Skip to content

Hoe Microsoft samenwerken makkelijker wil maken

3 de juli de 2021
GettyImages 643999407 dcf3b31d1ec04459a10961b03beb4574

Belangrijkste leerpunten

  • Microsoft Mesh is de toekomst van Microsoft’s mixed-reality-technologie.
  • Mesh is erop gericht om samenwerken gemakkelijker te maken door het gebruik van augmented- en virtual-reality-applicaties.
  • Experts zijn van mening dat Mesh problemen aanpakt die bestonden lang vóór de samenwerkingsproblemen veroorzaakt door COVID-19-lockdowns.

Microsoft Mesh is slechts één antwoord op het groeiende probleem om samenwerken gemakkelijker te maken. Microsoft heeft onlangs Microsoft Mesh onthuld, het mixed-reality-platform van het bedrijf dat is ontwikkeld om samenwerking gemakkelijker te maken. Ontworpen om te werken met een groot aantal virtual-reality (VR) en augmented-reality (AR)-headsets, stelt de nieuwe technologie gebruikers in staat om op een meer meeslepende manier samen te werken op zowel virtuele als fysieke locaties. Experts zijn van mening dat de vermenging van echte en virtuele acties een oplossing zou kunnen zijn voor veel van de problemen rond samenwerking met anderen, zelfs als de dreiging van de COVID-19-pandemie is verdwenen. “Fysieke samenwerkingen hadden veel ongemakken – zelfs vóór de pandemie”, vertelde Timoni West, de vice-president van augmented en virtual reality bij Unity Technologies, via e-mail aan Lifewire. “Reizen naar vergaderingen is tijdrovend en duur, evenals een groter bewustzijn van de impact op het milieu. Mesh is een nieuwe stap in de richting van volledig meeslepende virtuele samenwerking.”

Virtueel gaan

Hoewel het afgelopen jaar de problemen van samenwerking op de voorgrond stonden als gevolg van verschillende lockdowns en thuiswerkomstandigheden, zijn er altijd problemen geweest als het gaat om samenwerking met anderen. “Het moeilijkste aan werken op afstand is om alleen te zijn.” Reizen kan tijdrovend zijn, en dan moet u ook rekening houden met de reiskosten, eventuele extra benodigde apparatuur en meer. Afhankelijk van waar de samenwerking voor is, zou je uiteindelijk een grote som geld kunnen uitgeven om het te laten gebeuren. Met technologie zoals Microsoft Mesh kunnen bedrijven – en gebruikers – alle extra onzin overslaan en in plaats daarvan samenwerken vanaf vrijwel overal ter wereld. “Microsoft Mesh is een XR-samenwerkingsplatform dat een gevoel van fysieke aanwezigheid biedt”, vertelde Thomas Amilien, mede-oprichter en CEO van Clay Air, ons via e-mail. “Deelnemers kunnen andere deelnemers zien in de vorm van avatars of holografische afbeeldingen, samenwerken in een gemeenschappelijke ruimte en samenwerken met virtuele en holografische 3D-inhoud.” Omdat het op dezelfde manier werkt als virtual reality, kan Mesh worden gebruikt om prototypes te demonstreren en zelfs oplossingen voor mechanische problemen te vinden door virtuele items te gebruiken in plaats van de duurdere fysieke.

Het stelt ook meer gebruikers in staat om samen te werken, omdat u zich geen zorgen hoeft te maken over de limieten die worden opgelegd door de kosten om die mensen samen te brengen in dezelfde ruimte.

Visualisatie verhogen

Als je ooit een idee of een gedachte hebt gehad die je echt aan een vriend wilde laten zien, maar niet kon omdat het alleen niet goed genoeg was om het op een stuk papier te tekenen, zou Mesh het antwoord kunnen zijn. “Visualisatie is ook een belangrijke functie, vooral in gebruikssituaties zoals prototyping, waarbij ingenieurs, ontwerpers en productmensen uitstekende communicatie moeten hebben bij het omgaan met 3D-modellen”, legt Amilien uit. “Hier spelen handsfree-functies ook een belangrijke rol bij samenwerking: gebruikers kunnen naar een specifiek deel van een object wijzen of het met meer precisie verplaatsen dan een controller en zonder de stroom van het gesprek te verstoren.” In tegenstelling tot de meeste virtual reality-headsets, ondersteunt Microsoft Mesh volledig handtracking, waardoor gebruikers kunnen communiceren met de mixed-reality-omgevingen waarin ze zich bevinden zonder dat omvangrijke controllers in de weg zitten.

Alex Kipman demonstreert Microsoft Mesh virtual reality.

Dit is volgens Amilien een van de sterkste punten waar Mesh voor gaat als het gaat om het vergroten van de samenwerkingsefficiëntie. Door meer manieren toe te voegen waarop gebruikers hun projecten kunnen visualiseren en meer manieren om ze samen te brengen, wil Microsoft de manier waarop we samenwerken veranderen. Het is een goede zet, vooral omdat meer bedrijven zoals Facebook en Slack aandringen om door te gaan met thuiswerkprogramma’s. Volgens West ziet Unity bij haar klanten steeds meer vraag naar virtuele samenwerking. Met Mesh zullen meer van die gebruikers nu in staat zijn om fysieke uitdagingen te overwinnen die samenwerking in de weg kunnen staan, terwijl ze ook de deur openen voor externe werknemers om meer betrokken te raken zonder onnodig te hoeven reizen. “Het moeilijkste aan werken op afstand is om alleen te zijn”, schreef Jon Cheney, CEO en mede-oprichter van Seek, via e-mail. “Mensen werken al duizenden jaren in kantoren omdat het snellere, meer realtime samenwerking mogelijk maakt, en mensen zijn gewoon bedraad om meer met andere mensen te communiceren. Microsoft Mesh brengt die realiteit tot leven, zelfs in een wereld waar werken vanuit thuis is een nieuwe wereldwijde standaard.”