkelen, vindt u mogelijk verschillende compatibele docks die zijn gemaakt door externe fabrikanten – zorg ervoor dat u bij MFi blijft voor uw Apple-apparaten. Sommige docks zijn mogelijk gemaakt voor een specifiek model, zoals Samsung Galaxy Note-smartphones, of een specifiek verbindingstype, zoals Lightning voor iOS of micro-USB voor Android. Het is echter gebruikelijker om docks te vinden met een universele houder, zodat u uw eigen productkabels kunt aansluiten om verbinding te maken met audio-ingangen voor stereosystemen. in plaats van via het dok zelf.