Skip to content

Hoe Linux-software van de bron te installeren

19 de augustus de 2021
coding 1841550 1920 5c1947b846e0fb000198967c

Het Linux-besturingssysteem biedt ongeëvenaarde flexibiliteit. Een gebied dat dit benadrukt, is de installatie van software. Op de Linux-desktop of -server zijn er een paar manieren om applicaties te installeren. Voor de meeste gebruikers is de gemakkelijkste route via de distributie-app store (zoals Ubuntu Software en KDE Discover). Een andere gemakkelijke methode is de opdrachtregelpakketbeheerder. Het volgen van die methode is de minder-dan-vriendelijke methode, installeren vanaf de bron.

Waarom installeren vanaf de bron

Er zijn een paar redenen om vanaf de bron te installeren:

 • De app-installatie is niet beschikbaar in de distributiepakketbeheerder.
 • U wilt een app installeren met specifieke functies of modules die niet zijn ingebouwd in de pakketten in de distributiepakketbeheerder.
 • Er is een nieuwere versie van een app (beschikbaar als bron) die niet te vinden is in de distributiepakketbeheerder.
 • U wilt zich een weg banen naar het compileren van een Linux-kernel.
 • Je zou kunnen merken dat je gevangen zit in een afhankelijkheidsnachtmerrie.
 • Wanneer software vanaf de bron wordt geïnstalleerd, is de distributiepakketbeheerder er mogelijk niet van op de hoogte (wat betekent dat als een andere app afhankelijk is van de in de bron geïnstalleerde software, deze niet weet dat deze er is).
 • Er is geen gemakkelijke manier om de software bij te werken (zonder opnieuw te installeren).

Problemen met installeren vanaf de bron

Er zijn twee belangrijke redenen waarom het installeren vanaf de bron ingewikkeld kan zijn:

 • afhankelijkheden.
 • Programmeertaal.

Elke applicatie heeft afhankelijkheden die nodig zijn voor de installatie. Tenzij aan deze afhankelijkheden wordt voldaan, wordt de toepassing niet geïnstalleerd. Deze afhankelijkheden kunnen een probleem zijn om te installeren. Dit is het grootste probleem voor de meeste nieuwe Linux-gebruikers. Daarom is het aan te raden om eerst te zoeken naar de app in de distributie app store. De tweede reden is dat de taal waarin de app is geschreven bepaalt hoe de app wordt geïnstalleerd. Sommige talen (zoals Go) worden op een andere manier geïnstalleerd dan traditionele talen (zoals C en C++). Sommige door de bron geïnstalleerde applicaties vereisen een app van derden voor de installatie.

Hoe te installeren vanaf de bron

Hier leest u hoe u een app installeert die in een traditionele taal is geschreven. De app is de QMMP-muziekspeler (een terugkeer naar Winamp). Hoewel het mogelijk is om QMMP te installeren vanuit de distributiepakketbeheerder (door middel van een repository van derden), kan het ook vanaf de broncode worden geïnstalleerd. QMMP kan worden geïnstalleerd op Ubuntu Desktop 18.04 met een minimale hoeveelheid afhankelijkheidsresolutie. Bij andere distributies moet u meer software installeren om de app met succes vanaf de bron te installeren.

 1. Installeer de Subversion-tool. Open hiervoor een terminal en geef vervolgens de opdracht:

  sudo apt install subversion -y

  QMMP gebruikt Subversion, maar andere apps gebruiken de Git-software voor versiebeheer. We hebben een aparte Git-gids gewijd aan het werken ermee.

 2. Nadat Subversion is geïnstalleerd, kunt u de bron afrekenen (downloaden) van de QMMP-site. Dit doe je met het commando: svn checkout http://svn.code.sf.net/p/qmmp-dev/code/branches/qmmp-1.3

 3. Ga naar de nieuwe map met het commando: cd qmmp-*

  class=”ql-syntax”> Die map bevat a Leesmij bestand dat het installatieproces van de app beschrijft. Het README-bestand vermeldt de vereisten die moeten worden geïnstalleerd voordat QMMP kan worden geïnstalleerd. Afhankelijk van de distributie kunnen sommige hulpprogramma’s standaard zijn geïnstalleerd. Op Ubuntu Desktop 18.04 zijn bijvoorbeeld de enige afhankelijkheden die niet zijn geïnstalleerd Qt en Qt Dev Tools. U kunt deze pakketten handmatig installeren met behulp van de distributiepakketbeheerder. Bij elke applicatie die via de bron wordt geïnstalleerd, variëren de te installeren afhankelijkheden, afhankelijk van de distributie. Als u bij het volgen van de onderstaande instructies merkt dat de eerste opdracht ontbrekende afhankelijkheden meldt, moeten deze handmatig worden geïnstalleerd. Daarom is het cruciaal om het README-bestand te lezen voordat u met de broninstallatie begint.

 4. Gebruik een configure-opdracht om een ​​bestand te maken dat de build-tools instrueert over de omgeving en andere bijzonderheden. In het geval van QMMP is het configure-commando cmake. Geef hiervoor het commando: cmake ./

  Screenshot van de cmake ./ run.

 5. Wanneer dat is voltooid, bent u klaar om de toepassing te bouwen. Om de applicatie te bouwen, geef je het commando: make

  Screenshot van het actieve make-commando.

  Bij sommige toepassingen kunt u tijdens de configuratiefase specifieke modules en functies inbouwen. Als er specifieke modules of functies zijn die kunnen worden toegevoegd tijdens de configuratiestap, worden deze beschreven in het README-bestand.

 6. Dit zou zonder fouten moeten voltooien en binaire uitvoerbare bestanden moeten maken die vervolgens in de juiste map kunnen worden geïnstalleerd.

 7. Om de toepassing te installeren (die op dit moment de benodigde bestanden naar de juiste mappen kopieert), geeft u de opdracht: sudo make install

  Screenshot van het uitvoeren van de make install-opdracht.

 8. Zodra die opdracht is voltooid, voert u de QMMP-muziekspeler uit vanuit uw bureaubladmenu.

  Screenshot van QMMP nu geïnstalleerd.

Elke broninstallatie verschilt op basis van hoe de applicatieontwikkelaar de software heeft gemaakt. Sommige software bevat bijvoorbeeld een configuratiescript dat wordt uitgevoerd met de opdracht ./configureren (in plaats van de cmake ./ opdracht). Lees altijd het meegeleverde README-bestand voordat u probeert de toepassing vanaf de bron te installeren.