Skip to content

Hoe iPhone en iPod automatische synchronisatie in iTunes uit te schakelen

22 de juni de 2021
stop auto sync iphone 5696c8ea5f9b58eba49e37bb

Wanneer u een iPhone of iPod aansluit op een computer met iTunes, wordt iTunes geopend en wordt geprobeerd een automatische synchronisatie met het apparaat uit te voeren. Dit is ontworpen om handig te zijn, omdat het voorkomt dat u iTunes handmatig hoeft te openen. Maar er zijn enkele goede redenen om automatische synchronisatie met iTunes uit te schakelen. In dit artikel wordt uitgelegd waarom u mogelijk wilt stoppen met automatisch synchroniseren en hoe u dit kunt doen.

Waarom u automatische synchronisatie in iTunes zou willen uitschakelen

Enkele van de redenen waarom u wilt voorkomen dat iTunes automatisch met uw apparaten synchroniseert, zijn onder meer:

 • Het is niet jouw computer. Soms pluggen we onze iPhones in onze werkcomputers of computers die niet van ons zijn om de batterij op te laden. In dat geval wil je niet dat de iPhone synchroniseert met de computer.
 • Het is niet uw primaire computer. Zelfs als de computer van jou is, als het niet degene is waarmee je normaal gesproken synchroniseert, staan ​​er niet de juiste gegevens op. U wilt niet per ongeluk de gegevens verwijderen die u nodig heeft met oude informatie.
 • Je hebt geen tijd. Het synchroniseren kan lang duren. Als u veel gegevens moet synchroniseren of als u problemen ondervindt bij het synchroniseren van bepaalde soorten inhoud, kan dit lang duren. Als je haast hebt, wil je niet wachten.

Wat uw reden ook is, de stappen die u moet volgen om de automatische synchronisatie te stoppen, verschillen afhankelijk van de versie van iTunes die u heeft. Deze instellingen zijn van toepassing, ongeacht of u uw iPhone via Wi-Fi met iTunes synchroniseert of als u de USB-kabel gebruikt die bij uw iPhone is geleverd.

Automatische synchronisatie stoppen in iTunes 12 en nieuwer

Als u iTunes 12 en hoger gebruikt, volgt u deze stappen om de automatische synchronisatie te stoppen:

 1. Sluit je iPhone of iPod aan op je computer. iTunes zou automatisch moeten starten. Als dit niet het geval is, start u het programma.

 2. Klik indien nodig op het kleine iPhone- of iPod-pictogram in de linkerbovenhoek, net onder de afspeelknoppen. Dit brengt je naar de Samenvatting scherm.

  Screenshot van het iPhone-overzichtsscherm in iTunes

 3. In de Opties vink het vakje naast next uit Automatisch synchroniseren wanneer deze iPhone is aangesloten.

  Schermafbeelding van iPhone-synchronisatieopties in iTunes

 4. Klik Van toepassing zijn in de rechterbenedenhoek van iTunes om uw nieuwe instelling op te slaan. Vanaf nu zal je iPhone of iPod niet automatisch synchroniseren wanneer je hem aansluit.

Automatische synchronisatie uitschakelen in iTunes 11 en eerder

Voor eerdere versies van iTunes is het proces redelijk vergelijkbaar, maar de stappen en opties op het scherm zijn iets anders. Als uw versie van iTunes ouder is en deze exacte opties niet heeft, zoek dan degene die het beste overeenkomt en probeer die.

 1. Open iTunes voordat u de iPhone of iPod op de computer aansluit.

 2. Open het venster Voorkeuren.

  • Ga op een Mac naar de iTunes-menu -> Voorkeuren -> Apparaten.
  • Ga op een pc naar Bewerk -> Instellingen -> Apparaten. Mogelijk moet u klikken op Alt+E op het toetsenbord om dit venster weer te geven, omdat het menu soms standaard verborgen is.
 3. Klik in het pop-upvenster op de Apparaten tabblad.

 4. Zoek naar het selectievakje met het label Voorkom dat iPods, iPhones en iPads automatisch worden gesynchroniseerd. Klik op dat selectievakje.

 5. Klik OK onderaan het venster om uw wijzigingen op te slaan en het venster te sluiten. Automatische synchronisatie is nu uitgeschakeld. Sluit iTunes en sluit uw iPod of iPhone aan op de computer en er zou niets moeten gebeuren. Succes!

Vergeet niet om uw iPhone of iPod handmatig te synchroniseren

Met deze wijzigingen wordt uw apparaat niet automatisch gesynchroniseerd wanneer u het aansluit. Dat betekent dat u ervoor moet zorgen dat u vanaf nu niet vergeet handmatig te synchroniseren. Door te synchroniseren worden back-ups gemaakt van de gegevens op uw iPhone of iPod, wat cruciaal is voor het herstellen van gegevens na problemen met uw apparaat of voor het overbrengen van uw gegevens als u een upgrade naar een nieuw apparaat uitvoert. Als je geen goede back-up hebt, verlies je belangrijke informatie, zoals contacten en foto’s. Maak er een gewoonte van om uw apparaat regelmatig te synchroniseren en het zou goed moeten komen. U kunt uw iPhone ook instellen om automatisch een back-up te maken naar iCloud. Lees meer over deze optie in Back-up maken van iPhone naar iCloud en iTunes.