Skip to content

Hoe iPadOS 15-widgets de manier waarop u de iPad gebruikt, kunnen veranderen

12 de juni de 2021
photo 1564216329574 c839d4eedb1b d35a369204f8419ab150b7604d5c7389

Belangrijkste leerpunten

  • iPadOS 15 kan grote veranderingen met zich meebrengen voor de iPad.
  • Op dit moment kunnen iPad-widgets niet aan het startscherm worden toegevoegd – ze hebben hun eigen speciale gebied.
  • Interactieve iPad-widgets zouden ook op de Mac kunnen werken.

iPad-widgets in iPadOS 14 zijn een bijzaak, letterlijk op de zijkant van het startscherm geplakt. iPadOS 15 van dit jaar zou een revolutie teweeg kunnen brengen in de iPad. Vorig jaar kreeg de iPhone widgets, panelen waarmee je mini-apps en informatie direct op het startscherm kunt zetten. U kunt het weer bekijken, een specifiek album afspelen of uw takenlijst bekijken zonder een app te openen. De iPad heeft deze widgets ook, maar het zijn gewoon iPhone-widgets, en ze zijn buiten het scherm verborgen, in die Vandaag-weergave aan de linkerkant. Het is jammer, want widgets zouden zoveel meer naar het grote scherm van de iPad kunnen brengen. “Ik denk dat het huidige iOS-startscherm enkele grote veranderingen moet ondergaan”, vertelde Rex Freiberger, CEO van Gadget Review, aan Lifewire via e-mail. “Het moet worden gestroomlijnd en gebruikers kunnen de lay-out aanpassen om echt het meeste uit widgets te halen.”

Het is een grote iPhone

Er is één groot argument tegen de juiste widgets in iPhone-stijl die op de iPad werken: de pictogramafstand is helemaal verkeerd. Pictogrammen op de iPad staan ​​verder uit elkaar dan op de iPhone, en de afstand verandert, niet alleen tussen iPad-modellen, maar op hetzelfde apparaat, telkens wanneer u schakelt tussen staande en liggende stand. “Widgets op de iPad waren een lastige ervaring, afhankelijk van de widget en het algemene gebruik”, vertelde gsm-retailer Josh Wright via e-mail aan Lifewire. “Hopelijk optimaliseren ze om zich beter aan te passen aan het grotere scherm, aangezien sommigen lijken te zijn ontwikkeld met de iPhone als hun optimale ervaring.” Maar dat getuigt van een gebrek aan fantasie. Waarom genoegen nemen met het kopiëren van de iPhone-widgets? Waarom zou u het startscherm van de iPad niet helemaal opnieuw ontwerpen? De iPad is nog steeds in wezen een grote iPhone. Als het raster van ver uit elkaar geplaatste app-pictogrammen onroerend goed in de binnenstad zou zijn, zouden ontwikkelaars de leemten jaren geleden hebben opgevuld. Hier is een conceptvideo van tech-schrijver Matt Birchler:

Tegenwoordig deelt de iPad meer met de Mac. Hij gebruikt dezelfde chip, de grote iPad heeft hetzelfde scherm als een MacBook en je kunt hem gebruiken met een trackpad en een toetsenbord. Het startscherm gebruiken als een bijna lege app-opstartprogramma is een enorme verspilling van ruimte – stel je voor dat je Mac- of pc-bureaublad alleen de map Programma’s zou kunnen tonen. Dus, op wat voor soort veranderingen kunnen we hopen?

iPad-bureaublad

Laten we het idee overslaan dat de iPad iPhone-achtige widgets zal krijgen, maar dan groter formaat om op het grotere scherm van de iPad te passen, en over te gaan naar meer opwindende opties. Een goede desktop voor de iPad zou geweldig zijn – ergens om bestanden neer te zetten en schermafbeeldingen op te slaan, een plek om te rusten tussen zenuwslopende iPad-slepen-en-neerzetten. Dat is misschien wishful thinking, maar widgets kunnen veel van de functies van de desktop vervangen. “Widgets kunnen de bruikbaarheid van een iPad enorm vergroten”, zegt Freiberger. “Ze kunnen worden aangepast zodat het meer aanvoelt als een desktop/laptop of een telefoon en de tablet kan worden gebruikt als een permanent scherm als dat iets is waar je in geïnteresseerd bent.” “Het moet worden gestroomlijnd en gebruikers kunnen de lay-out aanpassen om echt het meeste uit widgets te halen.” Misschien kun je met een app-widget Bestanden willekeurige bestanden en mappen op het startscherm plaatsen? Met muziek- en podcast-apps kun je op hun bedieningsknoppen tikken zonder een app te starten, wat ze op de iPhone doen. Widgets kunnen ook veel vaker worden bijgewerkt dan nu, dus je zou realtime apps van het dashboardtype kunnen hebben.

Een Twitter-widget kan bijvoorbeeld in realtime worden bijgewerkt, precies op je startscherm. Met al deze toegevoegde functionaliteit zou het zonde zijn om het te verbergen wanneer je een app start. Dus hoe zit het met het toestaan ​​van een gesplitste weergave, waarbij een app de ene helft van het scherm gebruikt en de nieuwe “desktop” de andere. Sterker nog, laat iPad-apps draaien in aanpasbare vensters. De nieuwe M1 iPad lijkt gebouwd om verbinding te maken met een extern beeldscherm via de Thunderbolt-poort, en Windows zou perfect passen bij grote schermen.

Interactie en informatie

De sleutel tot widgets is dat ze je informatie geven zonder dat je een app hoeft te openen, en ze laten je ermee communiceren. De iPhone-widget voor podcast-app Castro toont bijvoorbeeld de volgende drie podcasts in je wachtrij. Je kunt op elk van hen tikken en het wordt afgespeeld. De interactie van de iPhone is over het algemeen beperkt tot aanraken, maar de iPad heeft toetsenbord- en trackpadondersteuning en de Apple Pencil.

Stel je voor dat je de Apple Pencil gebruikt om te schetsen of aantekeningen te maken in een widget, of om een ​​notitie te typen. Dit uitgebreide invoerbereik is ook logisch voor de Mac. Widgets draaien al op de Mac, maar ze zijn niet functioneler dan iPhone-widgets. Het startscherm van de iPad is aan een herziening toe, en met de kracht van de M1 iPad lijkt het eenvoudige pictogramraster nog primitiever. We hebben geen idee wat Apple zou kunnen doen, maar om eerlijk te zijn, het kan niet veel erger zijn dan wat we nu hebben.