Skip to content

Hoe Macs kunnen profiteren van iOS-achtige automatisering

2 de juli de 2021
CloseupofmanwithiPhoneX d309e21fffdf41bf93b642561a05816b

Belangrijkste leerpunten

  • Met snelkoppelingen kunt u bijna alles op de iPhone en iPad automatiseren.
  • De Mac heeft een krachtigere automatisering, maar hij sterft af en is moeilijk te gebruiken.
  • De Mac zou Shortcuts kunnen uitvoeren, maar apps zouden dit moeten ondersteunen.

Waarom is er niets zo goed als iOS-snelkoppelingen op de Mac? De iPhone kon pas twee jaar na de lancering worden gekopieerd en geplakt, en toch is hij nu beter geautomatiseerd dan de Mac van middelbare leeftijd. Shortcuts is het ingebouwde systeem van iOS om je iPhone of iPad te automatiseren. Het is intuïtief, krachtig, gemakkelijk en leuk om te gebruiken, en is diep verbonden met de innerlijke werking van iOS. Op de Mac is niets zo gemakkelijk of zo goed ondersteund. AppleScript en Automator hebben levensondersteuning, shell-scripting is te moeilijk voor normale mensen en zelfs automatiseringsapps van derden zijn verwarrend. Wat gebeurd er? “Ik denk dat schaal – iOS waarschijnlijk de prioriteit is voor Apple gezien de omvang van de relevante markten,” veteraan iOS- en Mac-ontwikkelaar James Thomson vertelde Lifewire via een direct bericht.

Sneltoetsen

iOS is stevig vergrendeld. Apps kunnen niet met elkaar praten, en de interne werking van het iPhone- en iPad-besturingssysteem is verre van nieuwsgierige apps van derden. Wat het des te wonderbaarlijker maakt dat Shortcuts begon als zo’n app van derden. Het heette Workflow en Apple vond het zo leuk, dat het het bedrijf kocht, de app in iOS inbouwde en de naam hernoemde. Met snelkoppelingen kun je veel acties aan elkaar rijgen om vrijwel alles op je iPhone of iPad te automatiseren. Het is een vorm van visueel programmeren, alleen is het veel eenvoudiger.

Je sleept gewoon kant-en-klare blokken naar een canvas en ze lopen achter elkaar. Snelkoppelingen kunnen zo eenvoudig zijn als het formaat van een afbeelding wijzigen en opslaan in Dropbox, of zo complex als een gewone app. Veel apps van derden bevatten snelkoppelingsacties in hun apps, zodat u ze kunt automatiseren. Maar de meeste acties zijn ingebouwd. Je hebt toegang tot de camera, kunt audio opnemen, video bijsnijden en nog veel meer. U kunt snelkoppelingen maken om tekst te vertalen, muziek af te spelen en de lichten aan te doen wanneer u thuiskomt, en nog veel meer. Er is zelfs een galerij in de app om door voorbeeldsnelkoppelingen te bladeren. U kunt snelkoppelingen ook automatisch activeren. Als u verbinding maakt met een bepaalde luidspreker, kunt u bijvoorbeeld uw favoriete app voor het bekijken van films starten en Do Not Disturb inschakelen. De kracht van Shortcuts komt van de combinatie van gebruiksgemak, krachtige functies en voortdurende ondersteuning – zowel Apple als ontwikkelaars voegen voortdurend nieuwe acties toe. Het is actief, opwindend en levendig.

Automatisering op de Mac

Automatisering op de Mac is veel krachtiger dan op iOS. Je kunt Applescripts schrijven, Automator (de oudere broer of zus van Shortcuts) gebruiken of een Terminal-venster openen en shellscripts maken. “Apple lijkt de automatisering op de Mac te hebben verlaten, maar het feit dat het actief bezig is met het ontwikkelen van Shortcuts op iOS laat zien dat het het concept nog niet helemaal heeft gedumpt.” Er zijn ook verschillende apps van derden waarmee u automatiseringen kunt bouwen met behulp van stapsgewijze blokken, vergelijkbaar met zowel Automator als Shortcuts. En toch is automatisering op de Mac ten dode opgeschreven. Automator lijkt de afgelopen jaren heel weinig updates te hebben gehad, als die er al waren. Vorige week probeerde ik een automatisering te maken die nieuwe e-mails van een bepaalde afzender zou nemen en deze naar PDF’s zou converteren. Klinkt eenvoudig, toch? Het is niet. U moet hulpprogramma’s op de opdrachtregel installeren en vervolgens een script schrijven om het te gebruiken.

Snelkoppelingen op de Mac?

Het kan de algemene verwaarlozing zijn die de Mac heeft geleden sinds iOS erbij kwam. De Mac heeft het afgelopen decennium weinig opwindende veranderingen doorgemaakt, en minstens één catastrofaal probleem dat Apple jarenlang negeerde. Dat is aan het veranderen, dankzij de nieuwe Apple Silicon Macs, en hopelijk zal de software volgen.

De een zit met een MacBook op schoot terwijl de ander toekijkt.

Een mogelijkheid is dat Apple Shortcuts naar de Mac brengt. Ontwikkelaar Steve Troughton-Smith heeft Shortcuts al op de Mac laten draaien, nadat hij code had opgegraven die door Apple was begraven in een bètaversie van macOS 10.15 Catalina. De grootste hindernis is dat Shortcuts zou kunnen werken met apps die zijn overgezet van iOS (Catalyst-apps genoemd), maar niet met apps die native zijn gebouwd voor de Mac (AppKit-apps). “Ik heb begrepen dat de meeste onderdelen er zijn om Shortcuts op de Mac te maken met Catalyst-apps”, zegt Thomson. “Maar er zou meer werk moeten worden verzet om deze met AppKit-apps te laten werken (mogelijk vereisen dat ontwikkelaars dingen herschrijven, omdat de systemen heel anders zijn).” Apple lijkt de automatisering op de Mac te hebben verlaten, maar het feit dat het actief bezig is met het ontwikkelen van Shortcuts op iOS laat zien dat het het concept nog niet helemaal heeft gedumpt. Er is dan misschien hoop dat Shortcuts, of iets dergelijks, eindelijk terug zal keren naar de Mac.