Skip to content

Hoe maak ik een Windows-wachtwoordherstelschijf?

1 de augustus de 2021
usb flash drive 155771019 56a6f9a75f9b58b7d0e5caf7

Een Windows-wachtwoordherstelschijf is een speciaal gemaakte schijf of USB-flashstation die de toegang tot Windows herstelt als u uw wachtwoord bent vergeten. Het is een handige stap om te nemen als je de neiging hebt je wachtwoord te vergeten, en het is gemakkelijk te maken; alles wat je nodig hebt is een USB-stick of schijf. Deze procedures werken voor Windows 10, 8 en 8.1, 7, Vista en XP. Als u uw wachtwoord al bent vergeten en nog geen wachtwoordhersteldiskette hebt gemaakt, moet u een andere manier vinden om terug te gaan naar Windows.

Een Windows-wachtwoordhersteldiskette maken

Maak een wachtwoordhersteldiskette met behulp van de wizard Wachtwoord vergeten in Windows. De specifieke stappen die nodig zijn om een ​​wachtwoordhersteldiskette te maken, zijn afhankelijk van de versie van Windows die u gebruikt. Met Windows 10 en Windows 8 stond Microsoft het koppelen van een gebruikersaccount aan een Microsoft-account toe, in plaats van te vertrouwen op lokale accounts. Als uw account is gekoppeld aan uw online Microsoft-account, kunt u uw wachtwoord eenvoudig online opnieuw instellen of wijzigen. U hebt alleen een wachtwoordhersteldiskette nodig als uw account alleen lokaal is, wat voor de meeste thuisgebruikers niet de standaard is. U moet het wachtwoord van uw Microsoft-account weten om uw Windows 10- of Windows 8-wachtwoord opnieuw in te stellen. Als u het bent vergeten, moet u eerst het wachtwoord van uw Microsoft-account opnieuw instellen.

 1. Configuratiescherm openen.

  • Start in Windows 10 en Windows 8 het Power User Menu door op . te drukken Winnen+x.
  • Klik voor Windows 7 en oudere versies van Windows op de Begin menu en klik vervolgens op Controlepaneel.
 2. Klik Gebruikersaccounts als u Windows Vista of Windows XP gebruikt. Gebruikers van Windows 8 en Windows 7 moeten het volgende kiezen: Gebruikersaccounts en veiligheid familie koppeling. Typ voor Windows 10 gewoon wachtwoord reset schijf in het zoekvak boven aan het scherm Windows-instellingen—Microsoft heeft dit hulpprogramma verborgen in recente versies van Windows 10. Ga vervolgens naar stap 5. Als u de weergave Grote pictogrammen of Kleine pictogrammen of de klassieke weergave van besturing bekijkt Paneel ziet u deze link niet. Zoek en open in plaats daarvan de Gebruikersaccounts pictogram en ga verder met stap 4.

 3. Selecteer de Gebruikersaccounts koppeling. Voordat u verder gaat, moet u een flashstation of een diskettestation en een lege diskette aanschaffen. U kunt geen Windows-wachtwoordherstelschijf maken op een cd, dvd of externe harde schijf.

 4. Kies in het taakvenster aan de linkerkant de Maak een wachtwoordhersteldiskette koppeling. Alleen Windows XP: u ziet die link niet als u Windows XP gebruikt. Kies in plaats daarvan uw account in het gedeelte ‘of kies een account om te wijzigen’ onder aan de Gebruikersaccounts scherm. Klik vervolgens op de Voorkom een ​​vergeten wachtwoord link vanuit het linkerdeelvenster. Als u een waarschuwingsbericht “Geen schijf” krijgt, heeft u geen diskette of USB-flashstation aangesloten.

 5. Wanneer het venster Wizard Wachtwoord vergeten verschijnt, klikt u op Volgende.

 6. In de Ik wil een wachtwoordsleutelschijf maken in het volgende station: vervolgkeuzelijst, kiest u het draagbare mediastation waarop u een Windows-wachtwoordherstelschijf wilt maken. Je ziet hier alleen een keuzemenu als je meer dan één compatibel apparaat hebt aangesloten. Als je er maar één hebt, krijg je de stationsletter van dat apparaat te horen en dat deze zal worden gebruikt om de reset-diskette te maken.

 7. Klik Volgende.

 8. Terwijl de schijf of andere media nog in de drive zitten, voert u uw huidige accountwachtwoord in het tekstvak in en klikt u op Volgende. Als u deze diskette of flashdrive al hebt gebruikt als een ander hulpprogramma voor het opnieuw instellen van het wachtwoord voor een andere gebruikersaccount of computer, wordt u gevraagd of u de bestaande schijf wilt overschrijven. Zie Tip 5 hieronder om te leren hoe u hetzelfde medium kunt gebruiken voor meerdere wachtwoordherstelschijven.

 9. Wanneer de voortgangsindicator aangeeft dat 100 procent voltooid is, klikt u op Volgende en klik vervolgens op Af hebben in het volgende venster.

 10. Verwijder de flashdrive of diskette uit uw computer. Label de schijf of het flashstation om aan te geven waar het voor is, zoals ‘Windows 10 wachtwoord opnieuw instellen’ of ‘Windows 7 schijf opnieuw instellen’, en bewaar het op een veilige plaats.

U hoeft slechts één keer een wachtwoordhersteldiskette te maken voor uw Windows-inlogwachtwoord. Het maakt niet uit hoe vaak u uw wachtwoord wijzigt, met deze schijf kunt u altijd een nieuw wachtwoord maken. Hoewel een wachtwoordherstelschijf zeker van pas zal komen als u ooit uw wachtwoord vergeet, heeft iedereen die deze schijf bezit op elk moment toegang tot uw Windows-account, zelfs als u uw wachtwoord wijzigt.

Wachtwoordherstelschijven voor andere gebruikersaccounts

Een Windows-wachtwoordhersteldiskette is alleen geldig voor het gebruikersaccount waarvoor deze is gemaakt. U kunt geen herstelschijf maken voor een andere gebruiker op een andere computer of één wachtwoordherstelschijf gebruiken op een ander account dat zich mogelijk op dezelfde computer bevindt. Elk account dat u wilt beschermen, moet zijn eigen wachtwoordhersteldiskette hebben. U kunt echter dezelfde diskette of flashdrive gebruiken als de wachtwoordhersteldiskette voor een willekeurig aantal gebruikersaccounts. Wanneer Windows een wachtwoord opnieuw instelt met behulp van de herstelschijf, zoekt het naar het wachtwoordback-upbestand (userkey.psw) dat zich in de hoofdmap van de schijf bevindt, dus zorg ervoor dat u andere herstelbestanden in een andere map opslaat. U kunt bijvoorbeeld het bestand userkey.psw voor een gebruiker met de naam “Amy” bewaren in een map met de naam “Amy Password Reset Disk” en een ander voor “Jon” in een aparte map. Wanneer het tijd is om het wachtwoord voor het “Jon”-account opnieuw in te stellen, gebruikt u gewoon een andere (werkende) computer om het PSW-bestand uit de “Jon”-map en naar de hoofdmap van de diskette of flashstation te verplaatsen, zodat Windows het kan lezen van de rechter. Het maakt niet uit in hoeveel mappen u wachtwoordback-upbestanden bewaart of hoeveel er op een enkele schijf staan. Omdat u echter nooit de bestandsnaam (gebruikerssleutel) of bestandsextensie (.psw) mag wijzigen, moeten ze in aparte mappen worden opgeslagen om een ​​naamconflict te voorkomen.

Wachtwoorden vergeten en geen herstelschijf beschikbaar

Als u uw Windows-wachtwoord bent vergeten, kunt u geen wachtwoordhersteldiskette maken. Er zijn echter verschillende dingen die u kunt doen om binnen te komen. Als er meerdere gebruikers met accounts op de computer zijn, kunt u een andere gebruiker het wachtwoord voor u laten resetten. Probeer een van de verschillende manieren om verloren Windows-wachtwoorden te vinden.