Skip to content

Hoe maak je van een foto een op Nagel geïnspireerd vectorportret?

19 de juli de 2021
Lifewire Share Image 46adcf5791084a5c80ac92ab3a24d05a

Als je een bepaalde leeftijd hebt, zal de naam Patrick Nagel waarschijnlijk een belletje doen rinkelen als je denkt aan kunst uit het ‘Ik’-decennium – de jaren tachtig. Als de naam niet bekend is, is zijn posterstijl dat waarschijnlijk (vooral als je in die periode een tiener of ouder was). Beroemd om zijn minimalistische, gestileerde vrouwen, wordt zijn werk vaak nagebootst, zelfs vandaag de dag.

Zet een retro jaren 80 draai aan een foto

Enkele van de opvallende kenmerken van Nagels illustratiestijl voor zijn verleidelijke vrouwen (en ook mannen):

 • Witte huid met hoog contrast en zwart haar
 • Perfecte rode lippen
 • Minimale details – meestal ogen, wenkbrauwen, mond, de suggestie van een neus en misschien een paar schaduwen om de wangen en andere delen van het lichaam te definiëren
 • Geometrische vormen en kleurblokken (zowel als achtergrond, voorgrond als kleding van de proefpersonen)


“Nagels vrouw is gecompliceerd – dat is de sleutel tot haar subliminale aantrekkingskracht. Ze wil aandacht, soms pronkend, maar blijft afstandelijk. Ze lijkt intelligent, zelfbewust, maar verwijderd.”

Gebruik voor door Nagel geïnspireerde afbeeldingen

Hoewel je zijn uiterlijk zou kunnen nabootsen met figuren die je zelf tekent, kan het voor sommigen gemakkelijker en wenselijker zijn om een ​​foto van jezelf of iemand anders te maken en er een Nagel-achtig beeld van te maken. Hier zullen we enkele technieken onderzoeken om deze minimalistische stijl opnieuw te creëren op basis van echte foto’s. Als je eenmaal je eigen op Nagel geïnspireerde kunst hebt gemaakt, kun je het op een van de volgende manieren tentoonstellen:

 • Maak er een poster van
 • Gebruik het als illustratie in een brochure of nieuwsbrief
 • Verander alle foto’s voor een brochure of nieuwsbrief in gestileerde afbeeldingen (zorg ervoor dat de algehele stijl van uw publicatie compatibel is met deze minimalistische stijl)
 • Maak een Facebook-profielfoto
 • Verander seniorfoto’s in vectorportretten voor de naamplaatjes van uw klasreünie (vooral als u in de jaren ’70 of ’80 bent afgestudeerd)
 • Verander uw illustratie in een achtergrondafbeelding voor uw computer, tablet of smartphone.

Een foto vectoriseren met een op nagel geïnspireerde look

Nagel-stijl portret van Michael James

Een foto bevat veel informatie, maar voor deze minimalistische stijl ga je het meeste weggooien. Hoewel u een afbeeldingseditor zoals Photoshop kunt gebruiken, wordt het aanbevolen om illustratiesoftware zoals Adobe Illustrator te gebruiken.

De basis

 • Gebruik je originele foto als referentie. Plaats het idealiter op een sjabloonlaag, vergrendel het op zijn plaats en dim het een beetje.

Welke software u ook gebruikt, lagen maken het gemakkelijker om alternatieve versies van uw illustraties te maken, te verfijnen en uit te proberen.

 • Gebruik de tekengereedschappen die het beste voor u werken (potlood, pen, penseel) om paden te tekenen rond de belangrijkste grote vormen in uw foto. Dit is voornamelijk het haar (of de hoed in ons voorbeeld), de huid (gezicht, nek, eventuele andere lichaamsdelen die zichtbaar zijn) en de kleding. Vul elke vorm met een andere kleur om het gemakkelijker te maken om ze te onderscheiden. U kunt de kleuren later wijzigen.

Als je niet bekend bent met vectortekenen, lees dan meer over ankerpunten, bedieningshendels en pengereedschappen (zoals in Photoshop en Illustrator).

 • Verberg die lagen huid, haar en kleding tijdelijk. Gebruik opnieuw de originele foto als referentie en teken de belangrijkste vormen (ogen, wenkbrauwen, mond, neus, oren)
 • Verberg en maak lagen zichtbaar als dat nodig is en werk aan het verfijnen van de vormen die u hebt getekend. Je gaat voor eenvoud, maar misschien wil je veel meer functies gebruiken dan je uiteindelijk zult gebruiken.
 • Doe hetzelfde met andere delen van de foto, waaronder sieraden, brillen, schaduwen op de kleding, enz.
 • Zodra u het hoofdonderwerp hebt zoals u het wilt, vergrendelt u het allemaal op zijn plaats en werkt u aan het toevoegen van een nieuwe achtergrond (als u dat wilt).

Meer dingen om te overwegen

Als je een meer gestileerd uiterlijk wilt, wil je misschien de ogen en mond opnieuw tekenen, zodat ze perfecter van vorm zijn. Het hangt ervan af hoeveel u wilt dat de voltooide afbeelding op het oorspronkelijke onderwerp lijkt. In de voorbeelden in deze tutorial hebben we geprobeerd de basisgezichten herkenbaar te houden als de originele onderwerpen. Begin met effen kleurblokken, maar experimenteer vervolgens met verloopvullingen voor irissen, lippen, kleding of schaduwen. Gebruik echter niet te veel fancy effecten om bij de geest van de Nagel-look te blijven.

Gestileerd, minimaal kunstwerk op 3 manieren

Nagel Stijl Portret Trio

Als je van de op Nagel geïnspireerde look houdt, maar iets wilt met meer realistische kleuren, dan kan dat. Zorg er wel voor dat u de kleuren van schaduwen en andere details indien nodig verandert om tegen verschillende achtergrondkleuren te kunnen worden weergegeven. In het hierboven getoonde trio zie je zwart haar en twee versies van donkerblond/lichtbruin haar. De huidskleur verandert in de derde afbeelding.

Spelen met achtergronden en accessoires

Een andere manier om plezier te hebben met dit soort foto’s is door te spelen met achtergronden en accessoires. Merk op dat het onderwerp een bril draagt ​​in deze afbeeldingen en in het eerste portret hierboven. Omdat een gewone oude bril saai is (maar vaak gemakkelijker om mee te werken dan de ogen te tekenen!), hebben we doorzichtige stippen op de bril in het eerste portret en zig zigs in de afbeelding op deze pagina toegevoegd. Als je onderwerp oorbellen draagt ​​(of zelfs als ze dat niet zijn), heb er dan ook plezier mee. Maak overdreven hoepels of hangers, of voeg armbanden, een ketting of zelfs een sjaal of hoed toe waar er geen waren. Wanneer u de kleuren verandert, vergeet dan niet om het te proberen tegen verschillende achtergrondpatronen en kleuren. Vaak is gewoon zwart of wit alles wat je nodig hebt.

Automatisch traceren gebruiken met afbeeldingen met hoog contrast

Naast het tekenen van de benodigde vormen bovenop uw referentiefoto, kunt u voor sommige afbeeldingen acceptabele resultaten krijgen met automatisch traceren of Live Trace. Probeer het met afbeeldingen met een hoog contrast om op zijn minst een startpunt voor uw werk te bieden.

Downplay gebreken en veel plezier

Houd je van het idee van een perfectere huid en minder rimpels, maar wil je je afbeelding zo realistisch mogelijk houden? Een paar snelle fotocorrecties corrigeren rode ogen, verhogen onderbelichting, maken tanden witter, verbergen onvolkomenheden en zorgen ervoor dat uw onderwerpen er in het algemeen beter en jonger uitzien. Uiteindelijk, veel plezier en niet te verstrikt raken in het maken van een exacte replica van een van de afbeeldingen uit de galerij van Patrick Nagel — maar blader zeker door de afbeeldingen voor ideeën en inspiratie.