Skip to content

Hoe Kernel32.dll-fouten te herstellen

23 de mei de 2023
kernel32 dll error message 505f4a4601424a99b54a62308aedc666

Wat te weten

 • De oorzaken van het foutbericht kernel32.dll zijn net zo gevarieerd als de berichten zelf.
 • Kernel32.dll-bestanden kunnen ervoor zorgen dat er bijna altijd foutmeldingen op het scherm verschijnen wanneer een computer in gebruik is.
 • Het up-to-date houden van uw programma’s en besturingssysteem is een manier om kernel32.dll-fouten te voorkomen of op te lossen.

Het bestand kernel32.dll is betrokken bij geheugenbeheer in Windows. Wanneer Windows wordt gestart, wordt kernel32.dll in een beschermde geheugenruimte geladen, zodat andere programma’s niet proberen dezelfde ruimte in het geheugen te gebruiken om hun bewerkingen uit te voeren. De vaak voorkomende foutmelding “ongeldige paginafout” betekent dat een ander programma (of meerdere programma’s) toegang probeert te krijgen tot dezelfde ruimte in het geheugen van uw computer. Afhankelijk van de specifieke fout zijn kernel32.dll-foutmeldingen van toepassing op een willekeurig aantal softwareprogramma’s op elk van de besturingssystemen van Microsoft, van Windows 95 tot en met Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

Verschillende Kernel32.dll-fouten

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop de fout “ongeldige paginafout in module kernel32.dll” op uw computer kan verschijnen. Veel verschillende softwareprogramma’s kunnen de kernel32.dll-fout in Windows genereren, maar hier zijn enkele van de meest voorkomende specifieke foutmeldingen die u kunt zien:

 • Explorer veroorzaakte een ongeldige paginafout in module Kernel32.DLL
 • Iexplore veroorzaakte een ongeldige paginafout in module Kernel32.DLL
 • Commgr32 veroorzaakte een ongeldige paginafout in module Kernel32.dll
 • Fout in Kernel32.dll
 • [PROGRAM NAME] heeft een fout veroorzaakt in Kernel32.dll
 • Kan proc-adres voor GetLogicalProcessorInformation (KERNEL32.dll) niet ophalen
 • Deze toepassing kan niet worden gestart omdat KERNEL32.dll niet is gevonden. Het opnieuw installeren van de applicatie kan het probleem oplossen.

Kernel32.dll-foutmeldingen kunnen verschijnen wanneer Windows wordt gestart, wanneer een programma wordt geopend, wanneer een programma wordt uitgevoerd, wanneer een programma wordt gesloten of op bijna elk moment tijdens een Windows-sessie.

Hoe Kernel32.dll-fouten te herstellen

 1. Start je computer opnieuw op. De fout kernel32.dll kan een toevalstreffer zijn.

 2. Installeer het programma opnieuw als de fout “ongeldige paginafout in module kernel32.dll” alleen optreedt wanneer u een enkel softwareprogramma gebruikt. De kans is groot dat het softwareprogramma waarschijnlijk de schuldige is, dus het verwijderen en opnieuw installeren van het programma kan de oplossing zijn. Installeer alle servicepacks of andere patches die beschikbaar zijn voor het programma. Een van deze heeft mogelijk het kernel32.dll-probleem opgelost dat de software veroorzaakt. Indien nodig moet u mogelijk stoppen met het gebruik van een bepaald programma als dit de enige oorzaak van het probleem is.

 3. Gebruik Windows Update om uw computer bij te werken met nieuwe Windows-gerelateerde patches of servicepacks die mogelijk beschikbaar zijn. Een verouderde Windows-installatie kan de DLL-fout veroorzaken. Specifiek in Windows XP, en wanneer Skype is geïnstalleerd, kunt u de kernel32.dll-foutmelding krijgen wanneer u het programma probeert uit te voeren als SP3 niet is geïnstalleerd.

 4. Herstel mogelijk beschadigde wachtwoordlijstbestanden. Probeer deze stap voor het oplossen van problemen alleen als u Windows 95 of Windows 98 gebruikt en als de kernel32.dll-paginafout wordt veroorzaakt door “Explorer”, “Commgr32”, “Mprexe”, “Msgsrv32” of “Iexplore”.

 5. Herstel beschadigde thumbs.db-bestanden. Soms wordt de fout “Explorer heeft een ongeldige pagina veroorzaakt in module kernel32.dll” veroorzaakt door een beschadigd thumbs.dll-bestand in een map of submap die u probeert te openen.

 6. Heb je DLL-bestanden opgeslagen op je bureaublad? Zo ja, verwijder ze dan. Dit kan soms kernel32.dll-fouten veroorzaken.

 7. Voer een virusscan uit. Sommige specifieke computervirussen veroorzaken kernel32.dll-fouten als onderdeel van hun schade aan uw computer. Het virus in quarantaine plaatsen kan uw probleem volledig oplossen.

 8. Voer CHKDSK uit om eventuele systeemfouten die de DLL-fout kunnen veroorzaken te scannen en op te lossen.

 9. Werk stuurprogramma’s bij voor alle hardware die mogelijk verband houdt met de kernel32.dll-fout. Als er bijvoorbeeld een kernel32.dll-fout verschijnt bij het afdrukken naar uw printer, probeer dan de stuurprogramma’s voor uw printer bij te werken. Als u vermoedt dat stuurprogramma’s moeten worden bijgewerkt, maar niet zeker weet waar u moet beginnen, werkt u de stuurprogramma’s van uw videokaart bij. Verouderde videokaartstuurprogramma’s veroorzaken soms kernel32.dll-fouten.

 10. Verlaag de hardwareversnelling op je videokaart. Hoewel ongebruikelijk, hebben sommige computers problemen wanneer de hardwareversnelling is ingesteld op de standaardinstelling van volledige versnelling.

 11. Heb je je pc overgeklokt? Zo ja, probeer dan uw hardwareconfiguratie te resetten naar de standaard aanbevolen door de fabrikant. Van overklokken is bekend dat het kernel32.dll-problemen veroorzaakt.

 12. Voer de System File Checker Tool (SFC) uit. Deze tool scant en herstelt Windows-systeembestanden.

 13. Test uw systeemgeheugen op schade. Kernel32.dll-foutmeldingen van willekeurige programma’s en activiteiten in Windows kunnen een teken zijn van een hardwarefout met het geheugen van uw computer. Een van deze programma’s zal duidelijk vaststellen of u een probleem hebt of uw geheugen een schone gezondheidsverklaring geven. Vervang het geheugen als het een van uw tests niet doorstaat.

 14. Herstel uw Windows-installatie. Als afzonderlijke herinstallaties van software en hardwaretests het probleem niet oplossen, moet een reparatie-installatie van Windows alle beschadigde of ontbrekende bestanden vervangen die kernel32.dll-berichten kunnen veroorzaken.

 15. Voer een schone installatie van Windows uit. Dit type installatie verwijdert Windows volledig van uw pc en installeert het opnieuw vanaf nul. We raden deze stap niet aan, tenzij u zeker weet dat de kernel32.dll-fout niet wordt veroorzaakt door een enkel programma (stap 2). Als een enkel stuk software de kernel32.dll-foutmelding veroorzaakt, kunt u door Windows opnieuw te installeren en vervolgens dezelfde software te installeren mogelijk weer terug naar waar u begon.

 16. Problemen oplossen voor een hardwareprobleem. Als al het andere is mislukt, inclusief de schone installatie van de laatste stap, heb je waarschijnlijk te maken met een hardwareprobleem met je harde schijf of een ander stuk hardware. Als de harde schijf de waarschijnlijke boosdoener is, vervangt u de harde schijf en voert u vervolgens een nieuwe installatie van Windows uit.