Skip to content

Hoe lid te worden van een draadloos netwerk vanaf elk apparaat

13 de juli de 2021
GettyImages 468774723 57deb70f3df78c9cce31ef33

Als je meerdere apparaten hebt, is het maken van draadloze netwerkverbindingen met elk van deze apparaten vergelijkbaar. Er gelden echter speciale overwegingen, afhankelijk van het type apparaat dat u gebruikt. Hier leest u hoe u verbinding kunt maken met draadloze netwerken op pc’s, Macs, smartphones, tablets, tv’s, printers en andere apparaten.

Microsoft Windows-pc’s

Om verbinding te maken met een draadloos netwerk in Windows 10, gaat u naar de Windows-taakbalk, klikt u met de rechtermuisknop op het netwerkpictogram (met een rij van vijf witte balken), selecteert u Netwerk- en internetinstellingen openen, kies dan Netwerkcentrum. Of ga naar Windows Begin, selecteer Instellingen, Kiezen Netwerk & interneten selecteer vervolgens Netwerkcentrum.

Windows ondersteunt netwerkprofielen waarmee het besturingssysteem de netwerkconfiguratieparameters kan onthouden, zodat uw computer automatisch een netwerk detecteert en weer bij een netwerk aansluit. Pc’s kunnen geen verbinding maken met netwerken als de draadloze stuurprogramma’s verouderd zijn. Controleer op stuurprogramma-upgrades in het hulpprogramma Microsoft Windows Update. Stuurprogramma-updates zijn ook beschikbaar in Windows Apparaatbeheer.

Controleren op updates in Windows Update

Apple Macs

De macOS Netwerk dialoog kan op twee manieren worden gestart. Selecteer Systeem voorkeuren, kies dan Netwerk. Of klik op het netwerkpictogram (vier gebogen balken) in de hoofdmenubalk en selecteer Netwerkvoorkeuren openen.

Netwerk in macOS Systeemvoorkeuren

macOS onthoudt recentelijk aangesloten netwerken en maakt er standaard automatisch verbinding mee. U kunt de volgorde bepalen waarin deze verbindingspogingen worden gedaan. Om te voorkomen dat uw Mac automatisch verbinding maakt met ongewenste netwerken, stelt u de Vragen voordat u lid wordt van een open netwerk optie in Netwerkvoorkeuren.

Netwerkvenster in macOS Systeemvoorkeuren

Installeer Mac-netwerkstuurprogramma-updates via: Software-update.

Tablets en smartphones

Bijna alle smartphones en tablets bevatten zowel ingebouwde mobiele netwerkmogelijkheden als draadloze LAN-technologieën (Local Area) zoals Wi-Fi en Bluetooth. Deze apparaten maken automatisch verbinding met de mobiele service wanneer ze worden ingeschakeld. Ze kunnen ook worden geconfigureerd om gelijktijdig gebruik te maken van Wi-Fi-netwerken, waarbij Wi-Fi, indien beschikbaar, wordt gebruikt als de voorkeursoptie voor gegevensoverdracht, en indien nodig automatisch terugvalt op het gebruik van een gegevensverbinding.

Paneel met wifi-instellingen op iPad

Apple-telefoons en -tablets regelen draadloze verbindingen via de Instellingen app. Selecteer Wifi om naar netwerken in de buurt te zoeken en deze in een lijst onder . weer te geven Kies een netwerk. Nadat u met succes verbinding hebt gemaakt met een netwerk, verschijnt er een vinkje naast de netwerknaam. Android-telefoons en -tablets beschikken over een Draadloos netwerk instellingenscherm dat Wi-Fi, Bluetooth en mobiele instellingen regelt. Android-apps van derden voor het beheer van deze netwerken zijn ook beschikbaar via meerdere bronnen.

Printers en televisies

Draadloze netwerkprinters kunnen ook worden geconfigureerd om verbinding te maken met thuis- en kantoornetwerken. De meeste draadloze printers hebben een LCD-scherm waarop menu’s worden weergegeven waarin u Wi-Fi-verbindingsopties kunt selecteren en wachtwoordzinnen voor het netwerk kunt invoeren.

Samsung UN55H6350 LED/LCD Smart TV - Foto - Menu Netwerkinstellingen

Televisies die verbinding kunnen maken met draadloze netwerken komen steeds vaker voor. Sommige vereisen dat u een draadloze USB-netwerkadapter op de tv aansluit, maar de meeste hebben geïntegreerde Wi-Fi-communicatiechips. Gebruik de schermmenu’s om de tv aan te sluiten op uw thuisnetwerk of om een ​​bridge-apparaat te configureren, zoals een DVR, dat via Wi-Fi verbinding maakt met het netwerk en video via een kabel naar de tv verzendt.

Andere consumentenapparaten

Spelconsoles zoals Microsoft Xbox en Sony PlayStation beschikken over menusystemen op het scherm die worden gebruikt om Wi-Fi-netwerken te configureren en aan te sluiten. Huidige versies van deze consoles hebben ingebouwde Wi-Fi, terwijl oudere versies vereisen dat u een externe draadloze netwerkadapter instelt die is aangesloten op een USB-poort of Ethernet-poort.

Screenshots van de Samsung SmartThings domotica-app

Draadloze domotica en draadloze home-audiosystemen creëren eigen draadloze lokale netwerken binnen het thuisnetwerk. Deze opstellingen gebruiken een gateway-apparaat dat via een kabel verbinding maakt met de thuisnetwerkrouter en al zijn clients met het netwerk verbindt via eigen netwerkprotocollen.