Skip to content

Hoe los ik het op als mijn camera de batterijen te snel gebruikt?

2 de juli de 2021
GettyImages 1135516187 c85d30a3479046afb90d60c301176831

Een van de meest frustrerende dingen van het gebruik van een digitale camera is dat de batterij op de slechtste momenten altijd leeg lijkt te zijn. Wat is de beste manier om wat meer vermogen uit je batterij te halen? We hebben een paar oplossingen.

Redenen waarom een ​​batterij te snel leeg raakt

Er zijn veel redenen waarom de batterij van een camera sneller leeg kan raken dan normaal. Verouderde oplaadbare batterijen verliezen na verloop van tijd hun uitstraling. Functies als automatische flits en het LCD-scherm vragen veel stroom. Of het kan een bedieningsfout zijn (u bent vergeten op te laden).

Hoe u dit kunt oplossen als uw camera te snel batterijen gebruikt

Probeer enkele van de onderstaande suggesties om wat meer gebruik te maken van de batterij van uw camera tussen oplaadsessies.

  1. Vervang de oude batterij. Oplaadbare batterijen verliezen na verloop van tijd het vermogen om een ​​volledige lading vast te houden. Als uw batterij een paar jaar oud is, moet u deze mogelijk vervangen.

  2. Controleer op corrosie. Corrosie treedt vaak op wanneer een batterij enkele weken in een camera wordt bewaard zonder te worden gebruikt, vooral in een vochtige omgeving. Een batterij met corrosie erop heeft groene of bruine vlekken op de metalen connectoren. Verwijder de ophoping, anders laadt de batterij mogelijk niet goed op. Zorg ervoor dat er geen diepe krassen of andere vlekken op de metalen contacten van de batterij of de metalen contacten in het batterijcompartiment zitten. Alles dat verhindert dat de metalen contacten een nauwe verbinding maken, kan leiden tot ondergemiddelde batterijprestaties.

  3. Gebruik de zoeker. Als uw camera een zoeker heeft, kunt u deze gebruiken om foto’s in te kaderen en het LCD-scherm uit te schakelen, wat een aanzienlijk stroomverbruik veroorzaakt. Als u de voorkeur geeft aan het LCD-scherm, kan het verlagen van de helderheid helpen om de batterij te sparen. Vermijd ook overmatig scrollen door opgeslagen foto’s of door de menu’s van de camera te bladeren.

  4. Schakel de batterijbesparende modus in. Als uw camera een energiebesparende functie heeft, gebruik deze dan. Het schakelt de camera uit na een periode van inactiviteit, wat handig is als u vergeet hem handmatig uit te schakelen. Deze functie vind je in de instellingen van de camera. Raadpleeg de handleiding van uw specifieke model als u het niet kunt vinden.

  5. Stop met fotograferen in RAW. RAW-beeldbestanden leggen de meeste informatie vast bij het maken van een foto, waardoor er meer opties zijn bij het nabewerken van een afbeelding. Dit formaat vereist meer resolutie, waardoor een batterij sneller leeg kan raken. Als je foto’s maakt van je kinderen die in het park spelen, heb je waarschijnlijk geen RAW-bestanden nodig. Bewaar dit formaat voor een groot evenement of voor situaties waarin je weet dat je na de shoot veel wilt gaan bewerken.

  6. Temperatuur is belangrijk. Het gebruik van de camera bij koud weer kan ertoe leiden dat een batterij minder presteert dan de verwachte levensduur. Het zal zijn volledige lading niet vasthouden als het op een koude plaats wordt bewaard. Als u in koude omstandigheden moet fotograferen, draag de batterij dan in een zak dicht bij uw lichaam. Door lichaamswarmte blijft hij warmer dan in de camera. Dit kan helpen om zijn volledige lading voor een langere tijd te behouden.

  7. Pak een extra batterij. Het meenemen van extra’s is de beste manier om ervoor te zorgen dat je genoeg stroom hebt voor een project. Omdat de meeste digitale camera’s oplaadbare batterijen bevatten die maar in een bepaald model passen, kun je een batterij van een andere camera niet zomaar omwisselen voor je huidige, dus moet je een tweede aanschaffen.