Skip to content

Hoe Linux-bestandsdeling in te stellen met Samba

9 de augustus de 2021
office 2717014 1920 5c23983946e0fb00012202f3

Linux is gemaakt om op een netwerk te zijn en daarom biedt het een hoog niveau van beveiliging en flexibiliteit. Als u meerdere machines op een enkel netwerk hebt, moet u mogelijk mappen delen vanaf uw Linux-bureaublad. Dankzij de inherente flexibiliteit van Linux kun je dit gemakkelijk doen met de hulp van Samba.

Wat is samba?

Samba is de Linux-implementatie van het Server Message Block (SMB) -protocol, dat wordt gebruikt voor het delen van netwerkbestanden. Op het Windows-besturingssysteem wordt dit eenvoudigweg SMB genoemd. Samba is gratis, open-source software die direct beschikbaar is voor installatie vanuit de meeste standaard repositories. Oorspronkelijk ontwikkeld door Andrew Tridgell, biedt Samba bestands- en afdrukservices en kan (vanaf Samba versie 4) integreren met een Microsoft Windows Server-domein (als een domeincontroller of als een domeinlid). Voor sommige Linux-desktopdistributies is het instellen van Samba een paar snelle klikken verwijderd van succes. Voordat we onderzoeken hoe we dit op de gemakkelijke manier kunnen instellen, gaan we de andere weg in. We zullen demonstreren door bestanden te delen tussen Elementair besturingssysteem en Ubuntu-bureaublad 18.04.

Hoe Samba te installeren

Opgemerkt moet worden dat u op de Ubuntu Desktop-iteratie van Linux niet het handmatige installatieproces van Samba hoeft te doorlopen. Omdat dit niet voor elke Linux-desktop het geval is, gaan we installeren.

 1. Log in op uw Linux-bureaublad en open een terminalvenster.

 2. Update en upgrade met het commando: sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y

 3. Wanneer de upgrade is voltooid, start u het bureaublad opnieuw op (alleen nodig als de kernel is bijgewerkt). Installeer Samba met het commando: sudo apt-get install samba -y

  class=”ql-syntaxis”>

  Samba installeren op Linux.

 4. Start en schakel Samba in met de opdrachten: sudo systemctl start smbd
  sudo systemctl smbd inschakelen

  type=”code”>

 5. Samba is nu klaar om te worden geconfigureerd.

Hoe Samba te configureren

Samba is niet zo moeilijk te configureren. Wanneer u GNOME op Ubuntu Desktop gebruikt, hoeft u zich niet bezig te houden met het handmatig configureren van Samba via een configuratiebestand. Op Elementary OS (en andere distributies) is het echter vereist om Samba te configureren vanuit een op tekst gebaseerd configuratiebestand. Hier is hoe:

 1. Open een terminalvenster op uw bureaublad.

 2. Geef het commando: sudo nano /etc/samba/smb.conf

 3. Zoek de lijn werkgroep = WERKGROEP en verander het in iets unieks (of, als je al een werkgroep op je netwerk hebt, verander het daarin).

  werkgroep = WERKGROEP

 4. Voeg onder de werkgroepregel de regel toe netbios-naam = NAAM (Waarbij NAAM de naam of hostnaam is van uw desktopcomputer).

 5. Stel dat u de map Documenten in uw thuismap wilt delen (we noemen dat /home/jack/Documenten, zodat degenen die de share gebruiken, nieuwe mappen en bestanden kunnen maken. Voeg onderaan het smb.conf-bestand toe: comment = NAME Documents
  path = /home/jack/Documenten
  beschrijfbaar = ja
  doorzoekbaar = ja
  gast ok = ja
  masker maken = 0775

  type=”code”> Waarbij NAME dezelfde naam is die u gebruikte voor de netbios-optie. Sla het bestand smb.conf op en sluit het.

 6. Vervolgens moet u uw gebruiker toevoegen aan Samba. Dit wordt gedaan met de volgende twee commando’s: sudo smbpasswd -a $USERNAME
  sudo smbpasswd -e $USERNAME

  type=”code”> U wordt eerst gevraagd om uw sudo-wachtwoord en vervolgens om een ​​nieuw SMB-wachtwoord voor de gebruiker in te voeren en te verifiëren.

  Opties uitgelegd

  In de bovenstaande commando’s voegt de -a optie de gebruiker toe en de -e optie schakelt de gebruiker in.

 7. Herstart ten slotte Samba met het commando sudo systemctl herstart smbd.

Als u meer dan één share wilt toevoegen, maakt u de nieuwe onder de [Documents] delen, met hetzelfde configuratiemodel.

Maak een Samba Share met Ubuntu Desktop

U zou nu verbinding moeten kunnen maken met de nieuw gemaakte Samba-share vanuit elke Desktop-bestandsbeheerder op uw netwerk, die het SMB-protocol ondersteunt (wat de meeste zijn). Hoe dit wordt gedaan, hangt af van het besturingssysteem dat verbinding maakt met de Samba-share en de gebruikte bestandsbeheerder. Als Ubuntu Desktop uw favoriete distributie is, is het maken van een Samba-share veel eenvoudiger. We delen dezelfde map (/home/jack/Documents). Volg hiervoor deze stappen:

 1. Open de bestandsbeheerder.

 2. Klik met de rechtermuisknop op de Documenten map en klik op Lokaal netwerk delen uit de menukaart.

  Lokaal netwerk delen

 3. Schakel in het resulterende venster het selectievakje in voor: Deel deze map en vink vervolgens de vakjes aan voor Anderen toestaan ​​bestanden in deze map te maken en te verwijderen en Gasttoegang.

  Mappen delen

 4. Typ een beschrijvende opmerking in de Commentaar sectie (optioneel).

 5. druk op Share maken.

  1628477386 278 Hoe Linux bestandsdeling in te stellen met Samba Share maken” class=”lazyload” id=”mntl-sc-block-image_1-0-101″ >

 6. Druk op wanneer daarom wordt gevraagd Voeg de machtigingen automatisch toe.

  Voeg de machtigingen automatisch toe

 7. U zou nu toegang moeten hebben tot /home/jack/Documents vanuit elke desktopbestandsbeheerder op uw netwerk.