Skip to content

Hoe maak je een Audition MP3-bestand voor een radiostation

10 de augustus de 2021
young man and woman broadcasting in recording studio 180406262 57fbcfc05f9b586c35a3d255

Wat te weten

 • Schaf opnamesoftware aan en bereid voorbeeldscripts voor. Oefen wat je wilt zeggen, probeer natuurlijk te klinken en exporteer naar MP3.
 • Stuur het audiobestand naar de stationsdirecteur volgens de richtlijnen voor indiening. Voeg een cv, referenties en sollicitatiebrief toe.
 • Je hebt ongeveer 15 seconden om indruk te maken op een programmadirecteur. Neem uw demo op in de stijl van het station waarnaar u het stuurt.

Als je een baan in de ether bij een radiostation wilt krijgen, is het eerste dat je nodig hebt een demobestand dat je naar een programmadirecteur kunt sturen. Het is niet moeilijk om je eigen auditie- of demobestand te maken, zolang je je maar voorbereidt, oefent en plant.

Een auditietape voorbereiden

Een demo-tape kan generiek zijn en geschikt voor elk station, of het moet mogelijk worden afgestemd op een specifiek station. Sommige directeuren eisen van sollicitanten dat ze over iets heel specifieks praten, zoals een onderwerp dat ze aan jou hebben toegewezen. Zodra u over alle benodigde informatie beschikt om uw demo op te nemen, is de volgende stap het opzetten van uw opnameomgeving. Als je geen toegang hebt tot een studio met de juiste apparatuur, gebruik dan een telefoon of computer met software om je audio op te nemen.

 1. Installeer een programma of app waarmee je je stem kunt opnemen. De gratis Audacity-applicatie is een goede optie voor computers. Als u opneemt vanaf een smartphone, kunt u de Smart Recorder Android-app of Voice Recorder & Audio Editor voor iOS-apparaten proberen. Voordat u Audacity downloadt en gebruikt, moet u het privacybeleid lezen om er zeker van te zijn dat u vertrouwd bent met de voorwaarden.

 2. Sluit een microfoon aan als u een computer gebruikt. (Bekijk de beste USB-microfoons om te kopen als je er geen hebt.)

Beslis wat je gaat opnemen

Bereid enkele voorbeeldscripts voor die u in uw opname zult bespreken. Praat bijvoorbeeld over het weer, voeg een commercial van 30 seconden toe over een verzonnen product en maak een promotie-aankondiging. Als je een demo maakt voor een specifiek station, zorg er dan voor dat je de naam van dat station gebruikt. Als dit een generieke demo is, is de naam niet zo belangrijk. Bepaal de volgorde waarin u uw scripts opneemt, zodat u niet aan het rommelen bent met onderwerpen als het tijd is om op te nemen.

Neem uw stem op en e-mail het bestand

 1. Neem je stem op met de scripts die je hebt voorbereid, maar zorg ervoor dat je oefent wat je wilt zeggen voordat je de opname voltooit. Doe je best om natuurlijk en vriendelijk te klinken. Het helpt om te glimlachen terwijl je spreekt, want dat blijkt vaak zelfs door een spraakopname.

 2. Als u tevreden bent met uw presentatie, exporteert u het bestand naar uw computer, rechtstreeks vanuit het desktopprogramma of via e-mail als u uw telefoon gebruikt. MP3 is een goed formaat om te gebruiken, omdat het door de meeste programma’s wordt ondersteund. Onthoud dat je zo vaak kunt opnemen als je wilt voordat je de demo naar het radiostation stuurt. Wis gewoon wat je niet leuk vindt en blijf proberen totdat je de beste audio-opname hebt die je kunt maken.

 3. Bel het station en vraag naar de naam, het e-mailadres en het telefoonnummer van de programmadirecteur.

 4. E-mail uw demo naar de programmadirecteur met een korte introductiebrief en voeg uw demobestand toe met eventuele andere relevante informatie, zoals een kort cv of referenties.

 5. Vervolg met een telefoontje in een week.

Laatste tips om in gedachten te houden

 • Programmadirecteuren hebben het erg druk. Als ze de eerste 15 seconden niet leuk vinden wat ze horen, stoppen ze met luisteren.
 • Neem uw demo op in de stijl van het station waarnaar u het stuurt. Als u bijvoorbeeld radionieuws wilt doen, wilt u geen woordspelingen gebruiken en in een superontspannen en nuchtere stijl praten.
 • Vertel in je brief aan de opleidingsdirecteur dat je werktijden flexibel zijn. Ze hebben misschien iemand nodig voor een laat radio-optreden of een optreden dat gedurende de maand verandert.
 • Accepteer elk aanbod van elk station. Kleine dingen leiden vaak tot veel grotere dingen.
 • Maak je geen zorgen over fancy zijn. De programmadirecteur wil gewoon een idee over jou krijgen. Alles wat hij of zij verder wil weten, zal waarschijnlijk persoonlijk zijn.