Skip to content

Hoe maak je een DIY Solar Eclipse Pinhole Projector?

2 de juli de 2021
GettyImages 837557442 5c29efd646e0fb00014fb121

Een zonsverduistering is een geweldig evenement dat het bekijken waard is. Een zonsverduistering vindt plaats wanneer de maan tussen de aarde en de zon passeert en het zonlicht gedeeltelijk of volledig blokkeert. Het is niet veilig om een ​​zonsverduistering met het blote oog te bekijken, maar je kunt een eclipsbril kopen of, als je een paar handige items in huis hebt, een eenvoudig en goedkoop alternatief maken, een pinhole-projector genaamd..

Hoe een pinhole-projector werkt

Een pinhole-projector werkt als een camera. Licht gaat door het gaatje (zoals de lens in een camera) om een ​​omgekeerd beeld te projecteren op het oppervlak tegenover het gaatje (zoals de film in een camera). Omdat het gaatje al het licht door een kleine opening bundelt, is het beeld dat je ziet klein maar helder. Dit proces klinkt misschien technisch, maar de projector is eenvoudig te maken. Hier is hoe.

Creëer uw pinhole-projector

Om uw pinhole projector te maken, heeft u de volgende benodigdheden nodig:

 • Ontbijtgranen doos
 • Een vel wit papier
 • Aluminiumfolie
 • Schaar
 • Plakband
 • Potlood of pen
 • Nagel, speld of punaise
 1. Knip met de schaar twee vierkante openingen aan de bovenkant van de doos met granen.

 2. Plaats de cornflakesdoos op het witte papier.

 3. Trek met de pen of het potlood de onderkant van de doos met granen op het papier.

  Een pinhole-projector maken

 4. Knip met de schaar de vorm die u zojuist uit het papier hebt getraceerd.

 5. Plaats het uitgesneden papier in de doos en duw het naar beneden zodat het plat op de bodem van de doos ligt. Plak het papier indien nodig aan de binnenkant van de onderkant van de doos.

  Een pinhole-projector maken

 6. Knip een stuk aluminiumfolie af zodat het iets groter is dan een van de vierkanten die je uit de doos cornflakes hebt gesneden. Plaats vervolgens de folie over dat vierkant en plak het vast om het aan de doos te bevestigen. Probeer voor het scherpste beeld de folie zo glad mogelijk te houden.

  Een pinhole-projector maken

 7. Prik met een spijker, speld of punaise een klein gaatje in de aluminiumfolie. Maak het gat zo rond en gelijkmatig mogelijk.

  Een pinhole-projector maken

Gebruik uw projector om de eclips te bekijken

Je hebt je pinhole-projector. Nu ben je klaar om die eclips te bekijken. Kijk nooit rechtstreeks in de zon tijdens een zonsverduistering, ook niet als u een zonnebril draagt ​​of door getint glas kijkt. Dit kan uw ogen beschadigen of blindheid veroorzaken. De enige manier om een ​​zonsverduistering veilig te bekijken, is door de zonnestralen te filteren of op een oppervlak te projecteren.

 1. Ga met je rug naar de zon staan.

 2. Houd uw projector naar beneden en plaats uw oog op het open vierkant dat u aan de bovenkant van de doos met granen hebt uitgesneden.

  Een pinhole-projector maken

 3. Pas de doos of uw positie aan totdat u de verduisterende zon ziet geprojecteerd op het witte papier aan de onderkant van de doos.

  Een licht bekijken door een pinhole-projector

Wanneer de zonsverduistering begint, zie je een schaduw over de cirkel bewegen. Dat is de maan die over het gezicht van de zon beweegt. De maan is kleiner dan de zon en kan hem dus niet volledig bedekken. Daarom, wanneer de zonsverduistering zijn hoogtepunt bereikt, zie je nog steeds een dunne cirkel van licht, een halfschaduw genaamd, rond de schaduw. Houd altijd je rug naar de zon. Vraagt ​​u zich af wanneer de volgende zonsverduistering zichtbaar zal zijn waar u woont? Bekijk de zonsverduisteringswebsite van de National Aeronautics and Space Administration (NASA).