Skip to content

Hoe MP3-bestanden te normaliseren om op hetzelfde volume af te spelen

10 de juli de 2021
music is the only motivation she needs 501799697 eaf9a810f24f4314b36466c5d7274196

Wat te weten

 • Download en installeer MP3Gain en selecteer Opties > Bestandsnaamweergave > Alleen bestand tonen.
 • Selecteer vervolgens Bestanden toevoegen) en voeg uw MP3-bestanden toe aan MP3Gain.
 • Selecteer Analyse bijhouden > Trackversterking voor niet-gerelateerde nummers, of Albumanalyse > Albumwinst om een ​​album te normaliseren.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u uw MP3-bestanden allemaal op hetzelfde volume kunt afspelen, zonder kwaliteitsverlies, met behulp van een gratis audionormalisatieprogramma genaamd MP3Gain. De instructies hier zijn van toepassing op Windows-pc’s, maar Mac-gebruikers hebben een soortgelijk hulpprogramma genaamd MP3Gain Express voor Mac.

Download en configureer MP3Gain

De meeste standaardinstellingen in MP3Gain zijn optimaal voor de gemiddelde gebruiker; de enige aanbevolen wijziging is hoe de bestanden op het scherm worden weergegeven. Deze instructies laten zien hoe u MP3Gain kunt configureren om weer te geven alleen maar bestandsnamen. (De standaard weergave-instelling toont het mappad en de bestandsnaam, wat het werken met uw MP3-bestanden moeilijk kan maken.)

 1. Download en installeer MP3Gain.

 2. Selecteer de Opties tabblad bovenaan het scherm.

 3. Selecteer de Bestandsnaamweergave menu onderdeel.

 4. Selecteer Alleen bestand tonen. De bestanden die u kiest, zijn nu gemakkelijk te lezen in de hoofdvensters.

MP3-bestanden toevoegen

Om een ​​batch bestanden te normaliseren, voegt u ze toe aan de MP3Gain-bestandswachtrij.

 1. Selecteer de Bestanden toevoegen) pictogram en gebruik de bestandsbrowser om naar de locatie van uw MP3-bestanden te navigeren.

 2. Selecteer bestanden om toe te voegen aan de MP3Gain-wachtrij. Doe dit handmatig of gebruik standaard Windows-sneltoetsen. (CTRL+EEN om alle bestanden in een map te selecteren, CTRL+muisknop om enkele selecties in de wachtrij te plaatsen, enz.)

 3. Als u tevreden bent met uw keuzes, selecteert u de Open knop om door te gaan.

  Voeg de MP3-bestanden toe die u wilt normaliseren.

  Om snel een grote lijst met MP3-bestanden uit meerdere mappen op uw harde schijf toe te voegen, selecteert u Map toevoegen. Dit bespaart veel tijd bij het navigeren naar elke map en het markeren van alle MP3-bestanden.

Analyseer de MP3-bestanden

Er zijn twee analysemodi in MP3Gain: één voor enkele tracks en één voor volledige albums.

 • Als je een selectie van niet-gerelateerde MP3-nummers die geen deel uitmaken van een compleet album in de wachtrij hebt gezet, selecteer je de Analyse bijhouden knop. Als u dit doet, wordt elk MP3-bestand in de lijst onderzocht en wordt de replay-versterkingswaarde berekend op basis van de doelvolume-instelling (standaard is 89 dB).
 • Als je aan een album werkt, klik je op de Pijl omlaag naast het Analyse bijhouden icoon en selecteer Albumanalyse modus. Alle bestanden worden nu genormaliseerd op basis van het totale albumvolume. Selecteer de Albumanalyse knop om dit proces te starten.

MP3Gain gebruikt de lossless techniek Replay Gain voor volumenormalisatie, waarbij de ID3-metadatatag wordt gebruikt om het volume van een track tijdens het afspelen aan te passen. Sommige normaliserende programma’s hersamplen elk bestand, wat de geluidskwaliteit kan verminderen. Nadat MP3Gain alle bestanden in de wachtrij heeft onderzocht, toont het de volumeniveaus en de berekende versterking, en markeert het alle bestanden in rood die te luid zijn en clipping vertonen.

MP3Gain analyseert uw muziek om te bepalen of deze kan worden genormaliseerd.

Normaliseer uw muzieknummers

Nu is het tijd om de geselecteerde bestanden te normaliseren. Net als in de vorige stap zijn er twee modi om de normalisatie toe te passen.

 • Voor een selectie van niet-gerelateerde MP3-bestanden, selecteer Trackversterking om alle bestanden in de wachtrij te corrigeren; deze modus is gebaseerd op het doelvolume in de trackmodus.
 • Als u een album moet corrigeren, selecteert u de Pijl omlaag naast het Trackversterking icoon en selecteer Albumwinst. Deze modus normaliseert alle nummers in het album op basis van het doelvolume, maar behoudt de volumeverschillen tussen elk nummer zoals ze waren in het originele album. Selecteer de Albumwinst om te beginnen met het corrigeren van alle bestanden.

Nadat MP3Gain klaar is, zal de lijst laten zien dat alle bestanden zijn genormaliseerd.

Normaliseer uw MP3-bestanden om het volume van de muziek gelijk te maken.

Geluid controle

Nadat de bestanden zijn genormaliseerd, is het tijd om een ​​soundcheck te doen.

 1. Selecteer de het dossier menu tabblad.

 2. Kiezen Selecteer alle bestanden (of gebruik de sneltoets) CTRL+A).

 3. Klik met de rechtermuisknop ergens op de gemarkeerde bestanden en kies MP3-bestand afspelen uit het pop-upmenu om uw standaard mediaspeler te starten.

 4. Luister naar je liedjes. Als je tevreden bent met de regelmaat van het volume, geniet dan van je muziek! Als je nog steeds de geluidsniveaus van je nummers moet aanpassen, herhaal dan de tutorial met een ander doelvolume.