Skip to content

Hoe maak je een diavoorstelling op PowerPoint

20 de juli de 2021
GettyImages 652374097 5b749127c9e77c0025f84049

Wanneer u klaar bent om uw PowerPoint-dia’s aan anderen te presenteren, hoeft u niet verder te zoeken dan de diavoorstellingsfunctie van PowerPoint. Gebruik deze tool voor allerlei soorten dia’s, maar dia’s met foto’s werken het beste voor de meeste kijkers. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op PowerPoint voor Microsoft 365, PowerPoint 2019, PowerPoint 2016, PowerPoint 2013, PowerPoint 2010 en PowerPoint voor Mac.

Voordat je begint

Voordat u dia’s maakt voor uw presentatie met diavoorstelling, moet u beslissen hoe lang u de diavoorstelling wilt maken, hoe deze moet verlopen en welke afbeeldingen u wilt gebruiken.

 • Lengte: Een diavoorstelling kan zo lang of zo kort zijn als u nodig heeft. De lengte van de diavoorstelling moet geschikt zijn voor het onderwerp en voor de aandachtsspanne van uw publiek.
 • Overzicht: Het is altijd slim om te beginnen met een schets; het helpt u uw diavoorstelling te visualiseren. Een overzicht kan zo eenvoudig zijn als de lijst met onderwerpen die u wilt behandelen.
 • Afbeeldingen: Kies foto’s die duidelijk zijn en een verhaal vertellen.

Hoe maak je een diavoorstelling op PowerPoint

Met PowerPoint’s Fotoboek, selecteer de afbeeldingen en PowerPoint maakt de basisdiavoorstelling. Vul uw dia’s met informatieve tekst en harmoniserende achtergrondmuziek, en verander uw verzameling dia’s vervolgens in een zelflopende fotodiavoorstelling met muziek die als video kan worden afgespeeld of op een cd kan worden opgeslagen. Wanneer u klaar bent om een ​​diavoorstelling met muziek te maken, kunt u met PowerPoint snel aan de slag. Selecteer om te beginnen Invoegen > Fotoboek > Nieuw fotoalbum. U kunt als volgt afbeeldingen voor de diavoorstelling toevoegen en opmaken met behulp van het Fotoalbum:

 1. Foto’s toevoegen

  Selecteer Bestand/Schijf en selecteer de gewenste afbeeldingen in de diavoorstelling.

 2. Foto’s verbeteren

  Plaats een vinkje naast de afbeelding die u wilt verbeteren en wijzig de richting, het contrast en de helderheid. U ziet de wijzigingen in de Voorbeeld venster.

 3. Tekstvakken toevoegen

  Als u een dia voor tekst wilt toevoegen, selecteert u de afbeelding in de albumlijst waarop u de tekst wilt laten volgen en selecteert u Nieuw tekstvak.

 4. Dia’s herschikken

  ️️️️️️️️️Plaats een vinkje naast de afbeelding die u wilt verplaatsen en selecteer de Omhoog gaan of Naar beneden verplaatsen pijlen.

 5. Kies een fotolay-out

  ️️️️️️️️️Selecteer de Afbeeldingslay-out pijl-omlaag en kies hoe u de afbeeldingen in de diavoorstelling wilt weergeven.

 6. Lijst de foto’s in

  ️️️️️️️️️Selecteer de Framevorm pijl-omlaag en kies een framestijl. U ziet een voorbeeld in de Albumindeling Oppervlakte. Deze optie kan niet worden geselecteerd als de afbeeldingslay-out Geschikt om te schuiven is ingeschakeld.

 7. Selecteer Aanmaken als je klaar bent.

Uw fotodiavoorstelling wordt in een nieuw bestand gemaakt. Voeg tekst toe aan de dia’s en verander het uiterlijk van elke dia.

Muziek afspelen tijdens de diavoorstelling

Speel muziek op de achtergrond af tijdens uw diavoorstelling om een ​​audiocontrapunt te bieden aan alle beelden. De achtergrondmuziek start automatisch bij de diavoorstelling en speelt tijdens alle dia’s. Om achtergrondmuziek aan uw presentatie toe te voegen, selecteert u Invoegen > Audio > Audio op mijn pc, kies een muziekbestand en selecteer vervolgens OK.

Achtergrondgeluid voor een diavoorstelling in PowerPoint

Het audiopictogram verschijnt in het midden van de huidige dia. Om het te verplaatsen, sleept u het naar een andere plaats op de dia. Wanneer het audiopictogram is geselecteerd, wordt de Afspelen tabblad verschijnt. Selecteer Afspelen op de achtergrond en breng wijzigingen aan in het audiobestand. Hier zijn een paar suggesties.

 • Een voorbeeld van de muziek bekijken: Selecteer Speel om te horen hoe de muziek zal klinken tijdens uw diavoorstelling.
 • Verkort de duur: Selecteer Audio bijsnijden om delen van het begin en einde van het muziekbestand te verwijderen.
 • Pas het volume aan: Selecteer Volume om de achtergrondmuziek harder of zachter te maken.

De diavoorstelling instellen

Zodra uw dia’s klaar zijn, is het tijd om de diavoorstelling in te stellen. Begin met te beslissen of u de diavoorstelling in een venster of op volledig scherm wilt weergeven.

De instellingen voor een diavoorstelling in PowerPoint

Om de diavoorstelling in te stellen, selecteer Diavoorstelling > Diavoorstelling instellen en kies een van de volgende opties:

 • Gebladerd door een persoon (venster): voer de diavoorstelling automatisch en in een venster uit. Deze optie werkt het beste wanneer u de diavoorstelling op een cd opslaat.
 • Gebladerd bij een kiosk (volledig scherm): de diavoorstelling automatisch en op volledig scherm weergeven. Deze optie werkt het beste wanneer u de diavoorstelling naar een video converteert.

Selecteer OK als je klaar bent.

Timings toevoegen aan elke dia in de diavoorstelling

Nu is het tijd om te beslissen hoe lang elke dia in de diavoorstelling zal verschijnen. Selecteer om te beginnen Diavoorstelling > Repetitietijden. De diavoorstelling wordt op volledig scherm weergegeven met een opnamewerkbalk en een timer. Gebruik tijdens het timen van uw presentatie de werkbalk Opnemen om door de presentatie te gaan.

 1. Selecteer De volgende (pijl naar rechts) om naar de volgende dia te gaan wanneer de gewenste timing is bereikt.

  De werkbalk Opname om timings te maken voor een PowerPoint-diavoorstelling

 2. Selecteer Pauze om de timing te starten en te stoppen.

 3. Selecteer Herhaling om de opname van de tijd voor de geselecteerde dia opnieuw te starten.

 4. Als u klaar bent en de tijd voor de laatste dia hebt ingesteld, sluit u de werkbalk Opname.

 5. Selecteer Ja om de opgenomen dia-timings te behouden.

Timingen op een dia bewerken

Als u de tijd voor uw diavoorstelling wilt vergroten of verkleinen, wijzigt u hoe lang dia’s tijdens de diavoorstelling worden weergegeven. De timing voor een dia wijzigen:

 1. Selecteer Visie > Diasorteerder.

 2. Selecteer Overgangen.

 3. Selecteer een dia.

 4. In de Schuif verder na tekstvak, voer in hoe lang de dia in de diavoorstelling moet verschijnen voordat u doorgaat naar de volgende dia en druk vervolgens op Enter.

  Laat zien hoe u de timing voor een dia kunt wijzigen

 5. De nieuwe timing is van toepassing op de dia.

Een PowerPoint-videodiavoorstelling maken

De eenvoudigste manier om uw diavoorstelling te distribueren en af ​​te spelen is in videoformaat. Op deze manier kan iedereen uw diavoorstelling bekijken, ongeacht de computer of het apparaat dat ze gebruiken. Een diavoorstelling omzetten in een video:

 1. Het bestand opslaan.

 2. Selecteer het dossier > Exporteren.

 3. Selecteer Maak een video.

  Laat zien hoe u een video maakt van een diavoorstelling in PowerPoint

 4. Om een ​​kleinere bestandsgrootte te forceren, selecteert u de Full HD vervolgkeuzelijst en kies een lagere kwaliteit.

 5. Selecteer Video maken.

 6. Selecteer de doelmap en geef de video een beschrijvende bestandsnaam.

 7. Selecteer Sparen. Het kan enkele minuten duren om het bestand te verwerken en de video te maken.

Een diavoorstelling opslaan op een cd of andere verwijderbare media

Een presentatie maken die op elke computer kan worden bekeken en op een cd of ander verwisselbaar medium kan worden opgeslagen:

 1. Selecteer het dossier > Exporteren.

 2. Selecteer Pakketpresentatie voor CD > Pakket voor CD:.

 3. Typ een naam voor de cd.

  Het dialoogvenster Pakket voor cd weergeven

 4. Selecteer Kopiëren naar map of Kopiëren naar cd en volg de aanwijzingen op het scherm.

 5. Als u klaar bent, selecteert u Dichtbij.