Skip to content

Hoe LZH-bestanden te openen, bewerken en converteren

9 de september de 2021
lzh files 5a6a5da1119fa8003705eec9

Een bestand met de LZH-bestandsextensie is een LZH Compressed-bestand dat is gecomprimeerd met het Lempel-Ziv- en Haruyasu-algoritme, de namen van de uitvinders van het algoritme. Dit compressieformaat is populair in Japan, maar niet echt ergens anders. Hoewel het is gebruikt om installatiebestanden van videogames te comprimeren, zoals die in id Software’s ondergang en aardbeving, evenals gebruikt als het archiefformaat in de Amiga-computer. LZH-bestanden zijn net als andere compressie-indelingen (bijv. ZIP, 7Z, RAR) in die zin dat hun doel tweeledig is: twee verkleinen zowel de grootte van bestanden als om meerdere bestanden bij elkaar te houden in één enkel archief. Het LZH-formaat heeft in feite het originele LLARC Compressed Archive (.LHA) formaat vervangen (dat voorheen heette LHarc en dan LH) waarop het oorspronkelijk was gebaseerd.

Hoe een LZH-bestand te openen

Japanse versies van het Windows-besturingssysteem bevatten een add-on om LZH-bestanden native te ondersteunen zonder dat u extra software hoeft te gebruiken. Maar als u een niet-Japanse versie gebruikt, kunt u het LZH-bestand nog steeds openen met software van derden. We kennen verschillende programma’s die dit kunnen. Onze favorieten zijn 7-Zip en PeaZip (die beide ook het LHA-formaat ondersteunen), maar er zijn ook andere. Als je wilt, zou je ook LZH-bestanden moeten kunnen openen op niet-Japanse Windows-installaties zonder deze programma’s, zolang je de add-on installeert genaamd Microsoft gecomprimeerde (LZH) map-add-on. Je kunt dit krijgen via Windows Update met het Japanse taalpakket (Microsoft legt uit hoe), maar je moet hiervoor een Enterprise- of Ultimate-versie van Windows 7 gebruiken. Als u merkt dat een toepassing op uw pc het LZH-bestand probeert te openen, maar het de verkeerde toepassing is, of als u liever een ander geïnstalleerd programma LZH-bestanden laat openen, kunt u het standaardprogramma voor een specifieke bestandsextensie wijzigen.

Hoe een LZH-bestand te converteren

Het is zelden een noodzakelijke taak om een ​​archiefbestandsformaat zoals LZH naar een ander type archief te converteren, omdat het onwaarschijnlijk is dat u het eigenlijke LZH-bestand in een ander formaat wilt opslaan. Het is waarschijnlijker dat het een bestand is binnenkant het archief dat u wilt converteren. Als u bijvoorbeeld enkele PDF-bestanden in een LZH-bestand hebt, zou het niet veel opleveren om het hele LZH-bestand naar een ander archiefformaat te converteren. Wat u in plaats daarvan zou willen doen, is de PDF’s uit het LZH-bestand extraheren en de PDF’s vervolgens naar een nieuw formaat converteren. Nadat u het bestand uit het LZH-archief heeft uitgepakt, gebruikt u een conversieprogramma als u het naar een nieuw bestandsformaat wilt converteren. We kennen echter wel een paar LZH-converters die het LZH-bestand kunnen opslaan in een archiefformaat zoals ZIP, 7Z, CAB, TAR, YZ1, GZIP, BZIP2, TBZ, enz. Houd er rekening mee dat als u dit doet, de bestanden erin niet worden geconverteerd (wat waarschijnlijk is wat u wilt doen), maar converteert in plaats daarvan gewoon het hele archiefbestand zelf. FileZigZag en Zamzar zijn twee online bestandsconversieprogramma’s die dit kunnen. Met deze tools moet je eerst je LZH-bestand uploaden naar een van die websites voordat je het kunt converteren, waarna je het bestand vervolgens weer naar je computer moet downloaden voordat je het kunt gebruiken.